Кози сьогодні затребувані серед тваринників. Вони дають м’ясо, молоко, хутро, пух і шкури. При цьому витрати на утримання залишаються низькими. Перед закладом парнокопитних важливо визначитися з цілями їх вирощування. Від цього залежить порода кіз. У статті зібрані назви найбільш популярних і пристосованих до клімату РФ різновидів в декількох категоріях. Зробити вибір допоможуть фото і думка досвідчених тваринників.
Представники молочного сегменту козоводства
Молоко довгий час залишалося головною цінністю тварин. зааненская коза – найкраща в цій категорії. За неї красномовно «говорить» в середньому 1 тис. Л молока на рік (близько 6 л на добу) жирністю 3,5-4%. Це найбільші кози в природі. У холці вони досягають 80 см, по масі – 60 кг. Зааненская плодовита і невибаглива до умов утримання, проте погано переносить спеку. У господарстві її тримають до 8 років.
Увага! Високі надої коза демонструє після 3-го окоту.
Чеська різновид теж продуктивна. Її річний показник – 950 л молока. Жирність – 3,5-4,5%. У кози велике і зручне вим’я.
зааненская коза
Хорошим надоєм відрізняється тоггенбургской порода: 800-1000 л за сезон. Жирність молока – до 4%. Воно є хорошою основою для сиру. Доросле парнокопитна досягає у висоту 60-70 см, по масі – 50 кг, має худорляве міцна статура і більше вим’я. Тримають цю породу кіз до 8 років.
Увага! Тоггенбургской коза добре приживається і не знижує продуктивність навіть в прохолодних регіонах.
мегрельська порода виростає до 70 см в холці. Тварина важить відносно небагато, близько 45 кг, хоча при своїй сухорлявий має міцну статуру. Матка виглядає красиво і дає до 800 л молока жирністю близько 5%. З нього виходять смачні кисломолочні продукти. У кози хороший імунітет, тільки вона погано переносить життя в холодних регіонах.
козу Ламанча легко впізнати за потужному статурі і дуже коротким вухам. Незважаючи на 75 см в холці і 65-100 кг ваги, в РФ їх не розводять заради м’ясного виходу. Причина – молочна продуктивність. У цієї породи вона становить 8 л на добу. Жирність – 4%. Ласкаві і спокійні кози доживають до 14-17 років, майже не втрачаючи продуктивності.
Ламанча
Опис змішаних молочно-м’ясних різновидів
Є кілька порід, які демонструють високі надої і одночасно цінуються за смачне м’ясо.
- Альпійська – сама невибаглива. Молочна продуктивність – близько 1000 л / рік. Незвичайний навик – вміння підніматися на дерево за ласими листочками. Тварина велике (до 75 см), вага самки – 60 кг. За це цінуються і її м’ясні якості. Характер спокійний. Кізоньки – відмінні матусі.
- Нубийская коза цікава людям, які не люблять специфічний запах цих парнокопитних. Тварина виростає до 90 см, має довге тіло і масу близько 55 кг (самка). М’ясо соковите і ніжне, а молоко жирне (до 8%). У день коза дає 2-4 л продукту (900 л на рік). Нубийская різновид примхлива у догляді і придатна для вирощування тільки в приватних господарствах.
Нубийская
- Камерунська карликова коза дуже витривала і продуктивна більше 12 років. Її впізнають по загнутим назад ріжками і темної густої вовни. Невелике тварина важить всього 15 кг (самка) і дає 1,5 л молока на добу. Зате цей продукт довго не псується. Незважаючи на невеликі розміри представників породи, у них смачне м’ясо. Ще одна цінність – пух.
Якими породами представлено м’ясний напрямок козоводства
Суто м’ясні породи кіз зазвичай виглядають декоративно. Молоко вони теж дають, але в набагато менших обсягах. Найчастіше його вистачає тільки на вигодовування молодняка. Затребувані різновиди:
- кіко;
- бурська;
- чорна анатолійська;
- грецька.
Кіко – большегрудая красуні з величезними загнутими назад рогами. Ці кози швидко ростуть і однорічного віку досягають 60-70 кг. Будова тіла і вовни дає тваринам можливість нормально жити і в прохолодних місцях. Наприклад, в Сибіру.
Кіко
бурська коза Огрядний. Дорослі козли важать 135 кг, кізоньки – 100 кг. Їх м’ясо – жирне і ніжне одночасно. Козенята відрізняються хорошим приростом. У промисловості використовуються міцні шкури цієї породи.
Чорна анатолійська різновид має довгою шерстю, за якою постійно потрібно стежити: розчісувати, видаляти сміття. Інакше тварина буде виділяти поганий запах. В іншому м’ясна різновид невимоглива до погодних умов і догляду. Козел важить до 80 кг, самка – трохи менше.
Грецька різновид прикметна довжиною шиєю. Маса дорослої тварини – близько 60 кг. Удій мінімальний. Однак молоко вважається елітним, оскільки з нього готують брендовий грецький продукт – бринзу. Коза невибаглива до харчування і умов життя.
Назви інших козячих різновидів
Шерстний і пухові породи кіз розводять для потреб легкої промисловості. Найстаріша в цій категорії – ангорська різновид. Особливості її зовнішності – висячі вуха і довга шерсть. Останню застосовують для виготовлення мохеру. У вазі рогаті досягають 35-50 кг і дають до 7 кг вовни. Молока коза виробляє мало, не більше 100 л в сезон.
ангорська
Кашмірська порода кіз має не меншу історію, ніж ангорская. Відмінність в тому, що у неї в першу чергу цінується пух. Кашемір відноситься до числа найбільш підходящих матеріалів для осінньо-зимового одягу. Щорічно з однієї тварини виходить 85-140 г пуху. Також кізоньки демонструють середні показники м’ясної і молочної продуктивності.
Горьковская порода в середньому дає в рік близько 500 л молока. У продукті міститься до 5,5% жиру. Самка сама по собі низька (60 см) і легка (45 кг), зате за один окот призводить до 5 козенят. Термін утримання кози – 9-10 років. Також цінуються м’ясо і шкури горьковской породи.
Надої російської молочної кози становлять до 600 л на рік, жирність продукту – 4-5%. Порода скоростиглих. Козочка з красивою білою шерстю приносить користь в господарстві до 12 років. У промисловості використовують також шкури та шкіри цих тварин.
У тваринницьких господарствах неважко зустріти інші породи кіз. Фахівці стверджують: точну відповідність заявленим показникам демонструють тільки чистокровні представники. Однак різні схрещені варіанти теж можуть бути в чому-небудь вигідними. Звертайтеся до перевірених заводчикам. Уважно контролюйте здоров’я рогатих перед покупкою. Навіть чистокровна коза виявиться непродуктивною, якщо у неї виявляться патології і дефекти.