Момордика – екзотичний гість. Корисні властивості. Як вживати в їжу

момордика лікувальні властивостіВсе частіше місцеві садівники вирощують на своїх присадибних господарствах екзотичні рослини. Не стала винятком і гіркий гарбуз або диня, яку в побуті частіше називають момордика. І якщо зовнішнім виглядом цього незвичайного овоча вже мало кого здивуєш, то про його лікувальні та корисні властивості нашим співвітчизникам відомо ще дуже мало. Однак, хвалебні відгуки квітникарів і городників, які вирощують на своїх ділянках «заморського гостя», інтригують і підштовхують до знайомства з ним. Так що ж це за дивовижний овоч і чим він заслужив загальне визнання? Як правильно вживати його в їжу, і в які рецепти включають цей неймовірний інгредієнт?

Опис рослини

Момордика відноситься до класу гарбузових, і являє собою кучеряву ліану, що виростає більше 4 метрів в довжину, з великою кількістю вусиків і красивими різьбленими листям. Квітки жовті, зовні схожі на огіркові, але трохи перевершують їх в розмірі. Плоди зелені, пупирчатие, овальні або витягнуто – довгасті. У період технічної стиглості фарбуються в яскраво-оранжевий колір, а після дозрівання самостійно лопаються і поділяються на 3 пластинки – пелюстки. Овоч заповнений великою кількістю соковитих яскраво-червоних околоплодников з кісточками всередині.

Найбільшу популярність серед окультурених сортів отримали:

  • Момордика харанція;
  • Момордика кохінхінская.

момордика лікувальні властивостіЗрілі плоди момордики

Обидва ці рослини мають лікарські властивості, тому широко використовуються в народній і традиційній медицині. Кулінарні страви, що включають плоди момордики, складають основу азіатської кухні, але місцеві господині з успіхом додають їх в звичні для нас страви.

Момордика як харчовий продукт

Найчастіше в їжу використовують момордику коли вона знаходиться в стадії зеленця. У цей момент вона має соковиту м’якоть яскраво-зеленого відтінку, з білими м’якими насінням всередині. Саме в цей період овоч містить мінімальну кількість гіркоти, від якої досить легко позбутися. Після дозрівання плід стає надмірно гірким і малопридатний для кулінарних страв. Достигли момордику використовують лише для як інгредієнт для настоянок і лікарських зборів.

Регулярно включаючи момордику в раціон можна запобігти безлічі захворювань, які стали бичем сучасної людини:

  • цукровий діабет;
  • серцево-судинні недуги;
  • холестеринові бляшки;

момордика лікувальні властивостіЗеленці момордики вживають в їжу

  • профілактика простудних інфекцій;
  • набряки;
  • нервові розлади.

Увага! Варто розуміти, що момордика не панацея, а один із засобів в комплексному лікуванні. При наявності хронічних захворювань не займайтеся самолікуванням, а обов’язково порадьтеся з лікарем.

Попередня підготовка і приготування момордики

Якщо азіатська кухня славиться блюдами з підвищеним вмістом гірких компонентів, то для європейської частини населення такі кулінарні шедеври в дивину. Тому щоб не розчаруватися, і по гідності оцінити смакові якості момордики, потрібно попередньо нейтралізувати гіркуваті нотки. Для цього:

  • видаліть з овоча серцевину з насінням, намагайтеся якомога ретельніше прибрати всю білу частину;
  • рясно посипте крупною сіллю, перемішайте і залиште хвилин на 20 – 30. Незабаром ви побачите, що виділилося невелику кількість зеленого соку. Злийте його, а момордику злегка відіжміть руками. Не бійтеся порушити цілісність фрагментів, вони швидко повернуть собі первісну форму;
  • промийте під великою кількістю проточної води. Напевно ви не раз робили таку процедуру з баклажанами;
  • в воду додайте трохи рослинного масла і доведіть до кипіння. Обсяг рідини повинен в 4 рази перевищувати загальний обсяг момордики;

момордика лікувальні властивостіМомордика в розрізі

  • посоліть момордику ще раз і занурте в окріп. Не слід довго варити, буде досить пробланшировать хвилини 3 – 4. Після чого вийміть шумівкою або відкиньте на друшляк.

Тепер момордика повністю готова для подальшого приготування.

Момордика з куркою. рецепт

Складові:

  • стегенце – 1 шт. (300 г);
  • момордика – 2 шт .;
  • садові боби – 100 г .;
  • соєвий соус – 1 ч. л .;
  • імбир – 1 ч. л .;
  • цукор – 1 ч. л .;
  • крохмаль – 2 ч. л .;
  • кунжутну олію;
  • часник – 1 зубок;
  • цибуля -50 г;
  • гіркий перець – за смаком.

момордика лікувальні властивостіЯк нарізати момордику

приготування:

  1. Момордику наріжте на невеликі фрагменти і підготуйте вище описаним способом.
  2. З стегенця зніміть шкірку і видаліть кістку.
  3. М’ясо злегка відбийте і наріжте на шматочки 2 на 2 см.
  4. Додайте в м’ясо цукор, соєвий соус, 1 ч. Л. крохмалю і 30 г води.
  5. Соус: Змішайте часник, цибуля, імбир, кунжутне масло, соєвий соус і крохмаль, що залишився.
  6. Обсмажте на сковороді курячу шкірку. Після того як витопиться жир, видаліть її та всипте м’ясо. Через 3 – 4 хвилини додайте боби, момордику і гіркий перець. Смажте до готовності м’яса.
  7. Влийте підготовлений соус і протушкувати ще кілька хвилин.

Увага! Категорично протипоказано вживання момордики жінкам в період вагітності.

В’єтнамський суп. рецепт

Складові:

  • Момордика – 2 шт .;
  • М’ясний фарш – 200 г;
  • Бульйон – 500 г;
  • Бальзамічний оцет (темний) – 1 ст. л .;
  • Зелень за смаком;
  • Соєвий соус – 1 ст. л.

момордика лікувальні властивостіСуп з момордики

Спосіб приготування:

  1. Момордику розріжте навпіл і видаліть серцевину, щоб вийшли однакові стаканчики. Підготуйте до приготування вищевказаним способом.
  2. Начините стаканчики м’ясним фаршем.
  3. Бульйон доведіть до кипіння і занурте фаршировану момордику. Варіть хвилин 15 до готовності.
  4. Додайте соєвий соус, зелень і бальзамічний оцет. Можете подавати до столу.

Величезна користь момордики незаперечна. Адже в ній міститься велика кількість вітаміну А, Е, жирні кислоти, лікопін. Можливо, скоро цей екзотичний овоч стане постійним гостем на наших столах і буде таким же звичним як картопля і томати.

В’єтнамський суп з момордики: відео