Все частіше місцеві садівники вирощують на своїх присадибних господарствах екзотичні рослини. Не стала винятком і гіркий гарбуз або диня, яку в побуті частіше називають момордика. І якщо зовнішнім виглядом цього незвичайного овоча вже мало кого здивуєш, то про його лікувальні та корисні властивості нашим співвітчизникам відомо ще дуже мало. Однак, хвалебні відгуки квітникарів і городників, які вирощують на своїх ділянках «заморського гостя», інтригують і підштовхують до знайомства з ним. Так що ж це за дивовижний овоч і чим він заслужив загальне визнання? Як правильно вживати його в їжу, і в які рецепти включають цей неймовірний інгредієнт?
Опис рослини
Момордика відноситься до класу гарбузових, і являє собою кучеряву ліану, що виростає більше 4 метрів в довжину, з великою кількістю вусиків і красивими різьбленими листям. Квітки жовті, зовні схожі на огіркові, але трохи перевершують їх в розмірі. Плоди зелені, пупирчатие, овальні або витягнуто – довгасті. У період технічної стиглості фарбуються в яскраво-оранжевий колір, а після дозрівання самостійно лопаються і поділяються на 3 пластинки – пелюстки. Овоч заповнений великою кількістю соковитих яскраво-червоних околоплодников з кісточками всередині.
Найбільшу популярність серед окультурених сортів отримали:
- Момордика харанція;
- Момордика кохінхінская.
Зрілі плоди момордики
Обидва ці рослини мають лікарські властивості, тому широко використовуються в народній і традиційній медицині. Кулінарні страви, що включають плоди момордики, складають основу азіатської кухні, але місцеві господині з успіхом додають їх в звичні для нас страви.
Момордика як харчовий продукт
Найчастіше в їжу використовують момордику коли вона знаходиться в стадії зеленця. У цей момент вона має соковиту м’якоть яскраво-зеленого відтінку, з білими м’якими насінням всередині. Саме в цей період овоч містить мінімальну кількість гіркоти, від якої досить легко позбутися. Після дозрівання плід стає надмірно гірким і малопридатний для кулінарних страв. Достигли момордику використовують лише для як інгредієнт для настоянок і лікарських зборів.
Регулярно включаючи момордику в раціон можна запобігти безлічі захворювань, які стали бичем сучасної людини:
- цукровий діабет;
- серцево-судинні недуги;
- холестеринові бляшки;
Зеленці момордики вживають в їжу
- профілактика простудних інфекцій;
- набряки;
- нервові розлади.
Увага! Варто розуміти, що момордика не панацея, а один із засобів в комплексному лікуванні. При наявності хронічних захворювань не займайтеся самолікуванням, а обов’язково порадьтеся з лікарем.
Попередня підготовка і приготування момордики
Якщо азіатська кухня славиться блюдами з підвищеним вмістом гірких компонентів, то для європейської частини населення такі кулінарні шедеври в дивину. Тому щоб не розчаруватися, і по гідності оцінити смакові якості момордики, потрібно попередньо нейтралізувати гіркуваті нотки. Для цього:
- видаліть з овоча серцевину з насінням, намагайтеся якомога ретельніше прибрати всю білу частину;
- рясно посипте крупною сіллю, перемішайте і залиште хвилин на 20 – 30. Незабаром ви побачите, що виділилося невелику кількість зеленого соку. Злийте його, а момордику злегка відіжміть руками. Не бійтеся порушити цілісність фрагментів, вони швидко повернуть собі первісну форму;
- промийте під великою кількістю проточної води. Напевно ви не раз робили таку процедуру з баклажанами;
- в воду додайте трохи рослинного масла і доведіть до кипіння. Обсяг рідини повинен в 4 рази перевищувати загальний обсяг момордики;
Момордика в розрізі
- посоліть момордику ще раз і занурте в окріп. Не слід довго варити, буде досить пробланшировать хвилини 3 – 4. Після чого вийміть шумівкою або відкиньте на друшляк.
Тепер момордика повністю готова для подальшого приготування.
Момордика з куркою. рецепт
Складові:
- стегенце – 1 шт. (300 г);
- момордика – 2 шт .;
- садові боби – 100 г .;
- соєвий соус – 1 ч. л .;
- імбир – 1 ч. л .;
- цукор – 1 ч. л .;
- крохмаль – 2 ч. л .;
- кунжутну олію;
- часник – 1 зубок;
- цибуля -50 г;
- гіркий перець – за смаком.
Як нарізати момордику
приготування:
- Момордику наріжте на невеликі фрагменти і підготуйте вище описаним способом.
- З стегенця зніміть шкірку і видаліть кістку.
- М’ясо злегка відбийте і наріжте на шматочки 2 на 2 см.
- Додайте в м’ясо цукор, соєвий соус, 1 ч. Л. крохмалю і 30 г води.
- Соус: Змішайте часник, цибуля, імбир, кунжутне масло, соєвий соус і крохмаль, що залишився.
- Обсмажте на сковороді курячу шкірку. Після того як витопиться жир, видаліть її та всипте м’ясо. Через 3 – 4 хвилини додайте боби, момордику і гіркий перець. Смажте до готовності м’яса.
- Влийте підготовлений соус і протушкувати ще кілька хвилин.
Увага! Категорично протипоказано вживання момордики жінкам в період вагітності.
В’єтнамський суп. рецепт
Складові:
- Момордика – 2 шт .;
- М’ясний фарш – 200 г;
- Бульйон – 500 г;
- Бальзамічний оцет (темний) – 1 ст. л .;
- Зелень за смаком;
- Соєвий соус – 1 ст. л.
Суп з момордики
Спосіб приготування:
- Момордику розріжте навпіл і видаліть серцевину, щоб вийшли однакові стаканчики. Підготуйте до приготування вищевказаним способом.
- Начините стаканчики м’ясним фаршем.
- Бульйон доведіть до кипіння і занурте фаршировану момордику. Варіть хвилин 15 до готовності.
- Додайте соєвий соус, зелень і бальзамічний оцет. Можете подавати до столу.
Величезна користь момордики незаперечна. Адже в ній міститься велика кількість вітаміну А, Е, жирні кислоти, лікопін. Можливо, скоро цей екзотичний овоч стане постійним гостем на наших столах і буде таким же звичним як картопля і томати.