Бажаючи зберегти багатий урожай моркви, не варто все коренеплоди прибирати на зиму в підвал – зроблені таким чином запаси можуть підгнити, зсохнутися або запліснявіти. Щоб зібраної моркви гарантовано вистачило до наступного року, частина її можна законсервувати, благо, що є маса смачних рецептів такого роду заготовок.
Маринована морква
Приготована таким чином морквина виходить в міру гострої, пікантно-пряної, соковитою і хрусткою. компоненти:
- осіння, оранжево-червона і соковита морквина, з невираженою серцевиною – 2 кг;
- перець чилі – 4 маленьких перчинки;
- часник – 1 велика головка;
- чорний перець цілісний – 20 горошин;
- гвоздика і запашний перець – по 10 шт. кожної прянощі;
- лавр – по 1 листку на кожну півлітрову баночку;
- кріп зрілий – по 1 парасольці на баночку.
Компоненти маринаду:
- вода фільтрована – 2 л;
- сіль крупнокристаллическая, що не йодована – 4 ст. л., набрані без гірки;
- оцет 9% – ½ чайної склянки;
- цукор – 6 ст. л.
Морква, нарізана соломкою
Порядок приготування:
- Морквину замочіть в тазі з теплою водою, коли бруд на коренеплодах раскиснет, вимийте їх щіточкою, обполосніть під краном, злегка просушіть, почистіть і ще раз вимийте.
- Вимийте кріп і перець. Головку часнику розберіть на часточки і видаліть з них лушпиння.
- Морквину наріжте уздовж рівними красивими брусочками-олівцями довжиною 7-8 см або поперек – акуратними «п’ятачка».
- Зубки часнику наріжте товстими поперечними пластинками, а перчинки – маленькими кільцями.
- Вимийте і прожарити в духовій шафі (або потримайте над струменем пари) півлітрові баночки і розкладіть по ним лаврові листочки, гвоздику, суцвіття кропу, горошини перців і колечка чилі.
- Покладіть в банки морквину – брусочки вертикально, а кружечки – горизонтальними шарами.
- Закип’ятіть воду і залийте крутим варом морква (баночки наповнюйте рідиною під кромку горлечок).
- Через 10 хв за допомогою спеціальної кришки-насадки злийте з банок остигнула рідину в каструлю, відміряйте 2 л цього овочевого настою і на його основі зваріть маринад.
Увага! Щоб оцтова кислота не випарується, готуючи маринад, спершу засипте в відвар тільки сіль укупі з цукром і лише після того, як рідина прокипить 2-3 хв, влийте в неї оцет і відразу вимкніть конфорку.
- Залийте киплячим маринадом вміст баночок, закатати їх стерильними кришечками, переверніть банки, поставте їх на махровий рушник і укутайте старою ковдрою.
- Після повного охолодження перенесіть банки в комору.
Ікра з моркви
Така гостра, з пікантною кислинкою морквяна закуска на смак нічим не поступається всенародно улюбленої кабачкової ікри і може бути використана для приготування бутербродів або як овочевого гарніру до рису або макаронів. компоненти:
- морква велика – 2 кг;
- помідори м’ясисті, дуже стиглі – 3 кг;
- часник – 100 г (2 великих головки);
- соняшникова олія – 1 ½ склянки;
- сіль – 2 ст.л. (Орієнтовно);
- цукор – 1 склянка;
- мелений перець (чорний) – 1 ч.л .;
- оцет столовий 9% – 3 ст.л.
Ікра з моркви – відмінний гарнір для макаронів і м’яса
Порядок приготування:
- Морквину ретельно вимийте, трохи обсушити, очистіть від шкірки, ще раз вимийте і поріжте невеликими шматочками.
- Подрібніть нарізану моркву в кухонному комбайні або в блендері.
Порада. Не маючи блендера, моркву можна подрібнити вручну, на тертці з великими дірками.
- Помідори вимийте і на 3 хв залийте окропом. Зніміть з бланшованих томатів шкірку і пюріруйте їх в блендері (або протріть через друшляк).
- Викладіть помідорову кашку і подрібнену моркву в широкий товстостінний сотейник (а ще краще – в казан), засипте в нього сіль і цукор, додайте олію і поставте посудину з напівфабрикатом ікри на невеликий вогонь.
- Часто помішуйте ікру дерев’яною лопаткою, і поки вона гаситься, почистіть і дрібно порубати часточки часнику.
- Через півтори години після закипання овочевої маси, введіть в неї перець і шматочки часнику, ще через 10 хв влийте оцет.
- Прогрійте вже готову ікру протягом 5 хв, після чого розфасуйте її по простерилізувати пів-літровим банкам і закупорте їх прокип’яченими металевими кришечками.
Увага! Як правило, з такої кількості овочів морквяної ікри виходить 7 баночок по 0,5 л.
- Закочені банки накрийте старим пледом або ковдрою і дайте їм охолонути, після чого переставте їх в комору або винесіть в льох.
Консервована морква по-корейськи
Особливість даного способу приготування усіма улюбленої пікантною закуски полягає в тому, що за час зберігання в банках морквина повністю просочується маринадом, чому салат стає особливо смачним і ароматним. Складові:
- велика і соковита морквина – 3 кг;
- часник – 2 великі головки (всього приблизно 100 г);
- цибуля – 0,4 кг;
- цукор – 1 склянка;
- оцет 9% – 2/3 склянки;
Морква по-корейськи
- сіль крупнокристаллическая – 2 ст. л .;
- мелена гвоздика, кориця і чорний перець – по 1 великий пучку;
- соняшникова олія – 1/2 склянки;
- мелений коріандр – 3 ч. л .;
- перець пекучий мелений – 1 ч. л;
- паприка – 1 ч. л.
Порядок приготування:
- Коренеплоди вимийте щіткою, трохи просушіть, очистіть від шкірки, ще раз промийте і розкладіть на рушник.
- Поки з морквини стікає вода, зніміть з цибулин лушпиння, головки часнику розберіть на часточки і почистіть їх.
- Далі озбройтеся спеціальної «корейської» теркою з отворами квадратного перетину і наріжте на ній морква довгою тоненькою соломкою.
- Закінчивши терти моркву, займіться цибулею – поріжте його самими маленькими кубиками, які тільки вдасться зробити. Часник порубати в блендері.
- Складіть всі овочі у велику емальовану миску і додайте до них решту складових. Старанно перемішайте салат, накрийте миску плівкою і залиште її на ніч на кухонному столі.
- Вранці простерилизуйте 8 півлітрових банок і розкладіть в них промаринуватися за ніч салат. Морквину в банках утрамбуйте і залийте на дні миски соком.
підготовка моркви
- Прикрийте банки з салатом металевими кришечками і поставте їх на стерилізацію у велику каструлю, на чверть наповнену водою.
- Коли вода в стерилізаторі закипить, засічіть час і через 10 хв витягніть баночки з морквою з каструлі.
- Герметично закрийте консерви, переверніть їх догори дном і, тепло укутавши, залиште на добу.
- Остигнули баночки з морквою по-корейськи приберіть в прохолодне комору або винесіть в льох.
Заготовки з морквини, які особливо вигідно робити міським жителям, які не мають погребів і підвалів, припадуть до речі на святковому столі або в дорозі, баночка морквини по-корейськи виручить господиню до якої нагрянули неждані гості, а морквяний ікра стане улюбленим сніданком малюків і їхніх бабусь.
Заготівля моркви на зиму: відео
Заготовки з моркви: фото