Морква на зиму: 3 кращих рецепта

Заготовки з морквиБажаючи зберегти багатий урожай моркви, не варто все коренеплоди прибирати на зиму в підвал – зроблені таким чином запаси можуть підгнити, зсохнутися або запліснявіти. Щоб зібраної моркви гарантовано вистачило до наступного року, частина її можна законсервувати, благо, що є маса смачних рецептів такого роду заготовок.

Маринована морква

Приготована таким чином морквина виходить в міру гострої, пікантно-пряної, соковитою і хрусткою. компоненти:

  • осіння, оранжево-червона і соковита морквина, з невираженою серцевиною – 2 кг;
  • перець чилі – 4 маленьких перчинки;
  • часник – 1 велика головка;
  • чорний перець цілісний – 20 горошин;
  • гвоздика і запашний перець – по 10 шт. кожної прянощі;
  • лавр – по 1 листку на кожну півлітрову баночку;
  • кріп зрілий – по 1 парасольці на баночку.

Компоненти маринаду:

  • вода фільтрована – 2 л;
  • сіль крупнокристаллическая, що не йодована – 4 ст. л., набрані без гірки;
  • оцет 9% – ½ чайної склянки;
  • цукор – 6 ст. л.

консервування морквиМорква, нарізана соломкою

Порядок приготування:

  • Морквину замочіть в тазі з теплою водою, коли бруд на коренеплодах раскиснет, вимийте їх щіточкою, обполосніть під краном, злегка просушіть, почистіть і ще раз вимийте.
  • Вимийте кріп і перець. Головку часнику розберіть на часточки і видаліть з них лушпиння.
  • Морквину наріжте уздовж рівними красивими брусочками-олівцями довжиною 7-8 см або поперек – акуратними «п’ятачка».
  • Зубки часнику наріжте товстими поперечними пластинками, а перчинки – маленькими кільцями.
  • Вимийте і прожарити в духовій шафі (або потримайте над струменем пари) півлітрові баночки і розкладіть по ним лаврові листочки, гвоздику, суцвіття кропу, горошини перців і колечка чилі.
  • Покладіть в банки морквину – брусочки вертикально, а кружечки – горизонтальними шарами.
  • Закип’ятіть воду і залийте крутим варом морква (баночки наповнюйте рідиною під кромку горлечок).
  • Через 10 хв за допомогою спеціальної кришки-насадки злийте з банок остигнула рідину в каструлю, відміряйте 2 л цього овочевого настою і на його основі зваріть маринад.

Увага! Щоб оцтова кислота не випарується, готуючи маринад, спершу засипте в відвар тільки сіль укупі з цукром і лише після того, як рідина прокипить 2-3 хв, влийте в неї оцет і відразу вимкніть конфорку.

  • Залийте киплячим маринадом вміст баночок, закатати їх стерильними кришечками, переверніть банки, поставте їх на махровий рушник і укутайте старою ковдрою.
  • Після повного охолодження перенесіть банки в комору.

Ікра з моркви

Така гостра, з пікантною кислинкою морквяна закуска на смак нічим не поступається всенародно улюбленої кабачкової ікри і може бути використана для приготування бутербродів або як овочевого гарніру до рису або макаронів. компоненти:

  • морква велика – 2 кг;
  • помідори м’ясисті, дуже стиглі – 3 кг;
  • часник – 100 г (2 великих головки);
  • соняшникова олія – ​​1 ½ склянки;
  • сіль – 2 ст.л. (Орієнтовно);
  • цукор – 1 склянка;
  • мелений перець (чорний) – 1 ч.л .;
  • оцет столовий 9% – 3 ст.л.

ікра з морквиІкра з моркви – відмінний гарнір для макаронів і м’яса

Порядок приготування:

  • Морквину ретельно вимийте, трохи обсушити, очистіть від шкірки, ще раз вимийте і поріжте невеликими шматочками.
  • Подрібніть нарізану моркву в кухонному комбайні або в блендері.

Порада. Не маючи блендера, моркву можна подрібнити вручну, на тертці з великими дірками.

  • Помідори вимийте і на 3 хв залийте окропом. Зніміть з бланшованих томатів шкірку і пюріруйте їх в блендері (або протріть через друшляк).
  • Викладіть помідорову кашку і подрібнену моркву в широкий товстостінний сотейник (а ще краще – в казан), засипте в нього сіль і цукор, додайте олію і поставте посудину з напівфабрикатом ікри на невеликий вогонь.
  • Часто помішуйте ікру дерев’яною лопаткою, і поки вона гаситься, почистіть і дрібно порубати часточки часнику.
  • Через півтори години після закипання овочевої маси, введіть в неї перець і шматочки часнику, ще через 10 хв влийте оцет.
  • Прогрійте вже готову ікру протягом 5 хв, після чого розфасуйте її по простерилізувати пів-літровим банкам і закупорте їх прокип’яченими металевими кришечками.

Увага! Як правило, з такої кількості овочів морквяної ікри виходить 7 баночок по 0,5 л.

  • Закочені банки накрийте старим пледом або ковдрою і дайте їм охолонути, після чого переставте їх в комору або винесіть в льох.

Консервована морква по-корейськи

Особливість даного способу приготування усіма улюбленої пікантною закуски полягає в тому, що за час зберігання в банках морквина повністю просочується маринадом, чому салат стає особливо смачним і ароматним. Складові:

  • велика і соковита морквина – 3 кг;
  • часник – 2 великі головки (всього приблизно 100 г);
  • цибуля – 0,4 кг;
  • цукор – 1 склянка;
  • оцет 9% – 2/3 склянки;

страви з морквиМорква по-корейськи

  • сіль крупнокристаллическая – 2 ст. л .;
  • мелена гвоздика, кориця і чорний перець – по 1 великий пучку;
  • соняшникова олія – ​​1/2 склянки;
  • мелений коріандр – 3 ч. л .;
  • перець пекучий мелений – 1 ч. л;
  • паприка – 1 ч. л.

Порядок приготування:

  • Коренеплоди вимийте щіткою, трохи просушіть, очистіть від шкірки, ще раз промийте і розкладіть на рушник.
  • Поки з морквини стікає вода, зніміть з цибулин лушпиння, головки часнику розберіть на часточки і почистіть їх.
  • Далі озбройтеся спеціальної «корейської» теркою з отворами квадратного перетину і наріжте на ній морква довгою тоненькою соломкою.
  • Закінчивши терти моркву, займіться цибулею – поріжте його самими маленькими кубиками, які тільки вдасться зробити. Часник порубати в блендері.
  • Складіть всі овочі у велику емальовану миску і додайте до них решту складових. Старанно перемішайте салат, накрийте миску плівкою і залиште її на ніч на кухонному столі.
  • Вранці простерилизуйте 8 півлітрових банок і розкладіть в них промаринуватися за ніч салат. Морквину в банках утрамбуйте і залийте на дні миски соком.

консервація морквипідготовка моркви

  • Прикрийте банки з салатом металевими кришечками і поставте їх на стерилізацію у велику каструлю, на чверть наповнену водою.
  • Коли вода в стерилізаторі закипить, засічіть час і через 10 хв витягніть баночки з морквою з каструлі.
  • Герметично закрийте консерви, переверніть їх догори дном і, тепло укутавши, залиште на добу.
  • Остигнули баночки з морквою по-корейськи приберіть в прохолодне комору або винесіть в льох.

Заготовки з морквини, які особливо вигідно робити міським жителям, які не мають погребів і підвалів, припадуть до речі на святковому столі або в дорозі, баночка морквини по-корейськи виручить господиню до якої нагрянули неждані гості, а морквяний ікра стане улюбленим сніданком малюків і їхніх бабусь.

Заготівля моркви на зиму: відео

Заготовки з моркви: фото

Заготовки з моркви

Заготовки з моркви Заготовки з моркви

Заготовки з моркви

Заготовки з моркви Заготовки з моркви

 

Заготовки з моркви

Заготовки з моркви Заготовки з моркви

Заготовки з моркви