Огірок – корисний овоч з тонкою натурою. На 97% він складається з води, властивості якої успішно використовуються косметологами, кулінарами і прихильниками правильного харчування. Городній житель корисний для організму, але може завдати і шкоди здоров’ю людини.
Характеристики та склад
Огірок – один з найпопулярніших в світі овочів. Для їжі його окультурили більше 6 тис. Років. Сьогодні представника сімейства гарбузових вирощують практично на всіх континентах. На територію сучасної РФ огірок потрапив приблизно в XVI столітті. Він добре прижився в кліматі середньої смуги і південних регіонів. Легкий і приємний на смак овоч завойовував кулінарний шану всюди, де з’являвся.
Є думка, що свіжий огірок не може бути занадто корисний, оскільки майже повністю складається з води. Насправді один 100-грамовий плід містить приблизно 15 ккал, 0,8 г білків, 0,1 г жирів, 2,5-2,8 вуглеводів.
Огірок корисний і дітям, і дорослим
У досить великій кількості в огірках містяться калій, фосфор, хлор, кальцій, магній. Є й інші макро- і мікроелементи, вітаміни, цукри. Решта 97-98% займає вода. Якраз з нею пов’язана основна маса корисних властивостей овочу, але не всі.
Увага! Одне з характерних властивостей огірка – нейтральне взаємодія з алергенами. Він підходить практично всім людям, які мають алергію на ту чи іншу речовину.
Корисні властивості огірка
Свіжий огірок має безліч корисних властивостей для людського організму.
- Плід – відмінний зволожувач. Велика кількість води в складі підкріплюється властивостями калію позитивно впливати на постачання вологою органів і тканин.
- Огірок надає м’який і стійкий сечогінний ефект, який допомагає позбутися набряків і надлишків жиру в тканинах організму.
- Овоч – природний абсорбент. Він активно виводить отрути і інші шкідливі речовини при інтоксикації.
- Татроновие кислоти, які містяться в огірку, переробляють вуглеводи і попереджають накопичення в організмі жирової маси. Це властивість активно використовується дієтологами. Крім того, при мінімумі калорій огірок здатний розтягнути стінки живота і викликати відчуття насичення, що дуже корисно під час дієт.
- Солі в складі огірка вирівнюють кислотно-лужний баланс і процес обміну речовин, нейтралізують і виводять з організму надлишки кислих з’єднань. Тому овоч є відмінним засобом проти каменів у нирках.
- Плоди містять у великій обсязі клітковину. За цим показником огірки лідирують серед овочів. Тому вони благотворно впливають на роботу серця, кровоносної системи, попереджають появу холестеринових бляшок в судинах.
- Йод у складі овоча благотворно впливає на діяльність щитовидної залози.
- Овоч розщеплює сахарозу.
- Ніжні харчові волокна огірка очищають кишечник, сприятливо впливаючи на його моторику і перистальтику.
- Огірок багатий вітаміном С. Це сприяє зміцненню імунітету.
Увага! Науково доведено, що найбільше вітаміну С в овочах маленького розміру.
Використання огірків в косметології
Давно доведено і перевірено на практиці косметичні властивості огірка. Жінки активно використовують овоч, щоб підтримувати хороший стан шкіри, зберегти її молодість і свіжість. Дами використовують відвари, настої, маски. Останні, мабуть, найпопулярніші в домашній косметології.
Огірок активно використовується в косметології
Нарізані кружальцями плоди надають таку дію на шкіру:
- зволожують;
- знімають набряки;
- розгладжують зморшки;
- витягають шкідливі речовини, очищають бруд;
- борються із запаленнями;
- відбілюють і покращують колір обличчя;
- знімають набряки з втомлених очей.
Шкідливі властивості огірків
Водяниста основа огірка одночасно з корисністю дуже вразлива. Вона може накопичувати шкідливі речовини. У вирощуванні ранніх або несезонних огірків, швидше за все, використовуються штучні стимулятори або пестициди, тому вони можуть бути шкідливі для організму людини. Такі овочі лікарі категорично не рекомендують купувати. Ризики: отруєння, розлади роботи шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок. Нітрати можуть дати про себе знати не відразу, але досить довго будуть перебувати в вашому організмі, чекаючи поповнення до критичної кількості.
Інші негативні сторони огірка:
- Шкідливий для людей, яким не рекомендовано надмірне вживання води. Наприклад, при патологіях нирок овоч обмежують до 100 г на добу.
- Небезпечний надмірним розтягуванням шлунка. Для бажаючих схуднути це може дати зворотний ефект: збільшення апетиту замість його притуплення.
- Має обмеження для людей, які хворіють на виразку шлунка або гастрит.
Мариновані огірки
Особливості впливу на організм солоних огірків
Цей овоч активно заготовляють і консервують. У складі солінь властивості огірка дещо змінюються:
- Мариновані огірочки протипоказані людям, що страждають на атеросклероз, гіпертонію і розладами функцій печінки. Також небажано їх їсти вагітним.
- Солоні огірки краще обмежити в раціоні людям із захворюваннями серцево-судинної системи.
- Огірки з будь-яким ступенем солоності краще не їсти при хворобах нирок, гепатиті та інших хворобах печінки, при ожирінні та інших порушеннях обміну речовин.
Солоні огірки так само корисні, як і свіжі. Вони містять багато води, ті ж мікроелементи і вітаміни. Однак солоні огірочки розігрівають апетит. В цілому популярний овоч має масу корисних властивостей, а негативні переважно пов’язані з технологією вирощування.