Огірок на столі. Користь і шкода для організму людини

огірок користь і шкода для організмуОгірок – корисний овоч з тонкою натурою. На 97% він складається з води, властивості якої успішно використовуються косметологами, кулінарами і прихильниками правильного харчування. Городній житель корисний для організму, але може завдати і шкоди здоров’ю людини.

Характеристики та склад

Огірок – один з найпопулярніших в світі овочів. Для їжі його окультурили більше 6 тис. Років. Сьогодні представника сімейства гарбузових вирощують практично на всіх континентах. На територію сучасної РФ огірок потрапив приблизно в XVI столітті. Він добре прижився в кліматі середньої смуги і південних регіонів. Легкий і приємний на смак овоч завойовував кулінарний шану всюди, де з’являвся.

Є думка, що свіжий огірок не може бути занадто корисний, оскільки майже повністю складається з води. Насправді один 100-грамовий плід містить приблизно 15 ккал, 0,8 г білків, 0,1 г жирів, 2,5-2,8 вуглеводів.

огірок користь і шкода для організмуОгірок корисний і дітям, і дорослим

У досить великій кількості в огірках містяться калій, фосфор, хлор, кальцій, магній. Є й інші макро- і мікроелементи, вітаміни, цукри. Решта 97-98% займає вода. Якраз з нею пов’язана основна маса корисних властивостей овочу, але не всі.

Увага! Одне з характерних властивостей огірка – нейтральне взаємодія з алергенами. Він підходить практично всім людям, які мають алергію на ту чи іншу речовину.

Корисні властивості огірка

Свіжий огірок має безліч корисних властивостей для людського організму.

  • Плід – відмінний зволожувач. Велика кількість води в складі підкріплюється властивостями калію позитивно впливати на постачання вологою органів і тканин.
  • Огірок надає м’який і стійкий сечогінний ефект, який допомагає позбутися набряків і надлишків жиру в тканинах організму.
  • Овоч – природний абсорбент. Він активно виводить отрути і інші шкідливі речовини при інтоксикації.
  • Татроновие кислоти, які містяться в огірку, переробляють вуглеводи і попереджають накопичення в організмі жирової маси. Це властивість активно використовується дієтологами. Крім того, при мінімумі калорій огірок здатний розтягнути стінки живота і викликати відчуття насичення, що дуже корисно під час дієт.
  • Солі в складі огірка вирівнюють кислотно-лужний баланс і процес обміну речовин, нейтралізують і виводять з організму надлишки кислих з’єднань. Тому овоч є відмінним засобом проти каменів у нирках.
  • Плоди містять у великій обсязі клітковину. За цим показником огірки лідирують серед овочів. Тому вони благотворно впливають на роботу серця, кровоносної системи, попереджають появу холестеринових бляшок в судинах.
  • Йод у складі овоча благотворно впливає на діяльність щитовидної залози.
  • Овоч розщеплює сахарозу.
  • Ніжні харчові волокна огірка очищають кишечник, сприятливо впливаючи на його моторику і перистальтику.
  • Огірок багатий вітаміном С. Це сприяє зміцненню імунітету.

Увага! Науково доведено, що найбільше вітаміну С в овочах маленького розміру.

Використання огірків в косметології

Давно доведено і перевірено на практиці косметичні властивості огірка. Жінки активно використовують овоч, щоб підтримувати хороший стан шкіри, зберегти її молодість і свіжість. Дами використовують відвари, настої, маски. Останні, мабуть, найпопулярніші в домашній косметології.

огірок користь і шкода для організмуОгірок активно використовується в косметології

Нарізані кружальцями плоди надають таку дію на шкіру:

  • зволожують;
  • знімають набряки;
  • розгладжують зморшки;
  • витягають шкідливі речовини, очищають бруд;
  • борються із запаленнями;
  • відбілюють і покращують колір обличчя;
  • знімають набряки з втомлених очей.

Шкідливі властивості огірків

Водяниста основа огірка одночасно з корисністю дуже вразлива. Вона може накопичувати шкідливі речовини. У вирощуванні ранніх або несезонних огірків, швидше за все, використовуються штучні стимулятори або пестициди, тому вони можуть бути шкідливі для організму людини. Такі овочі лікарі категорично не рекомендують купувати. Ризики: отруєння, розлади роботи шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок. Нітрати можуть дати про себе знати не відразу, але досить довго будуть перебувати в вашому організмі, чекаючи поповнення до критичної кількості.

Інші негативні сторони огірка:

  1. Шкідливий для людей, яким не рекомендовано надмірне вживання води. Наприклад, при патологіях нирок овоч обмежують до 100 г на добу.
  2. Небезпечний надмірним розтягуванням шлунка. Для бажаючих схуднути це може дати зворотний ефект: збільшення апетиту замість його притуплення.
  3. Має обмеження для людей, які хворіють на виразку шлунка або гастрит.

огірок користь і шкода для організмуМариновані огірки

Особливості впливу на організм солоних огірків

Цей овоч активно заготовляють і консервують. У складі солінь властивості огірка дещо змінюються:

  1. Мариновані огірочки протипоказані людям, що страждають на атеросклероз, гіпертонію і розладами функцій печінки. Також небажано їх їсти вагітним.
  2. Солоні огірки краще обмежити в раціоні людям із захворюваннями серцево-судинної системи.
  3. Огірки з будь-яким ступенем солоності краще не їсти при хворобах нирок, гепатиті та інших хворобах печінки, при ожирінні та інших порушеннях обміну речовин.

Солоні огірки так само корисні, як і свіжі. Вони містять багато води, ті ж мікроелементи і вітаміни. Однак солоні огірочки розігрівають апетит. В цілому популярний овоч має масу корисних властивостей, а негативні переважно пов’язані з технологією вирощування.

Користь і шкода огірків: відео