Оладки на воді – недороге і смачне блюдо

Оладки – чудове страву, часто подається на сніданок або вечерю, а нерідко і до обіду в якості другої страви. Навчитися готувати це блюдо зовсім нескладно. Кулінарами винайдені найрізноманітніші рецепти оладок. Якщо є бажання побалувати членів сім’ї дієтичним варіантом такого блюда, варто спробувати готувати оладки на воді, вони виходять досить смачними, робляться швидко і просто. Нижче наведено кілька найбільш вдалих рецептів, здатних зацікавити багатьох господинь.

Недороге дієтичне блюдо

Традиційні оладки готуються з використанням кефіру або сметани. Хтось із кулінарів може навіть здивуватися: яким чином можна зробити оладки на воді одночасно смачними і пишними? Дуже просто! Головне, дізнатися секрети приготування тіста для смаження. Єдиний нюанс – калорійність такої випічки виявиться нижчою в порівнянні з класичною, але це навряд чи стане суттєвим мінусом для шанувальників дієтичної кухні.

До того як почати готувати оладки на воді, варто ознайомитися з рекомендаціями кулінарів.

  • У пріоритеті використання пшеничного борошна в якості основи тесту. При бажанні до неї може бути додана інша різновид (кукурудзяна, гречана, рисова). Перед завішування тесту на оладки бажано просіяти борошно, щоб отримати на виході пишні вироби.
  • Вода, яка використовується для тесту, повинна бути теплою. Дана вимога особливо важливо, якщо випічка готується за дріжджового рецептом.

солодка випічка

  • Необхідно замісити в міру густе, еластичне тісто, яке розтечеться по поверхні сковороди при смаженні.
  • Допускається наявність в масі на оладки родзинок, горіхів, фруктових шматочків.
  • Щоб оладки на воді рівномірно пропеклися, на їх поверхні утворилася золотава скоринка, під час смаження дозволено використання кришки. Нею накривається сковорода, коли вироби перевертаються просмажене стороною вниз.
  • Добре себе зарекомендувала жарка оладок на сковорідці з товстим дном (в ідеалі – чавунної). Це виключить підгоряння, стане запорукою придбання випічкою однорідного кольору.
  • Якщо час дозволяє, варто дати тісту настоятися (півгодини). Подальше його перемішування не вітається.

Порада! Щоб при розкладці на сковороду тісто добре відокремлювався, а у оладок виходили рівні краї, ложка, яка використовується при розкладці, періодично вмочується в рафінована олія.

Рецепт без яєць

Даний рецепт вважається найпростішим. Він неодмінно буде схвалений любителями пісних сніданків. Складові:

  • 2 ст. борошна;
  • 200 мл газованої води;
  • 0,5 ч. Ложки соди;
  • дрібка солі;
  • 2 ст. ложки цукру;
  • мед (за смаком);
  • рафінована олія (для смаження).

випічка без яєць

У каструльку з просіяного борошном вливається тоненькою цівкою газована тепла вода (з одночасним помішуванням). У масу додаються сіль, сода, цукор, мед. Консистенція тіста повинна бути однорідною з характерними повітряними бульбашками. Оладки смажаться на олії з обох сторін. Про готовність свідчить з’явилася на виробах золотава скоринка. Випічку бажано викласти на тарілку, накриту паперовим рушником – воно посприяє збору зайвого жиру.

Важливо! Їсти оладки слід, поки вони не охололи. У холодному вигляді випічка стає пружною і втрачає м’якість.

Рецепт з яйцями

Цей спосіб дасть можливість запропонувати ситний, апетитний сніданок домочадцям. Оладки можна смажити відразу після приготування тіста. Перелік інгредієнтів:

  • 2 ст. борошна;
  • 1 ст. води;
  • 2 яйця;
  • дрібка солі;
  • 200 г цукру;
  • 0,5 ч. Ложки соди (гашеного оцтом);
  • рослинне масло (для смаження).

У глибокій ємності борошно змішується з водою (рідина вливається поступово). Отримана маса з’єднується з яйцями, попередньо збитими з цукром. У суміш додаються сіль, сода, гашене оцтом. Тісто потрібно ретельно перемішати – грудочки в його структурі неприпустимі. Оладки смажаться на олії до утворюється золотистої скоринки на поверхні.

Увага! Воду можна використовувати як звичайну, так і мінеральну, але обов’язково теплу. Соду дозволяється замінити лимонною кислотою.

Рецепт на дріжджах

Щоб приготувати пишні оладки на воді, можна замісити тісто на дріжджах. Соди в даному випадку досить покласти всього лише дрібку або взагалі від неї відмовитися. Перелік інгредієнтів:

  • 450 г борошна;
  • 2 ст. теплої води;
  • 10-12 г дріжджів (сухих);
  • 2,5 ст. ложки цукру;
  • сіль, сода (по щіпці);
  • ванілін за смаком;
  • соняшникова олія (для смаження).

випічка на дріжджах

У ємності з водою розчиняються дріжджі, цукор. Маса повинна настоятися 15-30 хв. Суміш з доданим невеликою кількістю борошна перемішується. З’єднується з сіллю, ваніліном, борошном, содою. Тісто слід добре розмішати, поставити, щоб підійшло, в тепле місце на 30-40 хв. Для розкладки готової маси на розпечену сковорідку з олією використовується столова ложка. Оладки смажаться до появи рум’янцю.

Готові оладки вживаються в теплому вигляді. До страви варто подати фруктовий джем, шоколадний соус, сметану – все залежить від особистих переваг їдців. Смачна страва обов’язково буде включено в меню вихідних, будніх днів, їм варто балувати не тільки членів сім’ї, а й пригощати гостей.

А Вам подобаються оладки, приготовані на воді?

Як піч оладки: відео