Опис і характеристики чорного груздя: як замаринувати і зробити засолювання гриба на зиму

як збирати груздіГриб під назвою чорний груздь можна назвати сибіряком. Саме в Зауралля найбільше його цінують і шанують за відмінний смак і багатий зміст корисних речовин. На стіл або в банку для засолювання гриб потрапляє тільки після термічної обробки. З матеріалу ви дізнаєтеся, в чому особливості заготовки чорного груздя, як дізнатися його по фото, чим відрізняються екземпляри, які виросли в різних частинах лісу.

Опис і характеристики чорного груздя

Цей гриб вважається умовно-їстівних і відноситься до сімейства Сироежковие. Найбільш смачним він виходить в солоному вигляді. Так груздь позбавляється природного гіркоти. Перед засолкою його слід підготувати:

  • відварити;
  • вимочити тривалий час, обов’язково змінюючи воду.

Увага! Груздь є чудовим матеріалом для консервації. При правильній обробці він здатний зберігати свої властивості 3-4 роки.

Характеристики грибів:

  • забарвлення капелюшки – в залежності від ареалу чорно-коричнева або бура з зеленим або оливковою відливом, в центрі – темніше, ніж по контуру;
  • розмір – до 30 см в діаметрі, в середньому – 15-20 см;
  • структура капелюшки – щільна, м’ясиста, трохи клейка;
  • ніжка – 3-8 см в довжину, досить товста.

заготовки з груздів

Залежно від місця зростання капелюшок змінює форму. У ялиннику вона тонка, воронкообразная. У змішаному або листяному лісі – плоска, з невеликим поглибленням в центрі і загнутими донизу краями. Масово зростає груздь в серпні-вересні.

Фахівці виявили в складі гриба мутагенні речовини в мікродозах. Термообробка знижує їх концентрацію на 75%. Однак трохи небезпечних хімічних сполук в чорному грузді все ж залишається. Цей факт змушує медиків попереджати: є гриб у великих кількостях або занадто часто – шкідливо.

Увага! Не їжте старі грузді. Їх можна відрізнити за характерним рудим колам на капелюшках.

Рецепт швидкого приготування груздя

Гарячий спосіб засолювання – маринування – найбільш швидкий варіант, щоб спробувати на смак зібрані або куплені грузді:

  1. Очистіть грибочки, грунтовно промийте.
  2. Насипте в підходящу по глибині тару і поставте на сильний вогонь.
  3. Доведіть воду до кипіння. Протримаєте грузді в такому стані близько 10 хв.
  4. Злийте воду, ще раз вимийте вміст.
  5. Знову залийте гриби і прокип’ятіть на цей раз 20 хв.
  6. Злийте рідину і залиште ємність охолоджуватися.
  7. Викладіть грибочки шарами в каструлю, пересипаючи сумішшю солі, горошку запашного перцю і по смаку – листям лавра, хрону або смородини.
    страви з лісових груздів
  8. Покладіть зверху марлю в 2 шари, потім кришку меншого діаметру, ніж каструля, і вантаж.
  9. Розбавте виділився грибний розсіл невеликою кількістю холодної кип’яченої води, якщо рідина не покриває грузді. Вантаж повинен притискати вміст каструлі, щоб попередити розвиток шкідливої ​​мікрофлори всередині.

Увага! Можна замість каструлі використовувати скляні банки. Тільки дотримуйтеся того ж принципу – всередині має бути мінімум кисню (вільного простору).

Тару помістіть в прохолодне місце на пару тижнів. Періодично оглядайте стан, підливайте воду в міру випаровування, але піднімати вантаж зайвий раз не варто. Після закінчення терміну розберіть ущільнювач, зніміть марлевий шар. Великі капелюшки можна розрізати. До засолюванні бажано додати 2-3 зубчики часнику або очищений ріпчасту цибулю. Потім заправте сметаною або соняшниковою олією, перемішайте і подавайте на стіл.

Засолені грузді зберігаються досить довго, якщо поставити їх в холодильник або інше прохолодне місце. Цей спосіб соління допоможе вам заготовити грибочки на зиму. Якщо ж у вас немає підходящої тари і гніту, можете спробувати закатати грузді під кришки в стерильні банки. Для цього після другого кип’ятіння викладіть їх в скляну тару, залийте розсолом з каструлі і закупорте капроновими кришками.

Як засолити грузді холодним способом

Цей варіант більш тривалий, зате і смачний по-особливому. Для його реалізації не потрібно плита. Основний інгредієнт – сіль крупного помелу. На 5 кг грибів її знадобиться 400 р Також запасіться смородиновим або вишневими листям, корінням і листям хрону, невеликою кількістю кропового трубочок без парасольок і 2-3 зубчиками часнику.

як приготувати груздіГруздь чорний в розрізі

процедура:

  1. Очистіть, ретельно вимийте і викладіть грибочки в широку ємність (скло, емальований метал, пластик).
  2. Залийте чистою холодною водою. Прикрийте тарілкою або кришкою меншого розміру, а зверху закріпіть вантаж.
  3. На 3 дні приберіть тару в прохолоду. Воду змінюйте тричі на добу.
  4. Дістаньте грузді. Натріть кожен сіллю.
  5. Викладіть шарами в тару для соління. Між рівнями розмістіть частинки кореня хрону, нарізані часникові пластинки.
  6. Зверху укрийте все 3 шарами марлі. На ній розкладіть листя, потім залишилися зелені спеції.
  7. Знову обладнайте гніт.

Увага! Після того як вантаж буде встановлено, розсіл повинен покрити гриби цілком.

У такому стані в прохолоді грузді повинні провести приблизно 1 міс. Справно заповнюйте природне випаровування розсолу НЕ теплою кип’яченою водою. В іншому випадку гриби може атакувати цвіль. Коли грузді будуть готові, розкладіть їх по скляних банках, закрийте звичайними кришками і приберіть в холодильник. Діставайте і їжте гриби протягом всієї зими.

Обидва способи заготовки чорного груздя по-своєму цікаві і смачні. Гаряча засолювання відбувається швидше. Крім того, термообробка скорочує ризики вживання гриба в їжу. Зате холодну соління зберігає більше смакових відтінків. Воно також стане відмінним частуванням за Різдвяним столом.

Як засолити грузді: відео