Совіньон вирощують в різних країнах і частинах світу: Чорногорії, Болгарії, США, Австралії, Франції, Італії, ПАР. Нещодавно Совіньон з’явився і в нашій країні.
Так як цей сорт з’явився у нас в країні зовсім недавно, про нього майже нічого не відомо. У старих підручниках з садівництва для цього сорту винограду навіть немає опису. Початківцям виноградарям доводиться перечитати безліч книг і журналів, щоб отримати більш-менш виразне опис Совіньона. За якими ознаками можна визначити цей сорт? Які плоди можна отримати? Як зберігати? Чи можна використовувати ягоди винограду Совіньон блан для виготовлення домашнього вина і якими будуть його смакові якості?
Кущ винограду Совіньон на 3-тій рік
Як визначити сорт винограду?
Виноград Совіньон блан має гострі листя, округлої форми з великими і малими зубцями. Верхня сторона листа цього сорту винограду покрита характерним борошняних нальотом, з мережею біло-зелених прожилок. Нижня тилова поверхню листа покрита густим паутіновідним пушком. Коронка молодого втечі зеленувато-біла, з рожевими краями.
Опис ягід: дрібні, зеленувато-жовті, з бурими цяточками. М’якоть з кісточками.
В середньому в кожній ягоді знаходиться 3-4 кісточки. Смак ягід можна описати як терпкий, схожий на паслін або чорну смородину.
Кисть винограду невелика, з короткою ніжкою. В середньому одна кисть важить 100-150 грам.
Ягоди винограду Совіньон
Відмітною ознакою плодів цього сорту є форма кисті: майже ідеальною циліндричної форми.
Коли і як садити
Цей сорт винограду досить морозостійкий, садити його можна майже по всій європейській частині Росії, крім північних регіонів країни, де середня температура січня нижче 25 градусів. Посадка починається навесні, в квітні-травні.
Рослина светлолюбівое, тому садити слід на сонячній стороні ділянки.
Спочатку викопують ямку глибиною 70-80 см. Ширина і довжина рівні глибині ями. На дно укладають шар торфу або компосту. Висота торф’яного шару 20 см. Далі зверху засипають землею так, щоб ямка була заповнена майже наполовину. Потім в яму засипають грам 300 калійних добрив і суперфосфату. Покривають шаром землі, товщиною не більше 5 см, поливають і утрамбовують.
Кущ Совіньон на перший рік після посадки
У центр ямки ставлять задерев’янілих саджанець винограду, так, щоб корінь злегка поглибився, розправляють бічні корінці. Засипають землею, злегка утрамбовують і поливають. В землю поруч, на відстані 25 см зліва і праворуч від саджанця встромляють 2 прута і підв’язують.
Цей сорт не дуже любить високий рівень вологості, тому полив повинен бути рідким. Якщо поливати часто на пагонах може з’явитися сіра гниль. Після поливу або дощу розпушують землю навколо саджанця.
Восени саджанці утеплюють: засипають тирсою, торфом або хвоєю. Хоча цей сорт винограду не боїться низьких температур, ранні безсніжні морози можуть бути для нього згубні.
Хвороби
Цей сорт стійкий до різних захворювань. Єдиним його ворогом цього сорту є сіра гниль, яка може з’явитися при неправильному догляді. Основна причина появи сірої гнилі – частий і рясний полив. Тому досвідчені виноградарі майже не поливають Совіньон, навесні і влітку.
Виноградник Совіньон на другий рік
Сіра гниль в основному вражає молоді пагони і плоди. Засіб боротьби з сірою гниллю полягає в видалення уражених частин і обробка пагонів фунгіцидами:
- Формалін.
- Фундазол.
- Гранозан.
- Меркуран.
Якщо сірою гниллю вражені плоди – то це не так страшно, особливо коли плоди дозріли. Руйнування шкірки ягоди під впливом грибка призводить до її прискореного усихання і заізюмліванію, що згущує сік і підвищує концентрацію цукру в ньому. В цьому випадку вона носить назву благородної гнилі або цвілі і часом свідомо наноситься виноградарями на грона.
Сіра гниль на винограді
Виноградна листовійка – не менше небезпечний ворог для ваших саджанців.
Якщо не вживати відповідних заходів, то вона може погубити саджанці – об’їсть все листя і пагони засохнуть. Щоб цього не сталося, в якості профілактики та лікування, виноградне листя обробляють спеціальними препаратами. Боротися з листовійкою можна не тільки влітку, а й взимку. Взимку можна знищити яйця листокруток, щоб навесні і влітку їх не було. Робиться це в такий спосіб: місця, в яких були виявлені великі скупчення яєць виноградної листовійки, обробити спеціальні препаратами, це:
- Токутіон.
- Цимбуш.
- Метафос.
- Екзамет.
- Фозалон.
Збір врожаю його зберігання і переробка
Дозріває цей сорт винограду досить пізно – в кінці вересня початку жовтня. Плоди в основному йдуть на виробництво вина. В середньому можна отримати з одного гектара плантації 60-70 літрів.
Виноградник Совіньон блан в Криму
Зберігаються ягоди цього сорту недовго, занадто він схильний до механічного впливу і сірої гнилі.
Тому їх майже відразу відправляють на переробку на виробництво вина. Вино виходить міцне, від 13 градусів і більше, з ароматом агрусу і приємним терпким смаком. Особливо міцними виходять вина з винограду, вирощеного за межами Західної Європи. Совіньон не відноситься до тих сортам вина, смак яких згодом стає яскравішим і насиченим. Тому в продаж його відправляють ще молодим. Зберігають пляшки з вином Совіньон в бочках і пляшках у спеціальних льохах протягом 1-3 років.
З сорту Совіньйон виготовляють біле вино
Деякі вина, що виготовляються з цього сорту, є елітними. Найвідомішими і дорогими з них є:
- Шато Лос Болдос.
- Лейт Харвест.
- Сотерс.
- Медфіш.
Дрібні кисло-солодкі ягоди з твердими великими кісточками майже не використовують в їжу. Мінімальний термін зберігання плодів, навіть кисті з цілими ягодами можуть зберігатися лише кілька днів.
Якщо ви вирішили вирощувати Совіньон, то вам треба подумати заздалегідь про його переробці і зберіганні.
Необхідно придбати бочки, в яких буде зброджувати вино, різні виноробні пристосування і інструменти.