Баранячий жир – унікальний, цілющий, істинно східний продукт. Через специфічного запаху в Європі не отримав належної популярності. Але на Кавказі і в країнах Середньої Азії він виявився незамінним в кулінарії, народній медицині та навіть косметології. У чому ж користь цього продукту? І як з його допомогою лікувати ряд захворювань?
З чого отримують
Перші згадки про баранячому жирі були зафіксовані ще до н. е. Багатовікові знання дозволили зробити цього продукт особливо цінним. Отримують його в процесі топлення овечого сала. Залежно від того, який вид сала був використаний, відрізняються і різні сорти жиру.
3 сорти жиру:
- Сорт вищий. Для його топлення годиться виключно курдюк. Це краще, добірне сало, яке відкладається у баранів в зоні під хвостом. Жир цього сорту славиться своєю твердістю і дуже білим кольором.
- Сорт перший. Для топлення підходить сало-сирець. Продукт також виходить твердим, на зразок вищого, але відрізняється своїм сірим кольором.
- Сорт другий. Самий низькопробний продукт. Виробляється зі звичайного сала. Не годиться для використання з лікувальною або косметологічної метою. У кулінарії застосовується як витратний матеріал – для смаження або на «шкварки». Має неоднорідний каламутного відтінку.
Увага! Найбільшу цінність має жир саме з курдюка. Для нього завжди характерний специфічний запах і присмак. Тому, використовуючи жир вперше, багато хто вважає його зіпсованим.
Склад
Багатий склад жиру і пояснює його біологічну цінність, а також лікувальну ефективність.
- Вітаміни А, Е і рідкісний вітамін В1.
- Бета-каротин.
- Натуральний ланолін – тваринний віск.
- Цінні мікроелементи у великій кількості.
- Селен – природний антиоксидант.
- Жирні кислоти.
- Стерин – жирний ефір.
Увага! Баранячий жир в своєму складі не містить білків і вуглеводів.
Цінність продукту
До головних корисним властивостям даного продукту можна віднести його здатність ефективно боротися із застудою, а також захворюваннями верхніх дихальних шляхів. Курдюк використовують для лікування кашлю, фарингітів, бронхітів, нежиті. Жир в цьому випадку застосовується комплексно – і зовнішньо, і для змазування, натирань. Досить 3-4 днів активного використання продукту, щоб повністю позбутися від симптомів застуди.
Важливо відзначити, що застосування універсально – курдюк можна людям будь-якої вікової групи, а також вагітним. Адже для майбутніх мам особливо важко знайти безпечні лікувальні засоби природного походження.
Ось кілька рецептів народної медицини на замітку тим, хто часто страждає від застуди.
- Розтопіть 3-4 ст.л. курдюка. Перед сном щедро змастіть їм грудну клітку і спину. Уникайте натирання в зоні серця. Потім потрібно надіти теплий одяг і лягти спати. Вже вранці ви відчуєте полегшення. Кашель зменшитися, фізичних сил буде більше.
- Як приймати курдюк внутрішньо? Якщо у вас сильний кашель або біль у горлі, додайте 1 ч.л. топленого жиру в стакан теплого молока. Також можна пити трав’яний або хвойний чай з курдюком. Протягом дня досить випивати 3 склянки, щоб за 3 дні повністю вилікуватися від кашлю.
- Також може допомогти при комплексному лікуванні бронхітів, пневмоній. На тлі медикаментозного лікування можна робити компреси і прикладати на грудну клітку. 1 ст.л. вазеліну змішайте з 1 ст.л. курдюка, використовуйте як альтернативу гірчичники.
- Можна змішати 2 ст.л. лимонного соку, 1 ч.л. жиру, 2 ч.л. меду і приймати в якості профілактики грипу, застуди. Цей лікувальний засіб потрібно тримати в холодильнику. Воно відмінно допомагає при сухому кашлі.
Інші корисні властивості:
- Стимуляція імунної системи.
- Потужний антиоксидант натурального походження, який уповільнює процеси старіння в організмі. У країнах Азії саме жир вважається секретом довголіття.
- Ефективний захист шкіри від УФ-випромінювань.
- Зміцнює волосся, надає їм природного блиску.
- Стимулює діяльність мозку, запобігає старінню його клітин. Тому ефективно підвищує концентрацію уваги і пам’ять.
- Ефективно зволожує шкіру, покращує її стан і зовнішній вигляд, прибирає мімічні зморшки.
Які протипоказання?
У будь-якого біологічно активного продукту можуть бути побічні ефекти і протипоказання. В яких випадках жир не можна приймати всередину, оскільки він надасть шкоду для організму?
- При ожирінні.
- При захворюваннях печінки.
- При каменях у нирках.
- При хронічному холециститі.
- При варикозному розширенні вен і схильності до тромбозів.
- При схильності до запорів.
Як розпізнати підробку
Якщо ви не витоплювати курдюк самостійно, то при покупці жиру є великий ризик вибрати підробку. Справжній високоякісний курдюк завжди відрізняється білосніжним кольором – без домішок і каламутного відтінку. Також він повинен бути абсолютно сухим. Вірна ознака підробки продукту – це сильний запах аміаку. Завдяки цій речовині намагаються відбілити неякісний товар і продовжити його термін придатності.
З огляду на різноманітність застосування баранячого жиру, його надзвичайну користь для здоров’я, варто взяти на замітку кілька східних рецептів народної медицини і косметології із застосуванням даного диво-продукту.