Органічне землеробство – райський город або дорога до Життя

що таке органічне землеробствоВи все ще ведете боротьбу з бур’янами і шкідниками на дачі, заробляючи собі радикуліт? А ось прихильники органічного землеробства вважають за краще дружити з природою, а не боротися. Але щоб жити так само, доведеться почати з кардинальної зміни способу мислення про призначення землеробства, про те, який же «правильний» город.

Що таке органічне землеробство: основні принципи

Органічне землеробство як напрям агротехніки виникло з кінця 19 століття, і до цих пір не вщухають чутки, суперечки і дискусії навколо цього методу обробітку землі. Всередині самих прихильників цього напрямку землеробства також безліч підходів, теорій. Але суть одна: органічне землеробство – це, перш за все, дбайливе, щадне ставлення до природи, підтримання природного балансу і екосистеми, відмова від мінеральних добрив і отрутохімікатів.

Органічне землеробство має багато взаємозамінних визначень, термінів-синонімів: природне, екологічне, біологічне, природозгідне, животворне землеробство.

як обробляти землю

Основні принципи екологічного землеробства:

  1. Відмова від оранки, перекопування землі. Тим самим, вважається, підтримується здоровий баланс екосистеми ґрунту. А здоровий грунт – це здорові рослини, здатні протистояти хворобам і шкідників.
  2. Вирощування екологічно чистої продукції. Повна відмова від застосування мінеральних добрив і отрутохімікатів. Методи боротьби з бур’янами і шкідниками зводяться до профілактики та застосування рослинних, народних способів.
  3. Земля повинна бути завжди покрита рослинністю. Широке застосування тут знаходять сидерати – швидкозростаючі культури, висаджуються після основних на тимчасово порожню землю.
  4. Менша трудомісткість обробки ділянки, дачі при більшому і кращий результат. Землеробство – це задоволення, а не тяжка праця.

Гуру про природному землеробстві

«Стримай свій запал, городник!» – такими словами, як правило, починає своє звернення на лекціях до садівникам-городникам відомий автор багатьох книг про біологічне землеробство Б.А. Бублик. У традиційному уявленні про «правильному» городі багатьом дачникам бачиться такий зразково-показовий город: ідеальні рівні грядки і лави посівів, жодного бур’яну, а ще – це великий і напружена праця.

Всі ці міфи розвінчують шанувальники екологічного землеробства. Вони вважають, що праця не обов’язково повинен бути рабська і виснажливий. А набагато корисніше і для людини, і для природи – підтримувати природний порядок речей в екосистемі. «Підглядати» за природою, вчитися у неї, застосовувати отримані знання і спостереження на своїй дачній ділянці.

Порада. Якщо ви зважитеся піти від традиційного землеробства до природного, для натхнення рекомендуємо прочитати кілька книг по темі: «Революція однієї соломинки» Масанобу Фукоока; «Аграрій-революціонер» Зепп Хольцер; «Про город для бережливого і ледачого» Бублик Б.А.

Так, Зепп Хольцер має 45 га землі і обробляє її один з дружиною при мінімумі сільгосптехніки: у нього всього один трактор. Б.А. Бублик вважає, що стали не місце в городі і відмовляється від лопат, тяпок, не виробляє навіть розпушування грунту вилами, а садить «під палицю», полив виробляє тільки крижаною водою (не вище 9 градусів). А відомий в Росії автор багатьох праць про природному землеробстві Г. Кизима проповідує три «не»: не копать, що не полоти, не поливати.

Практика природного землеробства навесні і восени

Переходити з традиційного на екологічне землеробство можна в будь-який час року. Один з основних прийомів біологічного землеробства – відмова від глибокої перекопування землі. Вважається, що піднімаючи шар землі більше 5 см, тим самим порушується екосистема. Земля, в кінцевому підсумку, стає біднішою, в ній в недостатній кількості з’являються корисні мікроорганізми, жуки, черв’яки і т.д. Що і призводить в подальшому до необхідності використання мінеральних добрив, які шкідливі і природі, і людині.

природне землеробствоПриродне землеробство дозволяє отримати екологічно чисті овочі та фрукти

Грунт для посіву культур не перекопується, а злегка піднімається за допомогою вил (в ідеалі не більше 2,5 см). Деякі хлібороби не використовують навіть вила, а садять «під палицю». Тобто, встромляють в землю палицю і на місці утворила лунки висаджують насіння або розсаду. Після посіву землю мульчують соломою, опилом, торфом, компостом, що перепрів і т.д.

Порада. Для висадки рослин «під палицю» можна застосовувати держак від лопати або іншу, зручну для роботи по довжині палицю. Для цього у неї загострюють конусом кінець, який буде встромлятися в землю. Для зручності можна ще зробити вгорі палиці рукоятку, а внизу – педаль-обмежувач.

За рахунок активного використання мульчі, яка не дає вологи випаровуватися, полив роблять набагато рідше. Мульча – це і один з основних способів боротьби з бур’янами. Але краще використовувати мульчування на перевірених культурах: картопля, полуниця, огірки, томати. Є рослини, які «не люблять» мульчування, вважаючи за краще відкриту і гарячу грунт: кукурудза, кавуни, дині.

За допомогою мульчування обробляють землю на цілині. Для цього восени готують грядки наступним чином:

  1. Косять траву.
  2. Засипають гноєм: кінським, курячим.
  3. Укладають шар мульчі, наприклад, солома шаром 30 см.
  4. Навесні знімають шар мульчі, вибирають руками залишилися коріння бур’янів і висаджують насіння або розсаду.

Також можна вкривати грядки щільним матеріалом, наприклад: руберойд, шматки лінолеуму. Шар мульчі корисно укрити ще зверху плівкою, – це прискорить процес перепревания і гниття бур’яну на цілині.
Всі зараховані дії можна застосовувати на дачі, як навесні, так і восени.

Сидерати – наше все

Один з агропріёмов, що є невід’ємною частиною біологічного землеробства, – це посадка сидератів на тимчасово порожню землю. На думку багатьох хліборобів, ці культури є кращим природним добривом. Для цих цілей використовують такі швидкорослі і багаті мікроелементами рослини, як:

  • бобові культури;
  • гірчиця;

сидерати на дачі

  • конюшина;
  • сурепка;
  • ріпак ярий;
  • жито.

Сидерати можна садити і навесні, і влітку, і восени. Навесні висаджують такі швидкорослі і не бояться заморозків рослини, як: гірчиця, рапс, фацелія. Вони сіються дуже рано і ростуть до тих пір, поки не прийшов час висаджувати основну культуру. Тоді сидерати плоскорізом скошуються на кілька сантиметрів нижче рівня землі, а в підготовлену таким чином грунт висаджуються основні рослини. Бадилля, стебла можна застосовувати в якості укриття для грядок з посівами.

Восени найчастіше сіють жито і гірчицю. Висів проводять після збору овочів. Жито прибирають в кінці осені, підрубуючи стебла біля основи. А гірчиця йде під сніг. Навесні її обрізають плоскорезом і висаджують основні культури.

Органічне землеробство – це екологічно чисте виробництво, засноване на дбайливому ставленні до природи, здоров’ю людини. Існує безліч прийомів і методів природного землеробства. Але, в будь-якому випадку, кожна ділянка індивідуальний. Немає абсолютно однакових ділянок за складом грунту, мікроклімату, переліком висаджуються культур. Про що не втомлюються повторювати шанувальники органічного землеробства, так це: «Слухайте, придивляйтеся до своєї землі, до своїх рослинам. А отримані знання застосовуйте на практиці. Природі треба довіряти завжди, кожен день ».

Природне землеробство: відео