Прабатько для роду слив – терен. Дика слива рідко зустрічається в садах, але її можна висадити на дачній ділянці.
А тернина – прабатько сливи
Особливості рослини
Попередниками дикого сливового дерева були алича і терен. Зарості диких слив зустрічаються на території Європи, Малої Азії, Росії, цікаві різновиди ростуть на Кавказі. Рослина віддає перевагу проростати уздовж лісів, узбіч доріг, узбережжя річок.
Свою назву культура отримала від слов’янського слова «терни» – «колючки». Дикі сливи були відомі древнім грекам і римлянам. Лікарі Стародавньої Греції допомагали хворим впоратися з розладом шлунка за допомогою тернових ягід. В піснях і легендах різних народів нерідко згадується рослина з шипами.
Через шипи кущі терну називають колючими сливами. Головні особливості культури:
- стійкість до посухи;
- здатність рости і плодоносити в будь-якому грунті;
- стійкість до морозів;
- велика кількість вітамінів і мінералів в плодах.
На дачній ділянці чагарник може виконувати функцію живоплоту, посаджений навколо садової ділянки, терен захистить грунт від змиву дощовими водами. Плоди сливи застосовують для приготування наливок і джемів.
Опис рослини
А тернина має форму куща, висота якого 1,8-3 м. Особливості рослини:
- потужна коренева система;
- тонкі гілки;
- шипи на гілках;
- вузький біля основи і поступово розширюється до верхівки лист;
- білі квіти з приємним ароматом;
- ягоди темно-фіолетового кольору, вкриті восковим нальотом, середній діаметр кожної ягоди – 11 мм;
- форма плодів кругла або овальна.
Кущ починає цвісти до того, як на ньому розпускаються листя. Пора цвітіння: останні числа квітня-початок травня. Починає плодоносити на 2 рік.
Іноді ботаніки називають «сливовим дивом» домашній квітка – глоксинію. Багато сортів глоксиній мають квітки сливового відтінку. Родинних зв’язків з кісточковими культурами це мініатюрна рослина не має.
А тернина дає невеликі темні ягоди
Користь ягід
Ягоди чагарника, зірвані ранньою осінню, через високий вміст дубильних компонентів в м’якоті мають кислуватий смак. Відсоток солодощі в плодах збільшується після перших заморозків. Кісточка з працею відділяється від м’якоті.
Ароматні ягоди терну можна вживати свіжими. З них готують компоти, джеми, варення, мармелад, роблять вино, яке відрізняється незвичайним терпкуватим присмаком і приємним ароматом.
Цінні речовини, що містяться в м’якоті плодів:
- яблучна кислота;
- флавоноїди;
- дубильні речовини;
- пектин;
- клітковина;
- аскорбінова кислота;
- каротин;
- глікозид;
- пруназин.
У плодах дикої культури містяться жирні олії, азотовмісні елементи і стероїди. Завдяки низькому вмісту цукру, дієтологи радять діабетикам вживати ягоди терну.
Патології, з якими допомагають боротися плоди дикої сливи:
- гастрит;
- паразитарні захворювання;
- гіповітаміноз;
- Запалення ясен;
- діарея;
- погана згортання крові;
- знижена кислотність шлунка;
- гіпертонія;
- порушення серцевого ритму.
М’якоть маленьких слив має сечогінну дію. Вживання ягід сприяє виведенню шлаків з організму. У плодів дикої сливи один мінус: фарбувальні речовини, які бруднять губи.
Листя і коріння диких слив також використовують в медицині. Відвар з квіток терну добре допомагає при бронхітах, тому що володіє сильним відхаркувальну і протизапальну дію.
Кісточки дикоростучої культури містять амигдалин. Часте вживання цієї речовини може призвести до отруєння, тому дієтологи радять не зберігати консервацію терну з кісточками довше 12 місяців.
Кавказька різновид
Існують кілька різновидів диких слив. У горах Кавказу і в Криму часто зустрічається рослина, яке класифікують як «розчепірену сливу» – це розлоге деревце середніх розмірів з колючками на гілках. Можна зустріти розчепірені сливи в формі великих кущів. Іноді рослина досягає 5 м у висоту.
Пік цвітіння диких кісточкових культур – травень. На гілках чагарнику з’являються блідо-рожеві суцвіття, до яких злітаються комахи. В умовах теплої осені деревце може вдруге зацвісти в вересні.
Колір плодів рослини – бордовий або помаранчевий. Через терпкості ягоди рідко їдять у свіжому вигляді. Набагато частіше з них роблять кисіль, повидло, мармелад, ткемалі (приємний соус до м’яса). З в’яленої м’якоті ягід кавказці роблять аличевий лаваш – оригінальне і смачне блюдо.
Навіть в посуху розлогий кущ дає рясний урожай. Тривалість життя рослини – 30 років. У місцевих жителів описувана кісточкових культура відома як дика алича.
Плоди розчепіреної сливи
Посадка
Виростити дику сливу зможе навіть садівник без досвіду. Місце для посадки бажано підготувати з осені. Висаджувати саджанці в грунт слід в березні.
Дикі сливи люблять сонце, тому для саджанця рекомендується вибрати сонячний ділянку. На піщаних і глинистих ґрунтах рослини будуть відчувати себе максимально комфортно. Щоб кущі добре прийнялися на новому місці, варто висаджувати їх у грунт в сонячний безвітряний день.
Етапи посадки:
- Необхідно зроблять посадкову лунку 60 см в глибину.
- По краях ями встановити шифер – це допоможе уникнути поширення тернової поросли по всій дачі.
- Заздалегідь приготувати добриво, яке буде використовуватися в процесі посадки. Підійде товчена шкаралупа курячих яєць. Укопаний грунт потрібно змішати з 2 відрами гною. Потім до суміші додати 500 г суперфосфату.
- Підготувати саджанці. На рослині не повинно бути зламаних гілочок і підгнилих корінців.
- Перед тим як потрапити в грунт, коріння саджанця повинні 20-24 ч пробути в розчині стимулятора. Можна використовувати розчин гумату натрію, в пропорціях: 4 ст. л. препарату на 5 л води.
- Між кущами терну має бути відстань не менш 2,8 м. Якщо планується живопліт, потрібно залишити між саджанцями відстань в 1,5 м.
- Коріння встановити в центрі лунки і засипати живильної грунтової сумішшю.
- Важливо простежити, щоб верхня частина кореневища на 4-6 см височіла над рівнем грунту.
Після посадки чагарник потрібно полити 3 відрами води, коло мульчувати перегноєм.
Догляд
Головний плюс дикоростучої аличі і терну – невимогливість до догляду. Для благополучного розвитку кісточкової культури необхідно дотримуватися ряду правил:
- Полив. Перший місяць після посадки рослина потребує частого поливу. Щотижня під стовбур деревця вносять 2 відра води. Потім проміжок між поливами збільшують до 14 днів. Підрослому рослині вистачає 1 поливу в місяць. Дорослі дикі сливи задовольняються природними опадами. Якщо видався спекотне літо, бажано раз на місяць виливати під коріння чагарника 3 відра води.
- Обрізка. Першу формуючу обрізку проводять через рік після посадки: залишають 5-7 головних плодоносних гілок, інші пагони зрізують. Щовесни слід проводити формуючу обрізку, тому що кісточкових культура схильна до швидкого розростання. Надмірне проріджування крони неприпустимо. тому слива стане беззахисною перед морозами. Осінню санітарну підрізування здійснюють в листопаді.
- Видалення бур’янів.
- Регулярне розпушування грунту.
- Підживлення. Навесні, до цвітіння кущів, дикі сливи поливають перегноєм. У вересні вносять під коріння саджанців Суперфосфатний добрива.
Способи розмноження
А тернина розмножують 3 способами:
- Кісточками. Кісточки виймають із стиглих ягід, всю зиму зберігають в підвалі або в холодильнику. Ранньою весною їх висаджують в грунт. За добу до посадки слід помістити кісточку в мед – це збільшить шанси на проростання. Після того як посадковий матеріал виявиться в грунті, землю вкривають плівкою. Сіянці можна буде посадити на постійне місце через 2 роки після проростання.
- Кореневої порослю. Цей спосіб розмноження куща підійде навіть недосвідченим дачникам. Від материнського дерева відділяють частину кореневої системи і поміщають її в грунт.
- Живцюванням. Для посадки вибирають живці з 6-8 нирками. На початку весни посадковий матеріал поміщають в лотки з грунтом. Ємності переносять в парник. Рослини регулярно поливають, стежачи за рівнем вологості в теплиці. У вересні кущики висаджують на ділянці. На зиму терен необхідно утеплити.
Можливі проблеми і хвороби
Кущ стикається з низкою неприємностей:
- Попелиця. Дрібні комахи селяться на нижній стороні листя рослини і п’ють з них сік. Листя деформуються і обпадають. Поширення шкідників може виснажити деревце.
- Моніліоз. А тернина, як і сортова зливу, може стати жертвою грибкового ураження. Переносниками недуги є комахи. На плодах з’являються сіруваті нарости, потім ягоди опадають.
- Галовий сливовий кліщ. Ознаки ураження куща комахами: круглі нарости біля основи молодих гілочок, здуття на листках. Шкідник харчується соком молодих пагонів. Самого кліща не помітити, тому що він крихітних розмірів, але скупчення комах губить молоді пагони і істотно знижує опірність куща морозів і хвороб.
Лікування і профілактика
Якщо плодова культура називається дикоростучої, це не означає, що дачник, посадивши її на ділянці, пускає на самоплив хвороби рослини. Від монилиоза дерева може позбавити розчин бордоською рідини. Якщо грибковий недуга заявив про себе, потрібно кілька разів обприскати кущі 1% розчином. Перше обприскування проводять до початку цвітіння дерев. Другу процедуру – коли дикі сливи відцвітуть. Третє обприскування здійснюють після збору врожаю.
Гнилі плоди, пагони, на яких помітні плями, і нарости слід негайно видалити з куща і спалити, тому що в них знаходяться спори грибка. Якщо захисні заходи будуть проігноровані, хвороба захопить всю рослину і може перейти на сусідні дерева.
Периферична гниль може виникнути на ослаблених саджанцях. Щоб не допустити поширення хвороби, вражений кущ знищують.
Щоб позбавити дикорослих аличу і терен від попелиці, застосовують тютюновий настій. Хороший спосіб відлякати комах – обприскати кущ настоєм часнику. Часникові стрілки можна розкласти під кущем терну. Щоб мурахи, що опікуються тлю, відстали від куща, слід знайти місце їх розмноження і залити мурашині ходи окропом.
Ліквідувати Галова сливового кліща можна застосувавши акарицидні препарати. Серед дачників популярністю користується препарат «Данадим КЕ». Обприскування пестицидами проводять за 50-40 днів до дозрівання плодів.
Тютюновий настій добре відлякує тлю
Висновок
Кісточкових культура, від якої відбулися домашні різновиди слив, має багато назв: «терен», «дика слива» і ін. Цей невибагливий чагарник нерідко використовують в якості живої огорожі. Плоди дикого рослини мають антибактеріальну і в’язким дією. Корисні речовини, що містяться в ягодах, сприяють зміцненню судин і нормалізації роботи серця.