Особливості японського виду мушмули. Посадка і вирощування культури в домашніх умовах

мушмула японська вирощування в домашніх умовахДекоративне і плодова рослина мушмула підкорює своєю зовнішньою і внутрішньою неординарністю. Японська різновид цієї культури привезена зі Східної Азії і вимагає умов висадки та догляду, які відповідали б тамтешньому клімату. Вічнозелене деревце – поки що екзотика в Росії, і придатне для вирощування на домашніх балконах або лоджіях. На фото і вживу рослина виглядає дуже привабливо, яскраво. Висадка мушмули, як правило, починається з кісточки свіжого плоду. Фахівці нагадують, як її правильно проростити, а також доглядати за саджанцем і вже дорослим деревом.

Опис мушмули японської

Спочатку це дерево або чагарник вирощували виключно в декоративних цілях. Пізніше розсмакували плоди. Виявилося, що вони мають приємний кислуватий смак з відтінками груші та черешні і сильним запашним ароматом. Більш того, в плодах міститься розсип вітамінної і мінеральних солей, які є цінними речовинами для людського організму. Фрукт корисний для профілактики і лікування захворювань шлунково-кишкового тракту, сечового міхура. Їдять мушмулу в сирому або обробленому вигляді.

Увага! Особливо багаті плоди вітаміном С.

Рослина мушмула в умовах середньої смуги можна виростити тільки на заскленому і утепленому балконі. У такій атмосфері деревце НЕ буде примхливим і при коректному догляді напевно порадує вас цвітінням і плодами. Зовні мушмула виглядає так:

  • висота – 1,5-2 м;
  • крона – пишна, округла і густа;
  • колір листя – соковитого зеленого кольору;
  • форма листя – великі, подовжені, схожі на фікусових;
  • квітки – дрібні, білого або кремового відтінку;
  • суцвіття – кистеобразное, по 60-70 квітів в кожному.

мушмула японська вирощування в домашніх умовахплід мушмули

Цвіте мушмула два місяці на рубежі осені і зими. Квіточки дуже стійкі і зберігають свіжість на тривалий період. Плодоносить дерево після цвітіння:

  • форма плоду – кругла;
  • розмір – 8-9 см в діаметрі;
  • маса однієї штуки – 25-40 г;
  • шкірка – помаранчева, тонка і гладка;
  • м’якоть – соковита.

Мушмула японська відноситься до самозапильних рослин. При гарному догляді в квартирі деревце буде плодоносити щорічно і рясно. Серед сортів фахівці виділяють врожайні і дають особливо смачні плоди: Шаманов, Прем’єр, Танака, Адвонс, Сеймі.

Як посадити мушмулу з кісточки

Куплені насіння – не найкращий варіант в якості посадкового матеріалу. Краще знайти свіжий плід дерева, вилучити з нього кісточку і відразу ж її посадити. Причому навіть у цьому випадку ніхто не дасть гарантії, що рослина буде нормально розвиватися і плодоносити. На щастя, етап пророщування насіння – найскладніший в процесі вирощуванні мушмули. Приблизно через 2 місяці, коли над землею з’являться пагони, догляд за рослиною стане набагато простіше.

Порада. Вибирайте насіння високоврожайних сортів з плодів побільше. Вони зберігають всі якості материнського дерева. Для домашнього вирощування підійдуть кісточки з фруктів, які виросли на вулиці.

Алгоритм пророщування рослини з кісточки:

  1. Очистіть кілька плодів від м’якоті.
  2. Скаріфіціруют кісточки, щоб допомогти паросткам. Для цього натріть оболонку наждачкою, напилком або подряпати ножем.
  3. Опустіть кісточки в трохи теплу воду. Чи не давай охолонути, протримаєте близько доби. Спливли зразки будуть непридатні для посадки.
  4. Перед посадкою замочіть кісточки в розчині калію перманганату.

мушмула японська вирощування в домашніх умовахПлід мушмули в розрізі

Оптимальний склад субстрату для мушмули – придбана торф’яна суміш для розсади. Можна приготувати ґрунт і самостійно, змішавши:

  • 50% листової землі;
  • 25% торфу;
  • 25% звичайного піску.

В горщику або контейнері, куди буде висаджено рослина, повинні бути отвори для дренажу. Найкраще, щоб у кожного насіння була своя ємність діаметром 7-9 см. Це важливо, тому що мушмула в стані розсади погано переносить пікіровку. Поглибити кісточки на 1,5-2 см і зробіть в горщику парничок, накривши плівкою або склом.

Порада. Щоб прискорити проростання, підігрійте грунт в горщику до + 5 … 7 ° С.

Як доглядати за сходами мушмули японської

З однієї кісточки пробивається два паростка. Чекати їх потрібно на 3-4 тижні після висадки. Щодня знімайте з горщика укриття і провітрюйте землю. Конденсат з поліетилену або скла періть сухою ганчіркою. Ці заходи допоможуть запобігти гниття рослини на початковому етапі вегетації. Перед закриттям плівки обприскуйте грунт теплою водою.

Полив до сходів необхідний раз в 2 дня. Застосовуйте теплу м’яку або відфільтровану воду. Дочекайтеся, поки паростки досягнуть 1,5-2 см, і знімайте укриття. Слідкуйте, щоб зелень не залишилася під прямим сонячним світлом. Після цього приблизно протягом тижня суворо контролюйте температурний режим. Не можна, щоб повітря охолоджувався нижче + 18 ° С.

Молоді рослини люблять свіже повітря, тому в догляд включите щоденне провітрювання на балконі. Полив можна трохи скоротити, до 2-3 разів на тиждень. Мушмула інтенсивно росте в перші тижні: за місяць паростки можуть досягти 10-15 см. Це ідеальний час для їх пересадки, якщо вони все ж були в одному контейнері.

мушмула японська вирощування в домашніх умовахСходи мушмули японської

Склад грунту – практично той же, тільки частка піску повинна бути менше. Поки рослина маленьке, вирішите, яким ви хочете його бачити. Щоб вийшов кущик, Прищепа тільки верхівку. Для отримання деревця видаліть бічні пагони. Встигніть, поки не почалося одревеснение стовбура.

Як далі ростити мушмулу в домашніх умовах

Поки рослина молодо, бажано пересаджувати його приблизно раз на рік. Починаючи з трирічного віку потреба скорочується до одного разу на 3-4 роки. Замість пересадки дорослій деревцю потрібно замінювати верхній шар грунту. Пересадка – стрес для цієї культури, тому що плодоносить дерево може призупинити процес утворення плодів.

Перший колір мушмула дає зазвичай на третій сезон. Плодоносити починає після 4-5 років. Доросле дерево поливають 1-2 рази в тиждень взимку, 3-4 рази – влітку. Грунт накрийте шаром сфагнуму, щоб довше утримувати вологу у верхньому шарі. В якості підгодівлі мушмули застосовують органічний настій. Вносять добрива восени і взимку.

Культура дуже стійка до бактерій і шкідників. Від підсихання листя врятує щоденне обприскування теплою водою і внесення комплексного добрива. У обрізку деревце також не потребує, виняток – переплітаються в середині гілки. Інших особливостей в вирощуванні мушмули немає. При мінімальному уваги готуйтеся отримати смачний урожай.

Що таке Мушмула: відео