Лимонник китайський – листопадне рослина з Далекого Сходу. Навесні воно радує ароматним цвітінням, а до осені – врожаєм з багатим набором корисних властивостей. Культуру адаптували для вирощування в умовах середньої смуги РФ. Ягоди лимонника активно використовують в народній та офіційній медицині.
Біохімічний склад і застосування лимонника
Ягоди лимонника або Шизандра китайської при розтиранні виділяють приємний запах, схожий на яскраво виражений лимонний аромат. Смак у них теж своєрідний: пряний, терпкий, кисло-солоний до гіркоти, часом навіть пекучий. За аналогією з цитрусом в цих соковитих ягодах у великій кількості міститься вітамін С. Крім того, в їх складі є:
- вітаміни А і Е;
- мінеральні солі в макро- і микроколичествах: мідь, залізо, нікель, йод, цинк, калій, марганець, селен;
- пектини, флавоноїди, природні смоли, антоціани;
ягоди лимонника
- винна, яблучна, лимонна та інші органічні кислоти в великому асортименті (до 20%);
- жирні олії (майже 27%);
- ефіри (1,6%).
Увага! Також в складі лимонника є рідкісне речовина схизандрин, яке благотворно впливає на здоров’я печінки і серця.
Основна частка застосування ягід Шизандра доводиться на лікувально-профілактичні процедури. В останні десятиліття офіційна і народна фармакологія суттєво розширили асортимент ліків на основі лимонника або з ним в складі. Також плоди є відмінним пряним інгредієнтом для варений, джемів і повидла. Ефірні масла, якими так багаті ягоди і кора лимонника, використовуються в парфумерії.
Увага! Плоди далекосхідної культури не мають в складі глюкозидів, алкалоїдів та інших отруйних для людини елементів.
Лікувально-профілактичне застосування і протипоказання плодів лимонника
Поправляти здоров’я за допомогою цієї рослини почали ще в Стародавньому Китаї. До сьогоднішніх днів Людина досвідченим шляхом зібрав доказову базу користі лимонника:
- Приведення в тонус нервів.
- Стимуляція мозкової активності: підвищення концентрації уваги, цілісності сприйняття. Розумова діяльність при цьому поліпшується не за рахунок пригнічення нервових клітин.
- Підтримка м’язів і нервової системи при тривалих навантаженнях.
- Позбавлення від голоду. Є істотним плюсом для людей, які знаходяться на дієті і при цьому ведуть активний спосіб життя.
- Підвищення гостроти зору.
- Загальнозміцнюючий, тонізуючу дію всього організму в цілому.
- Зміцнення імунітету, підвищення опірності негативних факторів навколишнього середовища.
- Стимулювання серцево-судинної системи. Насичення клітин і органів киснем.
- Бактеріостатичнудію, придушення негативної мікрофлори кишечника та інших органів: збудників дизентерії, кишкової палички, пневмокока.
Приблизний список захворювань і розладів, при яких може допомогти урожай лимонника:
- хронічно занижене тиск;
- порушення функцій нервової системи, депресії, стреси (без появи ефекту перезбудження);
- пневмонія;
- бронхіти і бронхіальна астма;
- туберкульозний лімфаденіт;
- гастрити (приводить в норму як підвищений, так і знижений показник кислотності шлункового соку);
- зниження мозкової активності;
- хронічна втома;
- більшість патологій зору;
- захворювання нирок і печінки;
- статева слабкість;
- депресивний стан, загальне зниження тонусу.
Але медики не рекомендують приймати плоди цієї рослини в таких випадках:
- гіпертонія;
- нервове збудження;
- безсоння;
- серйозні проблеми з серцем;
- алергічна реакція.
Увага! Лимонник не робить лікувального ефекту на органічні дисфункції серця: дистрофія міокарда, стенокардія, порок і т.п.
Способи заготівлі врожаю лимонника
Ягоди Шизандра зав’язуються на гілках влітку, а в стиглому стані (у вересні-жовтні) набувають яскраво-червоний окрас. За фото можна помітити, що вони утворюють грона. Для заготівлі важливо встигнути зірвати плоди, які вже повністю достигли, але ще не втратили всіх цілющих якостей, Це відбувається з першими заморозками.
Порада. Зривайте кисті цілком. Будьте обережні, щоб не пошкодити ліани або опори, на яких розташовуються гілки лимонника.
Заготівля здійснюється наступним чином:
- розсипте плоди одним шаром на мішковину, брезент або інший непромокаючий матеріал;
- переберіть, викинувши рослинне сміття і зіпсовані зразки;
- для сушіння розташуйте ягоди під навісом;
- залиште лимонник в такому стані на 2-3 дня;
- відокремте плоди від кистей і відірвіть від кожного квітколоже;
- просушка врожаю лимонника виконується в калориферних сушарках протягом 6-8 ч при температурному режимі в межах 40-55 ° С.
Ягоди цієї рослини надзвичайно корисні. Основний ефект вони надають на працездатність і тонус нервової системи. Активні речовини в складі плодів не відкладаються в організмі. Однак лікарі все одно не радять переборщувати з дозуванням лимонника. Дорослій людині в день вистачить 3-5 штук (1,5 г), дитині – не більше 2-3 шт. (0,5 г).