Особливості корисного складу і протипоказання ягід лимонника китайського

що таке лимонникЛимонник китайський – листопадне рослина з Далекого Сходу. Навесні воно радує ароматним цвітінням, а до осені – врожаєм з багатим набором корисних властивостей. Культуру адаптували для вирощування в умовах середньої смуги РФ. Ягоди лимонника активно використовують в народній та офіційній медицині.

Біохімічний склад і застосування лимонника

Ягоди лимонника або Шизандра китайської при розтиранні виділяють приємний запах, схожий на яскраво виражений лимонний аромат. Смак у них теж своєрідний: пряний, терпкий, кисло-солоний до гіркоти, часом навіть пекучий. За аналогією з цитрусом в цих соковитих ягодах у великій кількості міститься вітамін С. Крім того, в їх складі є:

  • вітаміни А і Е;
  • мінеральні солі в макро- і микроколичествах: мідь, залізо, нікель, йод, цинк, калій, марганець, селен;
  • пектини, флавоноїди, природні смоли, антоціани;

вирощування лимонникаягоди лимонника

  • винна, яблучна, лимонна та інші органічні кислоти в великому асортименті (до 20%);
  • жирні олії (майже 27%);
  • ефіри (1,6%).

Увага! Також в складі лимонника є рідкісне речовина схизандрин, яке благотворно впливає на здоров’я печінки і серця.

Основна частка застосування ягід Шизандра доводиться на лікувально-профілактичні процедури. В останні десятиліття офіційна і народна фармакологія суттєво розширили асортимент ліків на основі лимонника або з ним в складі. Також плоди є відмінним пряним інгредієнтом для варений, джемів і повидла. Ефірні масла, якими так багаті ягоди і кора лимонника, використовуються в парфумерії.

Увага! Плоди далекосхідної культури не мають в складі глюкозидів, алкалоїдів та інших отруйних для людини елементів.

Лікувально-профілактичне застосування і протипоказання плодів лимонника

Поправляти здоров’я за допомогою цієї рослини почали ще в Стародавньому Китаї. До сьогоднішніх днів Людина досвідченим шляхом зібрав доказову базу користі лимонника:

  1. Приведення в тонус нервів.
  2. Стимуляція мозкової активності: підвищення концентрації уваги, цілісності сприйняття. Розумова діяльність при цьому поліпшується не за рахунок пригнічення нервових клітин.
  3. Підтримка м’язів і нервової системи при тривалих навантаженнях.
  4. Позбавлення від голоду. Є істотним плюсом для людей, які знаходяться на дієті і при цьому ведуть активний спосіб життя.
    користь лимонника
  5. Підвищення гостроти зору.
  6. Загальнозміцнюючий, тонізуючу дію всього організму в цілому.
  7. Зміцнення імунітету, підвищення опірності негативних факторів навколишнього середовища.
  8. Стимулювання серцево-судинної системи. Насичення клітин і органів киснем.
  9. Бактеріостатичнудію, придушення негативної мікрофлори кишечника та інших органів: збудників дизентерії, кишкової палички, пневмокока.

Приблизний список захворювань і розладів, при яких може допомогти урожай лимонника:

  • хронічно занижене тиск;
  • порушення функцій нервової системи, депресії, стреси (без появи ефекту перезбудження);
  • пневмонія;
  • бронхіти і бронхіальна астма;
  • туберкульозний лімфаденіт;
  • гастрити (приводить в норму як підвищений, так і знижений показник кислотності шлункового соку);
  • зниження мозкової активності;
  • хронічна втома;
  • більшість патологій зору;
  • захворювання нирок і печінки;
  • статева слабкість;
  • депресивний стан, загальне зниження тонусу.

Але медики не рекомендують приймати плоди цієї рослини в таких випадках:

  • гіпертонія;
  • нервове збудження;
  • безсоння;
  • серйозні проблеми з серцем;
  • алергічна реакція.

Увага! Лимонник не робить лікувального ефекту на органічні дисфункції серця: дистрофія міокарда, стенокардія, порок і т.п.

Способи заготівлі врожаю лимонника

Ягоди Шизандра зав’язуються на гілках влітку, а в стиглому стані (у вересні-жовтні) набувають яскраво-червоний окрас. За фото можна помітити, що вони утворюють грона. Для заготівлі важливо встигнути зірвати плоди, які вже повністю достигли, але ще не втратили всіх цілющих якостей, Це відбувається з першими заморозками.

Порада. Зривайте кисті цілком. Будьте обережні, щоб не пошкодити ліани або опори, на яких розташовуються гілки лимонника.

Заготівля здійснюється наступним чином:

заготівля лимонника

  • розсипте плоди одним шаром на мішковину, брезент або інший непромокаючий матеріал;
  • переберіть, викинувши рослинне сміття і зіпсовані зразки;
  • для сушіння розташуйте ягоди під навісом;
  • залиште лимонник в такому стані на 2-3 дня;
  • відокремте плоди від кистей і відірвіть від кожного квітколоже;
  • просушка врожаю лимонника виконується в калориферних сушарках протягом 6-8 ч при температурному режимі в межах 40-55 ° С.

Ягоди цієї рослини надзвичайно корисні. Основний ефект вони надають на працездатність і тонус нервової системи. Активні речовини в складі плодів не відкладаються в організмі. Однак лікарі все одно не радять переборщувати з дозуванням лимонника. Дорослій людині в день вистачить 3-5 штук (1,5 г), дитині – не більше 2-3 шт. (0,5 г).

Китайський лимонник: відео