Виноград одне з небагатьох рослин, яке згадується у безлічі пісень, балад, віршів, прислів’їв, байок і казок. З давніх-давен люди трепетно ставилися до цієї ароматної ягоді не тільки за її смакові якості, а й за те, що з неї робили чудовий напій – вино. У нинішній час вже існують тисячі різних сортів винограду, які відрізняються один від одного смаковими якостями, кольором, формою, і місцем зростання. Багато садівники розводять виноград на своїх присадибних ділянках. Одним з найбільш популярних сортів винограду серед них можна вважати сорт Галант, опис якого ви знайдете в цій статті.
Виноград Галант – столовий сорт для домашнього вирощування
Історія винограду
Історія винограду йде корінням в далеке минуле. Родина його Закавказзі і узбережжі Середземного моря. Саме тут спочатку виростала лоза дикого винограду. Культурною рослиною виноград став 6-8 тисяч років тому, про це свідчать результати розкопок в Грузії. Там були виявлені глеки зі слідами зберігання в них вина. Наймайстернішими виноробами на той момент вважалися стародавні греки і карфагеняни. Римляни ж першими придумали використовувати для опори лози не дерева, а спеціальні конструкції – шпалери. Дерево не забирало вологу і не затінюють виноградну лозу. Галли були першими, хто придумав варіант зберігання вина в бочках, а не в глиняних амфорах. До падіння Римської імперії вино було прийнято витримувати протягом 10-20 років. Саме такий напій вважався готовим до вживання, але під час розрухи винороби перестали використовувати пробки і віск, що сприяло проникненню в судини повітря. Напій окислявся і з часом пропадав.
Вино вже не витримували роками, а випивали задовго до нового врожаю. Новою віхою в історії винограду і виноробства став винахід шампанського або ігристого вина.
Сталося це в Шампані (звідки і походить назва напою). У цій місцевості температура досить низька для нормального бродіння вина, що і викликало затримку в перетворенні винного цукру в спирт. Революційним стрибком стало використання скляних пляшок замість бочок, що дозволяло зберегти непередаваний смак вин. У 60-х роках 19-го століття в експериментальних цілях з Америки були завезені саджанці дикоростучої виноградної лози.
Здавалося б, перед селекціонерами відкрився величезний світ нових можливостей і нових сортів, але разом з рослинами в Європу був привезений шкідник іменований «іссушітельніцей листя» або філоксерою.
Філоксерою на втечу винограду
Це маленька комаха смертельно вражало Європейські виноградники. Незабаром паразитом були заражені практично всі землі, загинула величезна кількість виноградних угідь.
Винятком були лише піщані ґрунти, які не любила філоксера. Справа в тому, що дикорослі екземпляри, привезені з Америки, виробили імунітет до цього комасі. Були спроби щеплення європейських сортів на корені американської лози, що викликало бурю обурення в виноробних колах. Створювалися також і гібриди, але смак їх сильно відрізнявся від початкового. Вина з гібридного винограду мали характерний «лисячий» присмак. Цей період можна вважати критичним у виноградарстві та виноробстві. Згадка про виноград також можна зустріти і в книзі «Буття». Вона оповідає про те, що перший виноградник був закладений Ноєм. Після всесвітнього потопу, коли вода відступила і оголила ділянки землі, Ной випустив з ковчега всіх тварин. Виснажені довгим плаванням і відсутністю свіжої трави, звірі знайшли маленькі паростки, які опинилися паростками виноградної лози.
Філоксерою знищила виноградник
Сорт Галант – чудо селекції
Зараз існує величезна кількість різноманітних сортів винограду, всіх і не перерахуєш. Завдяки селекції в тому чи іншому сорті втілюються кращі ознаки його «батьків». Як говорить офіційна опис, виноградних культур одним з чудес селекції можна вважати сорт Галант.
Виведений він був в Державному Фрейбургском інституті виноградарства в Німеччині в 1991 році. Вихідними сортами для Галанта послужили Мускат Блау і Соляріс.
Сорт Мускат Блау – дав Галанту мускатний присмак
Обидва ці сорти мають високі смакові якості, стійкість до оїдіуму і мілдью. Всі ці якості успадкував і виноград сорту Галант. Його відносять до столових сортів, що означає високу продуктивність лоз. Сам кущ цього винограду сильнорослий, дає багато нової порослі, що необхідно контролювати для гармонійного дозрівання врожаю. Сорт ранньостиглий, період від цвітіння до дозрівання грон порядку 120-130 днів. Галант досить успішно прижився в нашому кліматі і давно завоював любов виноградарів, завдяки своєму дивовижному смаку і врожайності.
Сорт Солярис дав Галанту врожайність і підвищену солодкість
Ягоди зазвичай великі округло-яйцевидної форми, від темно-синього до синьо-чорного кольору. Шкірочка тонка, м’якоть ягоди соковита, трохи хрустка. Смакові якості досить високі. Ягода має тонкий аромат і нотки мускату. Сорт Галант один з небагатьох сортів синього винограду, який піддається «благородної гнилі». Зазвичай до неї схильні сорти білого винограду, але завдяки тому, що одним з «батьків» даного сорту був виноград Солярис, Галант теж отримав це цінна властивість.
Перша гроно Галанта на другий рік після посадки
На відміну від коричневої, сірої та чорної гнилі, «благородна» не проникає глибоко в м’якоть, а поширюється лише на шкірці. Поява її обумовлено короткочасним впливом вологи на плоди. Ягоди уражені «благородної гниллю» стають коричневого кольору і трохи зморщується. Такий виноград стає найкращим варіантом для виробництва вина. Це з успіхом практикують багато відомих винороби. Плоди з благородною гниллю отримують нові властивості завдяки їй, а саме:
- на 40-50% підвищується концентрація цукру у виноградному соку;
- збільшується вміст гліцерину і декстранов;
- знижується кислотність соку, а в майбутньому і вина;
- ароматичні речовини переходять з шкірки в м’якоть ягоди.
Вина з такого винограду солодші, ароматні і насичені. Що ж стосується Галанта, то він категорично не підходить для виготовлення вин божоле, тобто молодих вин. Через особливості сорту, а саме щільної шкірки, в молодому вині сильно відчувається присмак сап’яну. Нагадує це чимось смак пасльону.
Підв’ялений грона використовуються для вина
І все ж Галант столовий сорт
Вирощуючи на своїй присадибній ділянці столові сорти винограду, садівники досить часто використовують його для виробництва вин. Це не є фатальною помилкою, але не варто забувати про те, що Галант все, ж столовий сорт, і призначений для вживання в свіжому вигляді. Ягоди його збагачені фолієвими кислотами, а також цілим асортиментом вітамінів. У них також містяться антиоксиданти, мінеральні солі, бета-каротин і пектини. Виноград можна вважати прекрасним джерелом клітковини, яка необхідна для нормального травлення, але надмірне його споживання може стати причиною запорів.
Урожай Галанта в Підмосков’ї
Через високий вміст у винограді природних цукрів, його варто з обережністю вживати людям хворим на цукровий діабет.
Сорт Галант має низку властивостей властивими столовим сортам:
- красиві грона середньої щільності;
- ягоди м’ясисті, соковиті, але не водянисті;
- шкірка пружна, але не жорстка;
- ягоди міцно прикріплені до плодоніжки, що підвищує їх транспортабельність і
- зберігає гарний товарний вигляд;
- високі смакові якості плодів і наявність ноток мускату;
- хороша лежкість грон.
Як виростити прекрасний урожай винограду сорту Галант
Існує таке твердження, що для гарного і якісного врожаю, лоза повинна страждати. І в цьому є частка правди. Готуючи виноградну лозу до зими, необхідно її обрізати, залишаючи не сильно короткий пеньок, для швидкого затягування ран. Період обрізки залежить від погодно-кліматичних умов у вашому регіоні. З осінньої обрізанням не варто зволікати, адже лоза, навіть морозостійка, не завжди може пережити перші заморозки. І навіть переживши їх, дає значно менший урожай наступного року.
Галант – кущ дає хороші врожаї
Існують загальноприйняті правила обрізки, які дозволять вашому винограднику залишатися здоровим і повним сил для плодоношення:
- Зріз обробляється спеціальним антисептиком або садовим варом для запобігання попадання в рану хвороботворних організмів і грибків.
- Повне видалення неплодоносних пагонів для збереження сил лози. Рослина з великою кількістю неплодоносних пагонів не здатна дати нормальний урожай, так як сили і поживні речовини витрачаються на вигонку цих пагонів.
- На плодоносної лозі після обрізки має залишатися 10-13 очок, з яких після розвинуться грона. Більша їх кількість гарантує убогий урожай. Ягоди будуть дрібними, а грона дуже пухкими.
- Зрізи краще звертати всередину рослини, це дозволить зрізу швидше затягнутися, що менше травмує лозу.
Якщо ви при осінній обрізку залишаєте резервні пагони, то навесні зайве краще видалити.
Правильна обрізка – запорука гарного врожаю
Зима і надмірні заморозки є ризиком для рослини. Іноді може пошкодитися якийсь із пагонів або його частину. Саме для цього деякі виноградарі практикують обрізання з запасом.
В кінці серпня або на початку вересня рекомендується провести підгодівлю суперфосфатом і калійної сіллю в розрахунку 2: 1. Це прискорить визрівання врожаю і дозволить лозі запастися необхідними речовинами для підготовки до зимового періоду. Пізніше виноград удобрюють ще раз, але в розрахунку 1: 1. Сорт Галант відмінно пристосований до помірного клімату і добре зимує, винятком можуть бути хворі або неправильно обрізані лози.
Як вибрати саджанці винограду Галант
Здоровий і міцний саджанець – основа успіху виноградника. Якщо ви плануєте придбати саджанці винограду Галант, то до їх вибору необхідно поставитися дуже серйозно.
Здійснювати покупку краще всього в розплідниках. Там ризик покупки хворого саджанця значно знижується.
Досить часто на стихійних ринках можна зустріти продавців, які торгують саджанцями тих чи інших рослин. У вигляді реклами свого товару зазвичай використовують фотографії «чудо врожаю». Іноді покупцям навіть дають покуштувати ягід, зібраних саме з цього куща. Купівля саджанців у таких продавців не обіцяє нічого хорошого, адже, фактично ви купуєте кота в мішку. Витративши не один рік на посадку і вирощування лози, ви не завжди отримаєте те, чого очікували.
Ягоди можуть відрізнятися від опису, а їх смак залишає бажати кращого. Ще однією небезпекою що чекає покупців може бути хвороби, якими вже заражений саджанець. Загинути може не тільки ця рослина, але і блізрасположенних на вашій присадибній ділянці. Не варто забувати, що сорт Галант стійкий до оїдіуму і мілдью. Якщо на саджанцях ви побачили ознаки цих захворювань, то перед вами точно інший сорт.
Ще одним важливим аспектом можна вважати місцевість, в якій були вирощені молоді лози. Зазвичай рослини придбані в розпліднику вже пристосовані до місцевого клімату, привезені ж з півдня не переживуть і першої зими. Урожай південних сортів винограду не встигає визрівати і до жовтня на гілках так і залишаються висіти «зелені як бубон» грона.
Галант – грона крупним планом
При виборі саджанця винограду Галант, та й будь-якого іншого сорту, насамперед потрібно звернути увагу на кореневу систему рослини.
Вона повинна бути добре розвинена і мати як мінімум 3 міцних корінця. Зріз їх повинен бути світлим, що свідчить про життєздатність молодої лози. Якщо зріз темний і ніби не живий, то або рослина вже загинуло, або росло в постійному браку води і поживних речовин. Толку з такої лози вже не буде, вона не зможе повноцінно розвиватися і давати хороший врожай. Досить часто у продажу можна зустріти рослини, заражені зуднем. Розпізнати його можна тільки купуючи лозу з листям.
Зудень на молодому втечу
На поверхні листа з’являються опуклі бляшки, що свідчить про наявність зудня. Краще відмовитися від такої покупки.
Все ж рекомендується купувати молоді саджанці винограду Галант в розплідниках, але якщо ви зважитеся на покупку з рук, то слідуючи цим нехитрим правилам, зможете убезпечити себе і свій сад від покупки хворого заразного рослини.