Особливості та лікувальне застосування аккураевого меду

Аккураевий мед – делікатесний продукт з великим набором корисних властивостей. Він вважається рідкісним. Медонос, з якого отримують продукт, зростає на обмеженій території. Позитивні якості солодкого нектару перевершують звичайні сорти меду, а протипоказання зведені до мінімуму.

Що являє собою продукт

Аккураевий мед або мед курай отримують з псоралеи костянковой (Аккуро). Це багаторічна лікарська культура сімейства Бобові з великим списком достоїнств. Цвіте з травня по червень фіолетово-блакитними суцвіттями. Аккурай поширений тільки на півдні Казахстану, в сусідніх з цим регіоном країнах Середньої Азії і, за деякими даними, в Башкирії. Сорт меду з цієї рослини рідко зустрічаються у вільному продажі, та й коштують вони дорожче звичайних аналогів. Купити продукт можна тільки в спеціалізованих крамницях або в інтернет-магазинах.

Увага! Фахівці радять бути обережними: у продажу зустрічаються підробки. Пізнати їх важко, особливо людям, які раніше не пробували справжній аккураевий мед.

У Росії зустрічається так званий башкирський мед з Аккуро. Зазвичай його можна знайти на перевізних ярмарках пасічників або медових перекупників. Однак багато бджолярів вважають, що він не може існувати в природі. У Башкирії не виростали медонос, та й від Середньої Азії регіон знаходиться далеко. Швидше це піар-кампанія для збільшення продажів позитивно зарекомендував себе башкирського меду.

властивості медуАккуро

Смакові і ароматні особливості

На смак мед м’який, помірно солодкий, з невеликою кислинкою. Кристалізується в щільну масу. Дрібнозерниста структура дозволяє різати його ножем або набирати ложкою. Смакові властивості розширюють можливості використання солодкого продукту в кулінарії не тільки в якості добавки, але і в ролі основного інгредієнта.

У продажу можна зустріти крем-мед з цього сорту продукту. Виглядає він як кремообразная легка маса з повітряним і ніжним смаком. Технологія виготовлення такої їжі передбачає використання стабілізаторів, загусників, освітлювачів та інших ненатуральних компонентів. Вживати крем-мед потрібно обережно. Купуйте його лише у перевірених постачальників.

Відразу після викачування натуральний продукт прозорий, але швидко зацукровується. У такому стані він знаходить кремово-білий окрас, що нагадує морозиво або вершки. Відмітна риса бджолиного нектару – практично повна відсутність характерного насиченого аромату. Він тонко пахне травами. Тому мед підходить алергікам або людям, просто його не люблять.

Склад ласощі. Корисні якості

Курай збагачений набором мікроелементів і мінералів, ферментами, вітамінами, білками, вуглеводами, сахарозою в різних проявах. Склад визначає набір корисних властивостей продукту:

незвичайний білий мед

  1. Джерело енергії. Кількість фруктози і глюкози в складі ласощі величезна, і настільки ж великий його заряд для організму. Підраховано, що 100 г солодощі на 1/5 заповнюють добову енергетичну потребу людини. Цей мед включають в раціон спортсмени.
  2. Поживність. За даним показником курай конкурує навіть з яловичиною, печінкою або пшеничного здобою. Властивість дозволяє відновлювати організм після операцій або тривалих хвороб. Солодкість призначають дітям і людям похилого віку.
  3. Обмін речовин, загальний тонус. За це відповідають різноманітні мікроелементи, ферменти, органічні кислоти в складі їжі. Медок благотворно впливає на центральну нервову систему: згладжує стреси, знижує дратівливість, бореться з безсонням.

Увага! Повний список корисних якостей буде актуальний лише при правильному зберіганні. Найкраще зберігати мед в щільно закривається скляній тарі далеко від сонячних променів і високих температур.

Лікувальне застосування і протипоказання продукту

Мед застосовують в офіційній і народній медицині для лікування і профілактики різних недуг:

  • псоріазу;
  • проблем з травленням;
  • слабких кровоносних судин;
  • зниженому рівні гемоглобіну;
  • зниженому тонусі серцевого м’яза;
  • гінекологічних хвороб.

сорти меду

Ласощі позитивно впливає на імунітет. Його корисно їсти для запобігання та боротьби зі звичайними або вірусними застудами, інфекційними захворюваннями. Компонент псорален володіє рідкісними якостями – регулює утворення шкірного пігменту під впливом сонячних променів. Препарати на його основі застосовують для лікування вітіліго, гніздовий і кругової плешивости, раку шкіри. Дослідження доводять, що регулярне вживання натурального продукту знижує кількість вікових пігментних плям.

Протипоказань у аккураевого меду мало. Через слабкого запаху він рідше викликає алергічну реакцію. Можлива індивідуальна непереносимість. Все це актуально при помірному вживанні меду. Незважаючи на позитивні якості ласощів, його не можна їсти занадто багато.

Дієтологи радять приймати медок по 1-2 ст. л. вранці натщесерце. Це дозволить зарядити організм енергією, поліпшити настрій і самопочуття. Головне, визначити, чи справжній у вас мед і чи підходить він вам до смаку.

Білий мед: відео