Особливості винограду мукузані: опис сорту

У середній смузі Росії і в більш північних широтах вирощуються невибагливі і стійкі до суворих погодних умов сорти винограду. З недавніх пір в цих районах поширилася винна різновид, яка серед виноградарів називається «мукузані». Це гібридна технічна форма кущів, яка вирощується як неукривного. Також використовується в якості альтанковий культури через декоративності.

Гібридний сорт Мукузани

Гібридний технічний сорт винограду Мукузани

Характеристика

Стандарт технічного винограду

Винні варіанти винограду називаються технічними сортами. Виготовлення вина можливо з будь-яких видів виноградних плодів, але з ягід технічних сортів продукт виходить якісніше. Різновиди, з яких традиційно проводиться алкоголь, характеризуються такими ознаками:

  • дрібні виноградини: великий відсоток шкурок надає вину аромат;
  • соковитість м’якоті;
  • вміст цукру – не нижче 17 відсотків;
  • кислотність не нижче 5 грамів на літр.

Характеристика мукузані

Цей виноград – різновид грузинської народної селекції. Деякі російські виноградарі помилково вважають, що він був виявлений в гірському селі Мукузани в гірській кахетинської долині – звідси і назва. Іноді сорт плутають з грузинським вином «Мукузани», яке роблять з винограду типу сапераві. Цей різновид і росте в долині, де знаходиться село Мукузани.

грона Мукузани

Мукузани невибагливий і морозостійкий

Сорт винограду мукузані з’явився в Росії недавно і став популярний через свою невибагливості і морозостійкості. Його не приховують на зиму. Він не схильний до багатьох грибкових захворювань, які часто вражають виноград (проте трапляється зараження оїдіумом), і приносить рясний урожай. Чи не приваблює шкідливих комах (ос). Різновид досить скороплодная, термін дозрівання ягід – від дуже раннього до середнього. Визріває в залежності від регіону або в першій декаді серпня, або на початку осіннього періоду.

Назва «мукузані», яке йому прищепилося, – народне, це сіянець грузинських типів винограду. Чи не проходив державні випробування. Цей різновид поширилася в основному в Саратовській і Воронезькій областях.

Опис стандарту

Виноград цього типу характеризується такими загальними рисами:

  • Листя трьох- і пятілопастная, глибоко посічена і неопушена, кінчики не сильно загострені. Забарвлення матових листя темно-зелений, форма округла.
  • Швидкий розвиток пагонів, на кожному з’являються по 2-3 грона. Гроно циліндричної або конічної витягнутої форми, по структурі щільна, довжиною від 25 до 30 сантиметрів.
  • Рясне плодоношення – з одного куща, що росте на альтанці, отримують до 50 л вина. Плодоносить по всій довжині стрілки, відмінне дозрівання лози (за умови, що робиться нормировка врожаю).
  • Кущі сильнорослі, складаються з окремих рукавів з плодової стрілкою на кінці і швидко обвивають шпалери, але без польової стійкості.
  • Дрібноплідних: вага виноградини – 1,5-2 грами.
  • Цукристість висока (при збереженні значної кислотності) – від 22%.
  • Смак ягід простий, без специфічного відтінку диких виноградних плодів.
  • Забарвлення виноградин – темно-фіолетова або чорна, шкурка трав’яниста з восковим нальотом, всередині ягоди 2-3 великі кісточки.
  • Соковитість м’якоті (вихід 80-86 відсотків), смак простий, приємний і насичений.

Стиглі ягоди винограду Мукузани

Вага виноградини Мукузани досягає 1,5-2 грами

Характеристика вина

Цей сорт підходить для виготовлення сухого червоного вина типу «Сапераві». Продукт, який виходить з цього сорту, характеризується пряним насиченим смаком з фруктовими та шоколадними відтінками, темно-рубіновим інтенсивним кольором і легким ароматом. Деякі винороби описують його післясмак як терпке або з легкою гіркуватістю. Кислотність продукту – середня (Наводиться цифра – 6,3 г на літр).

При витримці вина з’являється довгий післясмак з ягідним відтінком (ожини, червоного різновиду смородини). Тривале зберігання впливає на пом’якшення смаку, зникнення кислинки. Продукт стає збалансованим за смаковими відтінкам. Аромат набуває стійкість, зберігається в келиху більше двох годин.

Якщо не розбавляти вино водою, то воно виходить густим і тягучим. Смак гармонійний і оксамитовий. До недоліків відносять брак танинов.

Догляд

Мукузани не потребує обробках. Він морозостійкий, витримує температури до -35-38 градусів і відноситься до сортів, які не приховують в зимовий період. Але, щоб не ризикувати здоров’ям лоз, виноградарі обрізають рослини в осінній період і перекладають з шпалер на грунт, не забувши підгорнути і пришпилити. Так посадки краще переживуть зимовий час під снігом.

Виноград без укриття

Виноград Мукузани зимує без укриття

Зазвичай кущі садять біля стін будівель, альтанок. Оскільки ця високоврожайна різновид, посадки вимагають нормування. Це необхідно, щоб не трапилася перевантаження рослин і не впало якість плодів, не знизилася морозостійкість кущів.

Щоб унормувати урожай, кущі обрізають на початку весняного періоду. Обрізку здійснюють після огляду рослини і виявлення загиблих нирок.

Щоб визначити термін збирання врожаю, використовують рефрактометр. Можливо і орієнтація на зміни в смаку ягід. Якщо зник присмак пасльону, то плоди готові до збирання.

Виноградарі середньої смуги Росії рекомендують використовувати високоврожайний сорт «мукузані» для домашнього виготовлення вин і соків. Він оцінюється як перевершує за технічними характеристиками інші різновиди (знамениту «Ізабелла») і визнається рівним «фронтеньяку», «Маркетті» або "Сен пепіно». Його використовують і в декоративних цілях.