Особливості вирощування степового мигдалю

Мигдаль степовий (інша назва мигдаль низький) – рослина підродини сливових. Помилково його вважають горіховим деревом, але насправді воно дає кісточкові плоди. Китай, Каліфорнія, Чехія, Словаччина – основні місця проживання низького мигдалю. Дерева ростуть невеликими групами на висоті над рівнем моря. Завдяки цьому чагарники стійкі до посух і низьких температурних режимів. Степовий мигдаль також вимагає хорошого освітлення. Він є цінним медоносним рослиною. Його середня висота дорівнює 1-1,5 м. Найчастіше зустрічається у вигляді чагарника з великою кількістю гілок. Цвісти починає через 5 років яскравими рожевими бутонами. Необхідно знати, що плоди низького мигдалю не їстівні. Час цвітіння в залежності від умов проживання одно 3-4 тижнях.

Степовий мигдаль

Степовий мигдаль красиво цвіте, але має неїстівні плоди

Своїм красивим виглядом мигдаль низький привернув увагу ландшафтних дизайнерів. Він ідеально доповнює кам’янисті гірки і галявини. Відмінно виглядають в поєднанні з хвойними рослинами.

Загальні правила посадки низького мигдалю

Вибираючи місце для розсади, враховуйте те, що мигдальне рослина піддається запиленню. Садівники рекомендують висаджувати одночасно кілька кущів мигдалю на одній ділянці. Обов’язково потрібно очистити землю від рослин, які створюють тінь. Наявність каменів на грунті не є проблемою, і прибирати їх не потрібно.

Процес підготовки рослин до посадки:

  1. Розчистити грунт, викопати лунки на відстані близько 4 м один від одного. Їх глибина не повинна бути менше 35 см. Якщо планується кілька рядів, збережіть дистанцію в 4-5 метрів.
  2. Зміцнити дно ями битими цеглинами або щебенем для дренажу. Насипати поверх невеликий шар якісного піску.
  3. По центру місця посадки розмістити міцний жердину. Він буде виконувати функцію опори мигдалевого саджанця. Висота зміцнення повинна бути не менше 1,5 метра.

Коріння молодих саджанців необхідно попередньо опустити в глиняну суміш. Коренева шийка повинна бути на 2-5 см вище від висоти уми і поверхні ділянки. Грунт навколо молодого саджанця зміцнюється за допомогою лопати. Після цього необхідно зволожити його 1,5-2 літрами простої води і почекати, поки вода проникне всередину ями. Підв’яжіть мигдаль низький до опори для правильного і стрімкого зростання.

На ділянці з кислими грунтами потрібно пом’якшити їх. Це робиться за допомогою вапна або борошна з доломіту.

Кращий час для посадки – 16 годин або раніше ранок. Посадка здійснюється в осінній та весняний час. Переважно вирощувати мигдаль саме восени в кінці листопада.

Кущ степового мигдалю

Кущ степового мигдалю не любить тіні

Грунт для посадки

Мигдаль степовий добре росте в правильно підібраній і підготовленому грунті:

  • кислотність грунту в межах 4-7 pH;
  • грунтові води знаходяться глибоко під землею;
  • ділянка розташована в південній частині;
  • сонце світить на дерево весь день;
  • можливе знаходження в тіні близько 3 годин на добу.

Кращими будуть родючі супіщані або суглинні грунти. Завдяки легкості, вони сприяють швидкому розростанню мигдалевого чагарнику.

Фахівці радять не використовувати важкі глинисті грунти, вони завдадуть шкоди рослині. Пам’ятайте, що мигдаль потребує постійного сонячної світлі і повітрі. Правильні посадка і догляд забезпечать здоров’я дереву.

Особливості вирощування мигдалю в саду

Мигдаль низький потребує поливу, обрізки, розпушуванні ґрунтів, підгодівлі, захисту та оброблення від шкідливих організмів і т. Д. При вирощуванні головне правильно вибрати час і якісні матеріали.

Обов’язково спостерігайте за тим, наскільки швидко грунт вбирає воду. Якщо через тиждень після поливання верхній шар землі вологий, то треба почекати повного висихання. Грунт, просохлої на 1-2 см вглиб, поливається раз в сім днів відром води.

Необхідний догляд за мигдалем:

  1. Рихлити землю на глибині 4-7 см біля молодих чагарників і на 8-12 см біля зрілих.
  2. Стежити за наявністю бур’яну, яку необхідно усувати при перших ознаках появи;
  3. Вносити підгодівлю гноєм або коров’яком.
  4. Обрізати сухі, поламані, хворі, обморожені гілок мигдалю навесні.

Підживлення необхідно робити восени. Крім перерахованих вище речовин, це можуть бути суміші з калію сірчанокислого, сечовини, аміачної селітри, суперфосфату. Їх кількість в розчині невелика (не більше 30 г) і розлучається звичайною водою.

Обрізати гілки потрібно дуже акуратно. Бувають ситуації, коли вони занадто розрослися і заважають один одному. Тоді краще залишити ту, яка більш вдало розташована. Іншу гілочку мигдалю степового дбайливо зріжте. Здійснювати цю необхідну для процвітання чагарнику процедуру потрібно після закінчення цвітіння деревця.

суперфосфат

Суперфосфат вноситься під мигдаль восени

Шкідники і хвороби низького степового мигдалю

Захворювання мигдальних чагарників – часте явище в садівництві. Неможливо захистити низький мигдаль від впливу шкідників, але знизити їх негативний вплив реально. Хвороби з’являються через наступних паразитів:

  • павутинний кліщ;
  • мигдальний семяєд;
  • тля;
  • листовертка.

На хворому рослині з’являються світлі плями, на стеблинках утворюються темні коричневі обриси. Квіти починають виглядати не дуже презентабельно, а листя обсипатися.

Допомогти степовому бобівника можна мильним розчином. Наносити його слід кілька разів на добу з проміжком в 2 дні.

Дія нітрофен буде корисним до розпускання квітів. Він захистить чагарник від впливу листовійки.

Низький мигдаль можна позбавити від грибкових хвороб за допомогою обробки фунгіцидами: «Топазом», «швидка», «фундазолом», «Купроксат». Усунути комах допоможуть інсектициди (актеллик, фуфанон, золон). Знищити павутинний кліщ можна обробкою мигдалю розчинами з клещевіта, Акарін або Агравертін.

Фундазол

Фундазол допоможе при грибкових захворюваннях

Лікувальні властивості мигдальних плодів

Незважаючи на те що плоди мигдалю не їстівні, існує багато сфер їх застосування. Перед використанням потрібно відокремити плід від кісточки.

У складі мигдальних горіхів міститься велика кількість отруйного гликозида амігдалин. В процесі розщеплення він виділяє концентровану синильну кислоту, тому вживати плоди мигдалю в пишу не можна.

Часто плоди мигдалю степового використовують в медицині як:

  • спазмолітик при головних болях, особливо мігрені;
  • противоспазматическое при проблемах з шлунково-кишковим трактом;
  • засіб, що усуває метаболізм;
  • кровотворенню при анемії і інших захворюваннях крові;
  • зігріваючий препарату при болях в вушної оболонці;
  • заспокійливе при сильних і частих стресах;
  • протисудомну при захворюваннях серцево-судинної системи органів.

Дієвим і ефективним засобом від кашлю є відвар з десяти горішків і склянки молока. Якщо у людини зник апетит, то необхідно додати в їжу кілька крапель мигдалевої олії. Від кашлю можна позбутися за допомогою молока зі степового мигдалю.

Плоди мигдалю

Плоди мигдалю степового містять отруйні речовини

Косметичне використання плодів мигдалю

Застосування мигдальним плодам знайшли в косметології. На сьогоднішній день мигдальне масло є одним з найдорожчих на ринку. Це пов’язано з природними лікувальними якостями і відсутністю шкідливих організмів. Мигдаль степовий не має в складі алергенів, але можлива індивідуальна непереносимість.

Масло використовується в якості поживного і зволожуючого крему для шкіри рук, обличчя, ніг. Відмінно підійде при частих проявах:

  • герпесу;
  • дерматиту;
  • пролежнів.

Добре зміцнює вії, волосся на бровах і голові, стимулюючи їх зростання. Саме тому з’явилися шампуні, бальзами, кондиціонери на мигдальному молочку.

Приємним бонусом є ніжний весняний аромат мигдалевої олії. Завдяки цьому його екстракт використовують при створенні парфумерної продукції.