Сорт перцю з оригінальною назвою халапеньйо користується великим попитом в Мексиці. У місцевій кухні овоч є незамінним інгредієнтом найпопулярніших страв і соусів. Зелені плоди маринують, смажать, фарширують. Вивчивши рецепти, любителі гостренького можуть побалувати себе і сім’ю пікантними стравами в домашніх умовах.
Що це за овоч
Перець халапеньо – різновид знаменитого чилі. Вважається середньо гострим в порівнянні з побратимами. Прийнятна пекучість і незвичайні смакові якості зробили його дуже популярним в кухні країн Південної Америки. Лідер з вирощування гострих плодів – Мексика. Культивують перець і в південних штатах США, але в набагато менших обсягах.
Дозрівання халапеньйо досить тривалий. Щоб отримати смачні зелені плоди слід почекати 2-3 місяці. До кінця сезону овоч червоніє і втрачає свою цінність. Однак і в такому вигляді перець знаходить застосування. Його підсушують, коптять і готують відому мексиканську приправу чіпотле.
Увага! Збір і обробку халапеньйо потрібно робити в рукавичках. Прямий контакт плодів зі шкірою викликає відчуття свербіння і почервоніння.
Сама рослина досягає висоти 1 м. На кожному кущику дозріває по 25-30 плодів. Збирають перці поетапно. Ходовий товар – із зеленою шкіркою, 8-9 см в довжину.
У Мексиці культивують кілька сортів:
- Peludo – плід рослини товстий і довгий;
- Espinalteco – відрізняється загостреними, витягнутими стручками;
- Morita – плоди недовгі і не товсті.
Найбільш пекучою частиною стручка є так звана серединка, до якої кріпляться насіння. При використанні плода в кулінарії це місце видаляється.
Зірвані плоди швидко в’януть, втрачаючи смакові якості. Найкращий спосіб зберігання – заморожування. Підходить і сушка. Зневоднений перець халапеньо укладають в скляну тару і поміщають в темне місце.
Користь і шкода пекучих плодів
У своєму складі перець халапеньо містить масу корисних для людини речовин:
- Цілий комплекс вітамінів: К, Е, РР, С, групи В.
- Багато мінералів: калій, натрій, залізо, фосфор, цинк, селен.
- Вуглеводи, білки, ефірні масла.
Перераховані елементи благотворно впливають на внутрішні процеси, що відбуваються в організмі людей. Гострий продукт має болезаспокійливу дію, допомагає впоратися з атакою вірусів і бактерій. Особливо цінний перець в періоди епідемій грипу та інших ГРВІ.
Регулярно вживаючи перець халапеньо, можна очікувати наступних корисних ефектів:
- Поліпшення в роботі шлунково-кишкового тракту. Речовини, що містяться в гострих плодах, підсилюють виділення соків, переварює їжу, пригнічують шкідливу мікрофлору, усувають метеоризм.
- Стимуляція рухової активності кишечника позбавляє орган від шлаків, калових мас.
- Зниження рівня некорисної фракції холестерину в крові. Халапеньо – відмінна приправа для жирного м’яса і риби.
- Нормалізація обміну речовин. Перець сприяє помірного схудненню.
- Запобігання передчасного старіння. Речовини з зелених плодів захищають клітини від вільних радикалів.
- Пекучий овоч розганяє кров, піднімає настрій, за що його зараховують до засобів-антидепресантів.
Увага! Гострота перцю повністю залежить від того, в якій області і за яких умов були вирощені плоди.
Але незважаючи на велику кількість позитивних якостей, включати халапеньйо в раціон можна далеко не всім. Перець небажано вживати людям похилого віку, дітям. Не можна їсти гострі страви при таких захворюваннях і станах:
- Різні запалення в порожнині рота (стоматити, тонзиліти, ангіна і т.д.).
- Виразка на слизовій шлунка або 12-палої кишки.
- Запальні процеси в кишечнику.
Овоч служить прекрасним доповненням як перше, так і других страв, але незвичного до подібної кухні людині потрібно бути з ним вкрай обережним.
Відомі рецепти
Жителі Південної Америки часто заготовляють гострі плоди в маринованому вигляді. Такий перець халапеньо використовують в якості добавки або як самостійну закуску.
Готують консерви просто і швидко.
- У відібраних екземплярів (2 кг) видаляють хвостики.
- Перець ріжуть на невеликі (1,5 см завтовшки) кружечки.
- Кип’ятять 1 л води. Туди додають 1,5 склянки цукру і 2 ст. л солі. Доливають 0,5 склянки оцту (9%) і 1 стакан рослинного масла.
- Колечка перцю занурюють в окріп і в такому вигляді залишають на чверть години.
- Шумівкою або щипцями виймають кружечки і заповнюють ними підготовлену тару.
- Залишається тільки залити ароматну заготовку маринадом і закатати.
чіпотле
З перезрілих перців, що помітно по червоній шкірці, готують одну з найбільш ходових в Мексиці приправ – чіпотле.
Для виконання рецепта знадобиться 1 кг плодів і трохи терпіння. Перчики добре миють і замочують на 6-9 годин. Після цього стручки відправляють на мангал, де коптять над тліючим вугіллям 3-4 години, регулярно перевертаючи. Розм’якшений і просочений димком продукт підвішують в сухому місці. Готовий чіпотле додають в соуси, супи, тушковане м’ясо, овочі.
Увага! Консервувати халапеньйо потрібно з мінімальним набором спецій. Так перець не втратить особливий смак і аромат.
Халапеньо – овоч, який містить чимало корисних речовин. Приправа з нього підвищить апетит і доставить справжнє задоволення шанувальникам мексиканської кухні і не тільки.
А в яких блюдах Ви використовуєте халапеньйо?