Перець під назвою халапеньйо – незамінний інгредієнт в мексиканській кухні

Сорт перцю з оригінальною назвою халапеньйо користується великим попитом в Мексиці. У місцевій кухні овоч є незамінним інгредієнтом найпопулярніших страв і соусів. Зелені плоди маринують, смажать, фарширують. Вивчивши рецепти, любителі гостренького можуть побалувати себе і сім’ю пікантними стравами в домашніх умовах.

Що це за овоч

Перець халапеньо – різновид знаменитого чилі. Вважається середньо гострим в порівнянні з побратимами. Прийнятна пекучість і незвичайні смакові якості зробили його дуже популярним в кухні країн Південної Америки. Лідер з вирощування гострих плодів – Мексика. Культивують перець і в південних штатах США, але в набагато менших обсягах.

Дозрівання халапеньйо досить тривалий. Щоб отримати смачні зелені плоди слід почекати 2-3 місяці. До кінця сезону овоч червоніє і втрачає свою цінність. Однак і в такому вигляді перець знаходить застосування. Його підсушують, коптять і готують відому мексиканську приправу чіпотле.

Увага! Збір і обробку халапеньйо потрібно робити в рукавичках. Прямий контакт плодів зі шкірою викликає відчуття свербіння і почервоніння.

Сама рослина досягає висоти 1 м. На кожному кущику дозріває по 25-30 плодів. Збирають перці поетапно. Ходовий товар – із зеленою шкіркою, 8-9 см в довжину.

вирощування перцю

У Мексиці культивують кілька сортів:

  1. Peludo – плід рослини товстий і довгий;
  2. Espinalteco – відрізняється загостреними, витягнутими стручками;
  3. Morita – плоди недовгі і не товсті.

Найбільш пекучою частиною стручка є так звана серединка, до якої кріпляться насіння. При використанні плода в кулінарії це місце видаляється.

Зірвані плоди швидко в’януть, втрачаючи смакові якості. Найкращий спосіб зберігання – заморожування. Підходить і сушка. Зневоднений перець халапеньо укладають в скляну тару і поміщають в темне місце.

Користь і шкода пекучих плодів

У своєму складі перець халапеньо містить масу корисних для людини речовин:

  1. Цілий комплекс вітамінів: К, Е, РР, С, групи В.
  2. Багато мінералів: калій, натрій, залізо, фосфор, цинк, селен.
  3. Вуглеводи, білки, ефірні масла.

Перераховані елементи благотворно впливають на внутрішні процеси, що відбуваються в організмі людей. Гострий продукт має болезаспокійливу дію, допомагає впоратися з атакою вірусів і бактерій. Особливо цінний перець в періоди епідемій грипу та інших ГРВІ.

чим корисний гострий перець

Регулярно вживаючи перець халапеньо, можна очікувати наступних корисних ефектів:

  1. Поліпшення в роботі шлунково-кишкового тракту. Речовини, що містяться в гострих плодах, підсилюють виділення соків, переварює їжу, пригнічують шкідливу мікрофлору, усувають метеоризм.
  2. Стимуляція рухової активності кишечника позбавляє орган від шлаків, калових мас.
  3. Зниження рівня некорисної фракції холестерину в крові. Халапеньо – відмінна приправа для жирного м’яса і риби.
  4. Нормалізація обміну речовин. Перець сприяє помірного схудненню.
  5. Запобігання передчасного старіння. Речовини з зелених плодів захищають клітини від вільних радикалів.
  6. Пекучий овоч розганяє кров, піднімає настрій, за що його зараховують до засобів-антидепресантів.

Увага! Гострота перцю повністю залежить від того, в якій області і за яких умов були вирощені плоди.

Але незважаючи на велику кількість позитивних якостей, включати халапеньйо в раціон можна далеко не всім. Перець небажано вживати людям похилого віку, дітям. Не можна їсти гострі страви при таких захворюваннях і станах:

  1. Різні запалення в порожнині рота (стоматити, тонзиліти, ангіна і т.д.).
  2. Виразка на слизовій шлунка або 12-палої кишки.
  3. Запальні процеси в кишечнику.

гострий овоч

Овоч служить прекрасним доповненням як перше, так і других страв, але незвичного до подібної кухні людині потрібно бути з ним вкрай обережним.

Відомі рецепти

Жителі Південної Америки часто заготовляють гострі плоди в маринованому вигляді. Такий перець халапеньо використовують в якості добавки або як самостійну закуску.

Готують консерви просто і швидко.

  1. У відібраних екземплярів (2 кг) видаляють хвостики.
  2. Перець ріжуть на невеликі (1,5 см завтовшки) кружечки.
  3. Кип’ятять 1 л води. Туди додають 1,5 склянки цукру і 2 ст. л солі. Доливають 0,5 склянки оцту (9%) і 1 стакан рослинного масла.
  4. Колечка перцю занурюють в окріп і в такому вигляді залишають на чверть години.
  5. Шумівкою або щипцями виймають кружечки і заповнюють ними підготовлену тару.
  6. Залишається тільки залити ароматну заготовку маринадом і закатати.

мексиканська кухнячіпотле

З перезрілих перців, що помітно по червоній шкірці, готують одну з найбільш ходових в Мексиці приправ – чіпотле.

Для виконання рецепта знадобиться 1 кг плодів і трохи терпіння. Перчики добре миють і замочують на 6-9 годин. Після цього стручки відправляють на мангал, де коптять над тліючим вугіллям 3-4 години, регулярно перевертаючи. Розм’якшений і просочений димком продукт підвішують в сухому місці. Готовий чіпотле додають в соуси, супи, тушковане м’ясо, овочі.

Увага! Консервувати халапеньйо потрібно з мінімальним набором спецій. Так перець не втратить особливий смак і аромат.

Халапеньо – овоч, який містить чимало корисних речовин. Приправа з нього підвищить апетит і доставить справжнє задоволення шанувальникам мексиканської кухні і не тільки.

А в яких блюдах Ви використовуєте халапеньйо?

Маринований перець: відео