Багато різновидів свиней виведені спеціально для отримання поживного і соковитого м’яса. Початківцям виробникам тваринницької продукції не завжди просто розібратися в назвах і вибрати відповідну породу, адже всі вони мають свої особливості. У цій статті зібрані найбільш високопродуктивні м’ясні види свиней, їх опис та фотографії.
Особливості м’ясних порід
Традиційна класифікація свинячих порід грунтується на напрямку:
- сальне;
- м’ясо-сальне;
- беконне або м’ясне.
Тварини м’ясних порід мають такі особливості:
- довгий корпус;
- неглибока грудинка;
- круглі боки;
- пара окостів задньої частини дуже масивна на противагу дрібної передньої частини;
- освіту жирних речовин не інтенсивне, зате активніше зростає м’язова тканина.
Найбільш затребувані в фермерському господарстві свині м’ясних порід
У цифровому вираженні м’яса в таких свинках до 67%, а сала – всього до 32%, хоча зазвичай менше. Як правило, таких тварин вирощують до маси 120-140 кг. Поросята беконних порід ростуть швидше, ніж однолітки інших напрямків. При коректному годуванні вони виростають до 100 кг приблизно за півроку. Скоростиглість є одним з ключових чинників при виборі м’ясних свиней. Також важливий імунітет до різних захворювань.
М’ясні породи свиней: Дюрок, Російська велика біла, Білоруська, Угорська мангалица
Помічено, що найбільшу продуктивність в кожному регіоні демонструють місцеві породи, виведені на цій же території. Вони краще адаптовані до особливостей клімату, умов харчування і корму. Серед популярних порід:
- Дюрок. Червонуватий відтінок щетинки, вигнута аркою спина, тулуб – 1,8 м – це дуже стара американська порода, затребувана і сьогодні. Свиня невибаглива до їжі, дуже скоростиглий і має смачне м’ясо. А ось приплід у породи низький – до 9 поросят у виводку. Продуктивність може досягати 300 кг. Свині Дюрок добре пристосовані до холодів і люблять простір.
порода Дюрок
- Велика біла. Вважається першою повноцінною породою, завезеної в Росію. Залежно від раціону може стати м’ясо-сальної. Має міцну конституцію. Демонструє гарну плодючість (11-12 поросят у виводку) і приріст (100 кг до першого року). Дорослий хряк важить до 350 кг, свиня – до 250 кг.
- Білоруська. Порода відрізняється високою стійкістю до кліматичних стресів і викликаються ними хвороб. Особи мають міцну статуру з дрібною головою, білу масть, смачне м’ясо. Плодючість за один опорос – до 12 особин. Поросята ростуть не так інтенсивно, як Дюрок, але досить швидко (близько 830 г / сут проти майже 1 кг / добу).
Порода Угорська Мангалиця
- Угорська мангалица. Свинки отримані шляхом схрещування домашніх порід з дикими. Вони володіють довгою шерстю і м’ясом делікатесного спрямування. Колір шерсті різний. Порода добре справляється з холодами. У самки за раз народжується до 7 поросят. Ростуть вони швидко, до 150 кг за перший рік. Дорослий виробник важить близько 300 кг.
М’ясні породи свиней: В’єтнамська, Миргородська, Донська м’ясна, ландрас, Естонська беконная
В’єтнамська порода свиней раніше вважалася екзотичною. Все тому, що дорослі особини важать всього 80 кг. Однак з часом селекціонери розгледіли в тварин корисні якості: неповторний смак м’яса, хорошу плодючість (до 20 поросят в одному виводку) і відмінну скоростиглість. В’єтнамські свині найчастіше чорні. Однак в виводку можуть зустрітися також білі, руді або строкаті особини.
Увага! Представники цієї породи володіють рідкісною для свиней характеристикою – охайністю. Свинки люблять вигул і рослинні корми.
Ще одна порода з багатою історією – Ландрас. Вона вважається однією з перших в числі беконних. Тулуб цих свинок може досягати 2 м у довжину. Шкіра і щетина – світлі. У опоросі приблизно 11 особин. Поросят ростуть з нормальною швидкістю, набираючи в добу в середньому по 0,8 кг. Дорослі свині досягають в масі 300 кг (хряк) або 250 кг (свиноматка).
Порада. Хороші м’ясні показники Ландрас демонструє тільки при великій кількості в раціоні тваринного білка.
Порода Миргородська відрізняється чорно-білим плямистим забарвленням. Її продуктивність звернула на себе увагу промислових виробників м’яса. Свині мають масивним статурою і хорошими показниками:
порода Ландрас
- опорос – не менше 10 особин;
- приріст поросят – 0,7 кг / добу;
- маса дорослих особин: 220 кг – свиня, 330 кг – хряк-виробник.
Незвично і красиво виглядає порода Донська м’ясна з чорними і світлими плямами по всьому тілу. Свинка має середню вагу. Свиноматка виробляє за раз до 11 поросят з високими показниками безпеки. Молоді особини демонструють відмінний приріст в масі. Вага дорослих – 320 кг (хряк) і 230 кг (матка).
Порода Естонська беконная
Естонська беконная відрізняється полегшеними лопатками і повними окостами. Тулуб свиней цієї породи дуже витягнуто. Шкіра – рожево-біляста. За 6 міс. поросята досягають 90 кг, пріращівая до 0,7 кг щодоби. Опорос – до 12 особин. Маса дорослого кнура – 320 кг, самки – 250 кг.
Порада. Серед нових порід – Скоростигла м’ясна. Це біла, масивна свиня. В одному виводку від 10 поросят, до 6 міс. вони досягають маси 100 кг. Дорослий самець важить 300 кг, свиноматка – 240 кг.
Беконні породи в останні десятиліття все активніше залучають увагу тваринників. Це пов’язано з модою на здорове харчування. Адже м’ясо таких свинок має меншу жирність в порівнянні з іншими, і разом з тим так само соковито і смачно. Головне у вирощуванні м’ясних порід – дотримуватися умов утримання і правильного годування свиней.