Батьківщиною дикорослих абрикосів є Китай (деякі дослідники називають Вірменію), оскільки саме там поширені широкі площі насаджень. Для повноцінного життя йому потрібен щадний клімат і багато сонячних днів. Тому цінними є виведені селекційні сорти, здатні переносити морози і рости в середніх помірних або північних широтах. Абрикос Фаворит відноситься до них.
Абрикос Фаворит може рости в холодному кліматі
Особливості Фаворита
Мрію дачників вирощувати абрикоси в умовах Підмосков’я здійснив у 2000 році Л. А. Крамаренко, який подарував світу надійні, врожайні, зимостійкі деревця. Він був включений до реєстру через кілька років Головним ботанічним садом як оригінальний і повністю описаний сорт. Рекомендована культивація в промислових масштабах і на присадибних ділянках в центральних регіонах, в окрузі Москви, на всій території України.
Дорослі дерева досягають висоти від 2,5 до 4 м з можливою тривалістю життя до 100 років, яка залежить від умов вирощування. Починає плодоносити через 3-4 роки після щеплення. Опис сорту:
- середнє зростання дерева з нешвидким приростом пагонів;
- висока морозостійкість;
- плоди дозрівають одночасно;
- відмінний товарний вигляд і транспортабельність;
- смак залежить від погодних умов;
- пізні терміни збору фруктів;
- потребує регулярної обрізку крони.
Сприятливий рік приносить до декількох десятків кілограм з одного сформованого дерева. Маса одного абрикоса від 20 до 40 м Фрукти округлі з нерівною, блискучою поверхнею. Виділяється червоний бочок. М’якоть м’ясиста, щільна, яскраво-оранжевого кольору, іноді з вкрапленнями червоного, без прожилок. Смак оцінений найвищим балом при проведенні дегустацій. Ступінь солодощі відмінна. Шкірочка не тріскається, що не вмінается при тиску, це підвищує лежкість і стійкість при перевезеннях. Гладка кісточка легко відділяється від половинок, на ній не залишається м’якоть.
Плодоносить абрикос Фаворит на гілках всіх порядків. Самозапилюватися сорт, але комфортно себе почуває і в сусідстві з іншими.
Холодний серпень і затяжні літні дощі не дають вчасно налитися і дозріти плодам, тому вони залишаються зеленими на дерева до вересня.
Фаворит дає до декількох десятків кілограмів абрикосів з дерева
Вирощування
Абрикоси люблять світло і тепло. Від їх вимогливості і залежить вибір місця і догляд. Фаворит повністю адаптований до Підмосков’я і прилеглим областям.
Оптимальний період посадки – початок квітня, перед набуханням нирок. Перенесення з маткової грядки на постійне місце повинен проходити якомога швидше, щоб коріння не засохли на кінцях. Є спосіб зберегти свіжу кореневу систему протягом тижнів і місяців. Цей варіант підходить, якщо рослина взимку зберігалося в контейнері.
Допускається і жовтнева посадка, якщо дозволяють показники температури повітря і землі.
Місце підбирають так, щоб освітлення дерева сонячними променями тривало якомога довше. Треба уникати північних і продуваються схилів, протягів. Особливо страшні абрикосовому саду сонячні опіки в ясні дні, коли дме вітер з морозом. Знадобиться тимчасова або постійна захист. Молодняк цілком вкриють густі чагарники або будови.
Бідну і виснажений грунт краще заздалегідь структурувати. Діаметр лунки залежить від розмірів кореневої системи. Змішують глину, торф, пісок в співвідношенні 1: 1: 1, додають малу частину вапна і компосту. Трохи суміші засипається в яму, формуючи горбок, зверху на ньому потім вільно розташуються коріння. Кілочок для підтримки стовбура в вертикальному положенні рекомендують вбити відразу.
На грунтової подушці коріння розправляються і поступово засипаються пухкою землею. Коренева шийка підноситься над поверхнею на 4 см. Стовбур фіксується до опорного кілка. Посадковий коло злегка утрамбовується і мульчують. Перший полив рясний, наступні зрошення помірні, регулярні. Затримати воду дозволить земляний валик.
Дерева абрикосів найкраще ростуть на добре освітлених місцях
Особливості догляду
- Відразу після посадки в розпушеному землі біля грунту виростають бур’яни, їх не можна залишати, т. К. Вони забирають необхідну дереву вологу.
- Пік приросту пагонів припадає на травень, тоді дерево потребує хорошого поливі. До кінця літа його скорочують до мінімуму, щоб загальмувати приріст і зміцнити деревину.
- Опале листя збирають і відвозять в компостні ями, проводять побілку стовбурів вапном. Йде підготовка до зимової сплячки.
- Санітарну обрізку проводять ранньою весною, тоді ж йде формування крони. Найчастіше вона має проріджені-ярусні форму. Залишають 5-7 гілочок першого порядку, розташованих на відстані 30-40 см. На другий рік вкорочують все гілки по кільцю на рівні 1 м від землі. Під кінець літа розчищають крону від порослі та тих гілок, які утворюють гострий кут.
- У наступний сезон працюють над другим ярусом. Провідник стає нижче основних скелетних гілок. Маленькі однолетники не чіпають, крім тих, що вище 0,5 м. У міру необхідності проріджують крону, прибираючи хворі, пошкоджені, сухі, підмерзлі пагони. Стежать за положенням щодо стовбура, запобігають сплутування, перехрещення.
- Іноді необхідно омолоджувати дерево. Радикальні заходи потрібні старіючим посадкам. Якщо перестаратися і обрізати молоді абрикоси, затримається початок плодоношення.
- Важливо різати гострими інструментами, уникати надривів кори, утворення тріщин. Ранки діаметром більше 1 см обробляють садовим варом або густу мазь з бурого глини.
- Під час активного росту удобрюють двічі: навесні після пробудження і збору плодів. Використовують калійні і фосфатні добавки. Кількість визначається віком дерев і поступово зростає до 9 році життя, в подальшому залишається незмінною. Органіку вносять не частіше ніж один раз на 3 сезони.
Обрізка абрикоса в перший рік і на другий рік
Збір і переробка фруктів
Це скороплідних сорт, вже на 3-4 рік можна отримати перший урожай. Не треба чекати, поки перезрілі абрикоси опаде, краще їх акуратно зірвати. Близько 5-6 днів вони можуть зберігатися в холодильнику, а при температурі 0-1 ° C період зберігання вдається продовжити до 30 діб і більше.
Видаливши кісточки, фрукти заморожують на 3-5 місяці або сушать в жарочних шафах. Придатний сорт і для цільного консервування, приготування варення, джему, десертів, фруктових салатів і соку.