Процедура обрізання абрикосових дерев влітку

Одне абрикосове дерево може давати до 100 кг врожаю за сезон, а його розлогі гілки стануть хорошим укриттям від палючого сонця. Щоб отримати всі ці переваги, потрібно правильно організувати догляд за ним, в якій важливу роль відіграє річна обрізка абрикоса.

секатор

Літня обрізка спрямована на видалення старих і пошкоджених гілок

Фруктове дерево любить світло, він важливий для його зростання і розвитку. Обрізка допомагає позбутися від старих непотрібних гілок, які заважають рослині активно плодоносити.

Важливість літньої обрізки абрикоса

Садівники стикаються з заростанням крони абрикоса вже через кілька місяців після весняної обрізки. Дерево страждає від перевантажень, це призводить до погіршення імунітету рослини, його стійкості проти паразитів і хвороб. Зарослому абрикосу складніше перенести зимівлю.

Зіткнувшись з заростанням крони фруктового рослини, можна обрізати його влітку. Мета такого прибирання – нормування регуляції рослини. Такий догляд потрібен як для молодого абрикоса, так і для старого. Видалення гілок, які ослаблюють зростання дерева, дозволяє культурі активно плодоносити.

Обрізка абрикоса важлива на будь-якому етапі зростання дерева. Вона проводиться щорічно, тому кожен садівник, повинен знати про всі тонкощі цієї справи. Обрізку фруктового дерева поділяють на 3 види:

  • санітарну;
  • омолоджуючу;
  • відновлює.

Всі види обрізки часто поєднуються в один, особливо у старих дерев. Санітарна обробка необхідна для прибирання засохлих, хворих або пошкоджених гілок. Відновлювальний обрізка допомагає домогтися гарного врожаю, омолоджує – продовжує життя гине культурі ще на кілька років.

Радять проводити літню обрізку в червні, іноді в серпні. Для санітарної очистки встановлених тимчасових рамок немає.

Не всі природні умови самотнього сприятливі для процедури. У період посухи вона може погубити рослина.

Літня обрізка абрикоса

Літня обрізка абрикоса: запасний втечу, нижня квітка і бічний пагін, який замінить плодоносний, коли його виріжуть

Відновлювальний обрізка

Багато сортів абрикоса швидко ростуть і розвиваються, тим самим витрачають на забезпечення непотрібних гілок багато енергії. Її недолік позначається на якості і кількості врожаю, рослині буде складно перенести зимівлю. Як обрізати абрикос:

  1. Оглянути дерево на наявність сильних, рослих гілок, від яких очікується основна маса сезонного врожаю. Три з них не чіпають, інші повністю обрізають.
  2. Молоді пагони обрізають все. Найкраще видаляти по 30 см з гілки.
  3. Середні гілки, які не володіють максимальним потенціалом врожайності, обрізають на чверть.

Таким обрізанням займаються на початку літа. Абрикосовий урожай збільшиться тільки в наступному сезоні. Відновлення крони дерева дозволяє зберігати здоров’я і зростання культури ще 3-4 роки.

Літній омолодження абрикоса

У серпні, коли пройшов збір врожаю і на дереві поступово зменшується кількість листя, бажаніше всього проводити літню обрізку.

Старим деревам, за яким довго не доглядали, проводять омолоджуючу обрізку. Результат занедбаності плодової культури – зниження врожайності, нерівномірний розподіл плодів на кроні. Таке дерево дає врожай тільки в верхніх частинах, а листя стає дрібним і болючою. Нові пагони ростуть повільно або зовсім не з’являються. Щоб врятувати культуру від загибелі, слід розібратися в тонкощах омолоджуючої обрізки:

  1. Чим більше недоглянуто виглядає абрикос, тим більше він потребує допомоги.
  2. Видаляються всі засохлі та пошкоджені хворобами і паразитами гілки.
  3. Великі місця зрізу обробляються садовим варом, який дозволяє відновитися рослині після процедури.
  4. Обрізка супроводжується формуванням крони (багатоярусна або розріджена).

Багато садівники рекомендують проводити таку обрізку деревах, вік яких понад 8-10 років. Однією омолоджуючої обрізки може вистачити на кілька років, але рослинам, за якими не доглядали довгий час, процедура необхідна щорічно.

Не варто очікувати врожаю в перший же сезон після обрізки. На те, щоб на нижніх гілках з’явилися плоди, потрібно багато часу. Іноді плодоношення настає тільки на третій рік після операції.

обрізка абрикоса

Омолоджуюча обрізка проводиться дорослим деревам

Технологія обрізки абрикоса

Головні особливості літньої обрізки пов’язані з розрахунком відстані місця зрізу до найближчої нирки і його форми. Важливо, щоб зріз, який піднімається над ниркою, був віддалений на 2-3 мм від неї. Схема обрізки:

  1. Зрізи, які робляться під кільце, проводяться по напливу на пагонах.
  2. Необхідно робити косі зрізи так, щоб їх початок або кінець припадали на найближчий до бруньки відстань, а кінець – віддалявся на 2-3 см.
  3. Кількість зрізів залежить від віку рослини. Чим воно старше, тим більше воно потребує формування крони.

Радять приділяти більше уваги великим гілках, ніж дрібним: від здоров’я старих масивних пагонів залежить плодоношення абрикоса.

Підготовка інструментів і матеріалів

Дрібні паростки прибирають секатором, а великі – пилкою. Розміри інструментів повинні відповідати гілках, які ви збираєтеся обрізати. Помилки в технології або виборі інструментів можуть нашкодити абрикосу, і навіть обробка садовим варом не врятує дерево.

Перед обрізанням інструменти (пилу, секатор, ніж) потрібно наточити, приготувати сходи і садовий вар. Якщо останнього немає в господарстві, то його можна зробити самостійно.

Для цього необхідно розчинити на водяній бані бджолиний віск, каніфоль і жир тваринного походження. Коли всі компоненти розплавляться, в ємність з варом додають лляне масло. Остигає субстанція в холодній воді.