Рецепти пікантних заготовок з маслюків, пряних трав і овочів на зиму

як виглядають маслюкиВажко знайти людину, яка не любить мариновані маслюки. Завдяки відмінному смаку, вони, будучи законсервованими на зиму, нерідко служать цвяхом щоденного і святкового столу в холодний період року. Щорічно роблячи зимові заготовки, господині шукають цікаві та надійні рецепти, якими можна урізноманітнити своє меню. Простотою виконання характеризуються рецепти смачних консервованих маслюків, представлені в статті.

Мариновані з овочами

Як відомо, маслюки – джерело протеїнів, що робить їх вживання особливо цінним в період посту. Цей універсальний гриб можна приготує по-різному, але особливо гарні зимові заготовки маслюків з оцтом. Обов’язковим етапом їх кулінарної обробки, є чистка і видалення жовтої маслянистої шкірки, загущающей і погіршує зовнішній вигляд маринаду.

Смачні маслюки виходять, якщо законсервувати їх з овочами, використовуючи для цього різні способи і рецепти:

  • Щоб зробити домашню заготовку з маслюків, цибулі та моркви, необхідно нарізати кружальцями овочі, проварити їх 5 хв. в літрі окропу. Для додання майбутньому маринаду пряного смаку, в овочевий відвар додати лавровий лист, по 5 шт. гвоздики, чорного і запашного перцю, по щіпці лимонної кислоти і кориці. В кінці ввести 1,5 ст. л. солі, 3 ст.л. оцту і 1 ч.л. цукру. У цей маринад опустити попередньо почищені, відварені і промиті маслюки – 1 кг, долити води, щоб вона закривала їх. Довівши до кипіння суміш, проварити гриби 10 хв., Розфасувати і закатати, перевернувши і укутавши, остудити;

Увага! При розкладанні маслюків в банку, маринад необхідно заливати так, щоб він пролився через її краю.

  • Для заготівлі маслюків з перцем і селерою, необхідно 1 кг очищених і крупно нарізаних грибів проварити 10 хв. і зцідити, додати до них 2 крупно нарізані цибулини, 2 нарізаних солодких перцю, зелень селери, 3 подрібнених зубчики часнику. Залити суміш з грибів і овочів маринадом, приготованим з 100 г рослинного масла, такої ж кількості оцту і 1 ст. л. цукру. Довести все до кипіння і відразу розфасувати. Зберігати грибну заготовку в прохолодному місці.

консервація маслюків

Подібні заготовки з маслюків можуть вживатися як окрема закуска або служити основою для приготування салатів і соусів.

Якщо в процесі зберігання, в банках з консервованими грибами з’явився пліснявий наліт, не варто засмучуватися і поспішати викидати заготовку. Можна просто відкрити її, злити маринад, а гриби, обдавши окропом, варити в свіжому маринаді не менше 10-15 хв., Після чого знову розфасувавши в чисті банки, повторно закатати.

Консервовані з прянощами

Будучи низькокалорійним продуктом, маслюки можуть вживатися всіма, за винятком дітей, а також людей, які страждають патологіями шлунково-кишкового тракту і печінки. Включивши страви з цього гриба в свій раціон, можна не тільки урізноманітнити, а й поповнити його життєво важливими вітамінами, клітковиною, мікроелементами.

Роблячи щорічні заготовки маслюків на зиму, варто спробувати рецепти з прянощами. Такі закуски завдяки делікатесного смаку, сподобаються навіть самому досвідченому гурману.

  • Маслюки з пряними травами і спеціями готуються так: в кипляче воду опустити 2 кг очищених маслюків, 1 цибулину, 3 великих зуб. часнику, по 2 палички кориці і лаврових листки, кілька гілочок орегано і чебрецю, а також за смаком – чорний і запашний перець, гірчицю в зернах, гвоздику. Проварити їх до тих пір, поки не осядуть на дно, потім влити 150 г оцту, додати по 3 ст.л. цукру і солі, продовжити варити ще чверть години. Вийняти з маринаду пряні трави і цибулину, а гриби разом з відваром і спеціями розфасувати по пропарений банкам. Накривши їх, простерилізувати 15 хв. в каструлі, потім, загорнувши, і перевернувши догори дном, поставити охолоджуватися на 2 дня, попередньо обгорнувши рушником.

маслюки в банку

  • Пікантним смаком володіють маслюки, замариновані в такий спосіб. В 1 л окропу кинути кільця, нарізаною ріпчастої цибулини, 50 г подрібненої лушпиння зелені, ложку дрібно натертого кореня імбиру, лавровий лист, гвоздику і половинку перцю чилі, кардамон, 3 подрібнених зубки часнику. Прокип’ятити цю суміш 2-3 хв., Додати 100 г оцту і 1,5 ложки лимонного соку, всипати заздалегідь оброблені і зварені протягом 10 хв. маслюки – 1 кг. Після цього проварити їх в маринаді 15 хв., Влити кунжутне масло – 1 ложку. Розфасувавши в стерилізовані банки, закатати. Зберігати в холодильнику.

Увага! Мариновані подібним чином маслюки – відмінне доповнення до рибних і м’ясних страв. При бажанні їх також можна поєднувати з картоплею або гречкою, а також використовувати для приготування рагу і пудингів.

Оригінальна маринована закуска з маслятами

Смажені маслюки – основа незвичайної консервованої закуски, який може приготувати кожен, використовуючи для цього покроковий рецепт, наведений нижче.

  1. Очистити і помити 1 кг маслюків.
  2. Відварити їх до готовності, остудити, крупно нарізати.
  3. Обсмажити гриби в маслі 10 хв.
  4. Взявши за 250 г кабачків і патисонів, нарізати їх, і обваляти в борошні, обсмажити.
  5. 2 великих помідора нарізати, а потім протушкувати на сковорідці під кришкою.
  6. Скласти готові овочі та гриби разом, додати за смаком букет прованських трав і каррі, сіль і перець, а в кінці – 200 г томатної пасти.
    як готувати маслюки
  7. Протушкувати суміш 40 хв., Не забуваючи помішувати.
  8. Підготувати банки і кришки, вимивши і простерилізувавши їх.
  9. Розфасувати грибну суміш з овочами і томатної заливанням в банки.
  10. Накривши кришками, стерилізувати закуску 2 години повільному вогні.
  11. Закупорена, перевернувши і тепло укутавши, остудити.

Зберігати домашню заготовку з смажених грибів необхідно в холодильнику або підвалі.

Домашня заготовка – доступний спосіб поповнити зимові запаси смачними закусками, які можна використовувати як основу для інших кулінарних страв або як готовий делікатес. Скористайтеся одним з представлених рецептів, щоб приготувати грибне ласощі і насолоджуватися ним в зимовий час.

Маринування маслюків: відео