Як відомо, огірочки мариновані – це «почесний гість» і улюблена закуска традиційного російського столу і важливий інгредієнт багатьох страв. Про те, як краще заготовити огірки на зиму, не вдаючись до стерилізації, ми розповімо сьогодні: для вас прості рецепти консервованих огірочків з лимонною кислотою, оцтом і гірчицею!
Мабуть, жодна господиня не відмовиться побалувати своїх домочадців смачними і корисними разносолами: огірочками, помідорами, грибочками і навіть квасолею. Немов традиція з покоління в покоління передаються неабиякі рецепти домашніх солінь, консервування, квашення і маринування. А без варений з улюблених вітамінних вишні і смородини так і зовсім не обійтися.
Солоні і мариновані огірочки люблять в кожній родині
Але іноді так хочеться урізноманітнити звичний раціон, що ми починаємо цікавитися новими і часом найнесподіванішими заготовками. Шанувальникам маринованих і солоних огірочків сьогодні пощастило як ніколи, адже ми поділимося кращими рецептами відмінних хрустких огірочків з лимонною кислотою, заготовлених без стерилізації.
Оригінальних рецептур маринування та консервування існує безліч, всі вони по-своєму неповторні, а дотримання технології заготівлі дозволяє отримати справді чудові соління і мариновані смакоту.
Формула успішного консервування
Таїнство домашнього маринування та консервування овочевих культур, а зокрема огірочків, крім натхнення і ентузіазму, полягає в наступному:
По перше, стерильність овочевих культур і тари. Потрібно розуміти, що ці фактори позначаються на терміні зберігання і якості заготовок. Всі скляні баночки потребують перегляду адміністратором на наявність сколів, подряпин, адже крізь них в соління можуть легко проникнути і повітря, і мікроорганізми. Таке сусідство, погодьтеся, зовсім небажано для консервації. Чи не менше увагу слід приділити огляду закочувальних кришок: всі вони повинні бути рівними і не мати навіть натяку на іржу. Для стерилізації може бути використано кілька способів, але існує єдине правило – скло піддаватися різких температурних перепадів не повинно, адже воно може легко лопнути. Нагрівати потрібно поступово, тільки так ви вбережете тару для консервації.
Замочіть огірки в холодній воді, а потім дуже добре вимийте, щоб бруд з овочів не потрапила в консервацію
По-друге, дуже важливо вибрати для домашніх заготовок на зиму дійсно якісні культури, будь то фрукти, ягоди або як в нашому випадку, овочі. Ідеальним варіантом стане переробка огірочків в день їх збору, оскільки кожен день зберігання (навіть в холодильнику) згубно позначається на їхній якості. Навряд чи заготовка з млявих огірків буде смачною і взагалі зможе зберігатися. Як тільки урожай зібраний, огірочки слід впорядкувати за розмірами: це можуть бути овочі довжиною до 5 см, всім відомі корнішончики (5-9 см) і зеленці, довжина яких не більше 12 см. Бажано в одну баночку поміщати огірочки приблизно однакові за розміром.
Увага! Пам’ятайте, що чим менше довжина огірочка, тим він цінніший!
Відсортована продукція вимочується в холодній воді годин 5, при цьому періодично рідина змінюється. Що дає вимочування? Перш за все, дозволяє позбутися від гіркоти і відновити тургор плодів. У момент заповнення баночок, огірочки ретельно промиваються, переглядаються, відкладаються в сторону пошкоджені і підгнилі екземпляри.
Обов’язковим компонентом консервації є кріп, а решта прянощі і зелень додайте до смаку
По-третє, потрібно правильно підібрати потрібні прянощі. При консервуванні огірків без стерилізації найчастіше використовують:
- петрушку;
- базилік;
- парасольки кропу;
- коріандр;
- естрагон;
- селера;
- листочки і коріння хрону;
- інші трави, які надають маринаду і заготівлях своєрідний, незвичний смак.
Якусь пікантність готовим солінь надають лавровий лист, перець (червоний і чорний), часникові часточки, гірчиця, інші приправи. А ось додавши в маринад листочки смородини, вишні або лимонну кислоту, можна отримати не тільки характерний присмак, але і зробити огірочки більш хрусткими і плотненько.
Кладіть спеції на дно банок, а зелень між огірочками і зверху
По-четверте, необхідно строго дотримуватися рекомендацій щодо зберігання. Більшість заготовок з огірочків можна вживати вже через 15-20 днів, а зберігати їх потрібно в такому приміщенні, де температура не піднімається вище 18 ° С.
Огірочки мариновані
Для приготування найкраще скористатися свіжими огірками невеликого розміру – в ідеалі вони повинні бути приблизно одного розміру і мати правильну форму. Всі овочі сортуються, ретельно промиваються, поміщаються в тару з холодною водою годин на 6 для вимочування.
У цей час можна зайнятися підготовкою прянощів. Вони зроблять мариновану продукцію не тільки ароматною і апетитною, але і зміцнять її структуру. Список можливих спецій і приправ вказано вище, але для орієнтиру – на 1 трилітрову баночку кладеться:
- 3 листочка хрону;
- 2 парасольки кропу;
- 4-5 листків вишні і стільки ж смородиновий;
- 4-5 зубчиків часнику;
- 1 червоний перчик (для любителів пекучої гостроти).
Якщо любите гостренькі огірки – покладіть більше перцю і часнику
Підготовка пряної зелені включає споліскування і подрібнення. Довжина зелені в заготовках не повинна бути більше 5-8 см. Звичайно, це не стосується листочків смородини і вишні – їх тільки промивають і струшують від надлишку води. Часник і перець дрібно нарізають.
Вимочені огірочки розкладаються в стерилізовану трилітрову сулію, куди попередньо вже помістили половину прянощів і зелені. Зазвичай огірочки укладаються вертикально, лише верхній ряд – горизонтально. Останні помістилися в банку огірки «вкривають» залишилася зеленню.
Потім, щоб виконувати всі рекомендації, банку поступово заповнюється окропом. Щоб прогрів відбувався рівномірно і тара не лопнула, потрібно трохи її повертати і намагатися лити киплячу воду в центр ємності, не допускаючи прямого контакту зі стінками. Бутель закривається металевою кришкою і витримується деякий час. Після того як вода трохи охолоне, вона акуратно зливається і знову банку заповнюється окропом.
Заливайте розсіл так, щоб він повністю покрив огірки
У третій підхід тара заливається гарячим маринадом, приготованим з солі (3 ст. Л.) З додаванням цукру (6 ст. Л.) І 9% -го оцту (200 мл). Після цього банку закривають стерилізованої металевою кришкою і відразу ж закочують. Ємність потрібно перевернути догори дном, візуально перевірити надійність і герметичність закупорювання, накрити пледом або ковдрою і залишити на кілька годин до охолодження.
Замість листочків смородини деякі господині використовують виноградне листя. Для пікантності і гостроти смаку можна додати гірчицю в зернах. Процес домашнього консервування, незважаючи на свою трудомісткість, дуже творчий, тому експериментувати, додаючи різні пікантні прянощі, можна і навіть потрібно!
Огірочки з гірчицею
Цим ви зможете поповнити свою колекцію рецептів новими і може бути навіть несподіваними заготовками, які будуть дуже доречні на столі довгою зимою!
Консервовані огірки по-селянськи
Для тих, хто цінує свій час, можемо запропонувати неймовірно простий і доступний рецепт домашньої заготовки огірків. У трилітрову сулію укладається кріп, подрібнене листя і корінь хрону, листочки вишні або смородини (що виявилося під рукою) і часник. Вимочені і відсортовані заздалегідь огірочки укладаються в банку, поверх насипається сіль (80 гр) і холодна вода (бажано очищена, можна з магазину). Заповнена доверху банку щільно закривається капроновою кришкою і поміщається в холодильник. Слід сказати, що огірочки хоч і повільно просолюється, але не перекісает. Спробуйте цей швидкий спосіб консервації, і ви не розчаруєтеся!
Огірочки по-селянськи потрібно зберігати в холодильнику
Хрусткі огірочки (без стерилізації) з лимонною кислотою
Погодьтеся, не завжди хочеться зв’язуватися зі стерилізацією:
- по-перше, в квартирі утворюється багато пари, стає дуже жарко, але ж на вулиці і без того спека вистачає;
- по-друге, стерилізація – це процес нехай і нескладний, але дуже травмонебезпечний: в будь-який момент можна обшпаритися, і все бажання приготувати мариновані смакоту зійде на «ні».
Тому ми готові запропонувати вам ще один простий і безпечний спосіб консервації огірочків з лимонною кислотою, не вдаючись до стерилізації.
У стерилізовані пляшки укладається промита зелень і прянощі, потім поміщаються огірочки. Вся процедура з підготовки зелені і овочів розписана детально вище, тому повторюватися не будемо.
Сіль засинайте на огірки, коли заллєте воду – вона розподілиться по всій банку
Наповнена банку акуратно заливається окропом, прикривається металевою кришкою і хвилин 10 витримується. Далі в тару зливається з банки вода, додається туди сіль і цукор (2 і 1 ложки відповідно) і ставиться на плиту. Поки маринад закипає, прямо в бутель насипаємо лимонну кислоту (1 ч. Л.). Дайте маринаду прокипеть пару хвилин, знімайте його з плити і, не поспішаючи, залийте поверх огірочків. Залишилося тільки закупорити герметично кришкою і перевернути тару.
Увага! Не забувайте укутувати гарячу заготовку, це дозволить вам довше зберегти її взимку! Хоча, якщо вона буде дуже смачною, то зробити це буде нелегко!
Рецепт хрустких маринованих огірочків: відео
Консервація огірків на зиму: фото