Рецепти по заготівлі огірків без стерилізації: з оцтом, лимонною кислотою і гірчицею

огірки на зиму без стерилізаціїЯк відомо, огірочки мариновані – це «почесний гість» і улюблена закуска традиційного російського столу і важливий інгредієнт багатьох страв. Про те, як краще заготовити огірки на зиму, не вдаючись до стерилізації, ми розповімо сьогодні: для вас прості рецепти консервованих огірочків з лимонною кислотою, оцтом і гірчицею!

Мабуть, жодна господиня не відмовиться побалувати своїх домочадців смачними і корисними разносолами: огірочками, помідорами, грибочками і навіть квасолею. Немов традиція з покоління в покоління передаються неабиякі рецепти домашніх солінь, консервування, квашення і маринування. А без варений з улюблених вітамінних вишні і смородини так і зовсім не обійтися.

огірки без стерелізаціяСолоні і мариновані огірочки люблять в кожній родині

Але іноді так хочеться урізноманітнити звичний раціон, що ми починаємо цікавитися новими і часом найнесподіванішими заготовками. Шанувальникам маринованих і солоних огірочків сьогодні пощастило як ніколи, адже ми поділимося кращими рецептами відмінних хрустких огірочків з лимонною кислотою, заготовлених без стерилізації.

Оригінальних рецептур маринування та консервування існує безліч, всі вони по-своєму неповторні, а дотримання технології заготівлі дозволяє отримати справді чудові соління і мариновані смакоту.

Формула успішного консервування

Таїнство домашнього маринування та консервування овочевих культур, а зокрема огірочків, крім натхнення і ентузіазму, полягає в наступному:

По перше, стерильність овочевих культур і тари. Потрібно розуміти, що ці фактори позначаються на терміні зберігання і якості заготовок. Всі скляні баночки потребують перегляду адміністратором на наявність сколів, подряпин, адже крізь них в соління можуть легко проникнути і повітря, і мікроорганізми. Таке сусідство, погодьтеся, зовсім небажано для консервації. Чи не менше увагу слід приділити огляду закочувальних кришок: всі вони повинні бути рівними і не мати навіть натяку на іржу. Для стерилізації може бути використано кілька способів, але існує єдине правило – скло піддаватися різких температурних перепадів не повинно, адже воно може легко лопнути. Нагрівати потрібно поступово, тільки так ви вбережете тару для консервації.

підготовка огірків до консерваціїЗамочіть огірки в холодній воді, а потім дуже добре вимийте, щоб бруд з овочів не потрапила в консервацію

По-друге, дуже важливо вибрати для домашніх заготовок на зиму дійсно якісні культури, будь то фрукти, ягоди або як в нашому випадку, овочі. Ідеальним варіантом стане переробка огірочків в день їх збору, оскільки кожен день зберігання (навіть в холодильнику) згубно позначається на їхній якості. Навряд чи заготовка з млявих огірків буде смачною і взагалі зможе зберігатися. Як тільки урожай зібраний, огірочки слід впорядкувати за розмірами: це можуть бути овочі довжиною до 5 см, всім відомі корнішончики (5-9 см) і зеленці, довжина яких не більше 12 см. Бажано в одну баночку поміщати огірочки приблизно однакові за розміром.

Увага! Пам’ятайте, що чим менше довжина огірочка, тим він цінніший!

Відсортована продукція вимочується в холодній воді годин 5, при цьому періодично рідина змінюється. Що дає вимочування? Перш за все, дозволяє позбутися від гіркоти і відновити тургор плодів. У момент заповнення баночок, огірочки ретельно промиваються, переглядаються, відкладаються в сторону пошкоджені і підгнилі екземпляри.

рецепт огірків на зимуОбов’язковим компонентом консервації є кріп, а решта прянощі і зелень додайте до смаку

По-третє, потрібно правильно підібрати потрібні прянощі. При консервуванні огірків без стерилізації найчастіше використовують:

  • петрушку;
  • базилік;
  • парасольки кропу;
  • коріандр;
  • естрагон;
  • селера;
  • листочки і коріння хрону;
  • інші трави, які надають маринаду і заготівлях своєрідний, незвичний смак.

Якусь пікантність готовим солінь надають лавровий лист, перець (червоний і чорний), часникові часточки, гірчиця, інші приправи. А ось додавши в маринад листочки смородини, вишні або лимонну кислоту, можна отримати не тільки характерний присмак, але і зробити огірочки більш хрусткими і плотненько.

як заготовити огірки на зимуКладіть спеції на дно банок, а зелень між огірочками і зверху

По-четверте, необхідно строго дотримуватися рекомендацій щодо зберігання. Більшість заготовок з огірочків можна вживати вже через 15-20 днів, а зберігати їх потрібно в такому приміщенні, де температура не піднімається вище 18 ° С.

Огірочки мариновані

Для приготування найкраще скористатися свіжими огірками невеликого розміру – в ідеалі вони повинні бути приблизно одного розміру і мати правильну форму. Всі овочі сортуються, ретельно промиваються, поміщаються в тару з холодною водою годин на 6 для вимочування.

У цей час можна зайнятися підготовкою прянощів. Вони зроблять мариновану продукцію не тільки ароматною і апетитною, але і зміцнять її структуру. Список можливих спецій і приправ вказано вище, але для орієнтиру – на 1 трилітрову баночку кладеться:

  • 3 листочка хрону;
  • 2 парасольки кропу;
  • 4-5 листків вишні і стільки ж смородиновий;
  • 4-5 зубчиків часнику;
  • 1 червоний перчик (для любителів пекучої гостроти).

спеції для консервації огірківЯкщо любите гостренькі огірки – покладіть більше перцю і часнику

Підготовка пряної зелені включає споліскування і подрібнення. Довжина зелені в заготовках не повинна бути більше 5-8 см. Звичайно, це не стосується листочків смородини і вишні – їх тільки промивають і струшують від надлишку води. Часник і перець дрібно нарізають.

Вимочені огірочки розкладаються в стерилізовану трилітрову сулію, куди попередньо вже помістили половину прянощів і зелені. Зазвичай огірочки укладаються вертикально, лише верхній ряд – горизонтально. Останні помістилися в банку огірки «вкривають» залишилася зеленню.

Потім, щоб виконувати всі рекомендації, банку поступово заповнюється окропом. Щоб прогрів відбувався рівномірно і тара не лопнула, потрібно трохи її повертати і намагатися лити киплячу воду в центр ємності, не допускаючи прямого контакту зі стінками. Бутель закривається металевою кришкою і витримується деякий час. Після того як вода трохи охолоне, вона акуратно зливається і знову банку заповнюється окропом.

розсіл для консервації огірківЗаливайте розсіл так, щоб він повністю покрив огірки

У третій підхід тара заливається гарячим маринадом, приготованим з солі (3 ст. Л.) З додаванням цукру (6 ст. Л.) І 9% -го оцту (200 мл). Після цього банку закривають стерилізованої металевою кришкою і відразу ж закочують. Ємність потрібно перевернути догори дном, візуально перевірити надійність і герметичність закупорювання, накрити пледом або ковдрою і залишити на кілька годин до охолодження.

Замість листочків смородини деякі господині використовують виноградне листя. Для пікантності і гостроти смаку можна додати гірчицю в зернах. Процес домашнього консервування, незважаючи на свою трудомісткість, дуже творчий, тому експериментувати, додаючи різні пікантні прянощі, можна і навіть потрібно!

рецепт огірків на зимуОгірочки з гірчицею

Цим ви зможете поповнити свою колекцію рецептів новими і може бути навіть несподіваними заготовками, які будуть дуже доречні на столі довгою зимою!

Консервовані огірки по-селянськи

Для тих, хто цінує свій час, можемо запропонувати неймовірно простий і доступний рецепт домашньої заготовки огірків. У трилітрову сулію укладається кріп, подрібнене листя і корінь хрону, листочки вишні або смородини (що виявилося під рукою) і часник. Вимочені і відсортовані заздалегідь огірочки укладаються в банку, поверх насипається сіль (80 гр) і холодна вода (бажано очищена, можна з магазину). Заповнена доверху банку щільно закривається капроновою кришкою і поміщається в холодильник. Слід сказати, що огірочки хоч і повільно просолюється, але не перекісает. Спробуйте цей швидкий спосіб консервації, і ви не розчаруєтеся!

рецепт огірків по селянськиОгірочки по-селянськи потрібно зберігати в холодильнику

Хрусткі огірочки (без стерилізації) з лимонною кислотою

Погодьтеся, не завжди хочеться зв’язуватися зі стерилізацією:

  • по-перше, в квартирі утворюється багато пари, стає дуже жарко, але ж на вулиці і без того спека вистачає;
  • по-друге, стерилізація – це процес нехай і нескладний, але дуже травмонебезпечний: в будь-який момент можна обшпаритися, і все бажання приготувати мариновані смакоту зійде на «ні».

Тому ми готові запропонувати вам ще один простий і безпечний спосіб консервації огірочків з лимонною кислотою, не вдаючись до стерилізації.

У стерилізовані пляшки укладається промита зелень і прянощі, потім поміщаються огірочки. Вся процедура з підготовки зелені і овочів розписана детально вище, тому повторюватися не будемо.

як засолити огіркиСіль засинайте на огірки, коли заллєте воду – вона розподілиться по всій банку

Наповнена банку акуратно заливається окропом, прикривається металевою кришкою і хвилин 10 витримується. Далі в тару зливається з банки вода, додається туди сіль і цукор (2 і 1 ложки відповідно) і ставиться на плиту. Поки маринад закипає, прямо в бутель насипаємо лимонну кислоту (1 ч. Л.). Дайте маринаду прокипеть пару хвилин, знімайте його з плити і, не поспішаючи, залийте поверх огірочків. Залишилося тільки закупорити герметично кришкою і перевернути тару.

Увага! Не забувайте укутувати гарячу заготовку, це дозволить вам довше зберегти її взимку! Хоча, якщо вона буде дуже смачною, то зробити це буде нелегко!

Рецепт хрустких маринованих огірочків: відео

Консервація огірків на зиму: фото

огірки на зиму без стерилізації

огірки на зиму без стерилізації огірки на зиму без стерилізації

огірки на зиму без стерилізації

огірки на зиму без стерилізації огірки на зиму без стерилізації

огірки на зиму без стерилізації