Редька зелена: яку користь приносить її вживання і якої шкоди можна завдати організму

редька зелена користь і шкодаРедька зелена – коренеплід, який не часто зустрічається на прилавках супермаркетів і рідко вирощується в городах. Але ж цей овоч є справжньою коморою корисних речовин і включення його в раціон здатне значно поліпшити стан людини або підтримати його. Потрібно тільки навчитися правильно його використовувати, щоб не завдати шкоди здоров’ю власного організму при вживанні непоказного на вигляд зеленуватого овоча.

Зелена редька

Ця представниця сорти редьки посівної має кілька інших назв. Наприклад, деякі називають її маргеланской, а інші знають її як лобо. Зелений колір коренеплід набуває завдяки специфіці вирощування. Такий забарвлення може бути лише ту частину, яка виступає над землею і, відповідно, висвітлюється сонцем. Ділянка овоча, що знаходиться в землі, залишається білим. Зростає зелена редька дуже швидко – посадковий матеріал висівають в середині літа і вже через місяць можна викопувати підходять за розміром коренеплоди.

Увага! Зелену редьку потрібно намагатися вчасно прибирати з городу. Інакше вона може втратити соковитість і стати порожнистими.

Зберігається редька так само, як деякі інші городні культури, наприклад, буряк і моркву. Смакові якості при цьому не змінюються. Цей коренеплід не має яскраво вираженої гостроти і різкості, тому додавати його можна в будь-які салати.

Яку користь приносить вживання зеленого овоча

За змістом корисних речовин зелена редька виступає на одному рівні зі своїми близькими родичками – чорною і білою різновидами коренеплоду.

редька зелена користь і шкодаЗелена редька позитивно впливає на травлення

  • Сік овоча містить речовини, що впливають на активацію роботи травних залоз. Завдяки цьому підвищується апетит і краще засвоюються корисні речовини.
  • Коренеплоди зеленого забарвлення містять велику кількість клітковини, яка є живильним середовищем для кишкової флори. Відповідно, включення в раціон редьки благотворно впливає на збільшення кількості корисних мікроорганізмів в травному тракті. Та ж клітковина діє як стимулятор руху кишечника, в результаті чого нормалізується перистальтика і зникають запори.
  • Вітаміни групи B роблять позитивний вплив на нервову систему. Тому зелену редьку, яка містить їх у великій кількості, рекомендовано включати в раціон людям будь-якого віку, схильним до неврологічних захворювань.
  • У зеленому овочі міститься багато заліза. Для страждають недокрів’ям (анемію) він може стати чудовою харчовою добавкою до основного лікування.
  • Фітонциди, присутність яких можна визначити по різкувато запаху коренеплоду, не дають шансів хвороботворних мікробів оселитися в організмі людини. Овоч добре вживати в сезон застуд як профілактичний і вітамінний засіб.
  • Калій і кальцій, що містяться в редьці, підтримують в нормі роботу серця, зміцнюють зуби і кістки.
  • Регулярне споживання овоча може позитивно вплинути на вміст холестерину в крові, що, відповідно, знижує ризик розвитку атеросклерозу.
  • Введення в спеціальну дієту, призначену для хворих на цукровий діабет, страв з редьки позитивно позначається на їх самопочутті і сприяє нормалізації рівня глюкози.
  • Редьку зелену добре вживати при ожирінні і боротьбі із зайвими кілограмами – вона нормалізує обмін речовин і наділена дуже низькою калорійністю.

редька зелена користь і шкодаРедька допомагає боротися із зайвою вагою

  • Добре себе зарекомендував цей овоч при застосуванні в косметичних цілях. Наприклад, при регулярному нанесенні кашки з редьки на волосяну частину голови в якості маски, зміцнюються цибулини волосся і прискорюється їх зростання.
  • Із зеленої редьки, точно так же, як і з чорної, в поєднанні з медом виходить чудовий засіб від кашлю. Для його приготування досить зрізати «шапочку» з коренеплоду, вирізати поглиблення і залити його медом. Через 6 годин можна приймати сік, що утворився за 1 ч.л. до їжі.

Порада. Якщо цей різновид редьки вживається в якості збудника апетиту, краще використовувати частину коренеплоду, яка знаходиться ближче до хвостика. У цьому місці накопичуються речовини, що стимулюють вироблення травних соків.

Протипоказання до вживання коренеплоду

Хоча зелена редька володіє значною масою корисних властивостей, все ж деяким людям не бажано її вживання. Не слід вводити овоч в раціон при таких захворюваннях:

  • гастрит;
  • виразка шлунку;
  • гострі і хронічні запалення кишечника;
  • захворювання печінки і нирок.

редька зелена користь і шкодаПри захворюваннях шлунково-кишкового тракту краще обмежити вживання редьки

Як вживати зелену редьку, щоб отримувати користь

  • Щоб по максимуму зберегти корисні речовини овоч потрібно вживати в свіжому вигляді.
  • Від шкірки коренеплід можна не очищати. Досить добре помити його жорсткої щіточкою.
  • Не бажано їсти страви з редькою по обіді, а тим більше на ніч. Може розвиватися метеоризм.

Безперечно, якщо порівнювати користь зеленої редьки і її можливу шкоду, перше значно переважує. І хоча це зовсім не видатний овоч, його можна сміливо приписати до особливо бажаним продуктам на столі в будь-який час року.

Види редьки: відео