Різновиди червоного винограду

Гроно стиглого винограду, що грає налитими ягодами, легко порівняти з твором мистецтва. Складно знайти людину, яка б не любила виноград в тому чи іншому його вигляді: родзинки або свіжий, у вигляді вина або в натюрморті на картині. Всі сорти цієї чудової ягоди поділяють на технічні (для створення вин), столові (для вживання в їжу) і кишмиш (безкісточкові або плоскосемянние, використовують також для сушіння родзинок). Охопити в одній статті всі різновиди винограду складно, тому сьогодні розмова піде виключно про червоному винограді. Про те, які існують різновиди культури, де вони використовуються і в чому їх особливість в світі виноробства і кулінарії.

червоний виноград

Стиглий червоний виноград

Загальні відомості про червоному винограді

Спочатку червоний виноград ділиться на два види відносно сортів:

  • столовий;
  • технічний.

У свою чергу сорти так само діляться на підвиди:

  • ранньостиглі;
  • пізньостиглі;
  • середньостиглі.

Технічні

насичений рубіновий колір вина отримують тільки з червоних сортів винограду. Цей напій називають більш складним і міцним, ніж біле або рожеве вино. Хоча, звичайно ж, все залежить від обраного виду червоного винограду. Характерний аромат, колір і терпкість з’являється в результаті бродіння в виноградному соку кісточок і ягідних шкурок. До складу кісточок винограду входять дубильні речовини, які і надають терпкий присмак червоного вина.

Перерахувати всі сорти червоного винограду, що використовуються в виноробство, складно, тому ми згадаємо тільки кращі.

Каберне Совіньон

З цього винограду роблять дуже смачні червоні вина. Виноград вивели в сімнадцятому столітті у французькій провінції Бордо. Тепер Каберне Совіньон вирощують у всіх виноробних районах планети. В Європі вина виходять тонкими і м’якими, а винороби Нового світла роблять ставку на строгість. Вина мають щільний рубіновий колір, багатий букет ароматів, відрізняються середньої кислотністю і таніну. Цей червоний виноград відмінно підходить для вин тривалого старіння.

Виноград Каберне Совіньон

Технічний сорт винограду – Каберне Совіньон

Мерло

Ще одна назва, так само популярний серед поціновувачів шляхетного напою, як Каберне Совіньон. Виведений у Франції, але зараз вирощується в багатьох країнах. Смак у напою м’якше, ніж у вин з Каберне Совіньон, без терпкою нотки. Напій з винограду Мерло відносять до швидко дозрівають, але, існують марки, які зберігається тривалий час. У хімічний склад вина з Мерло входить менше таніну, більше природного цукру і спирту, а це, кращий показник.

Піно Нуар

Чи не найбільший старовинний сорт. Вивели в чотирнадцятому столітті древні римляни. Червоний сорт винограду Піно Нуар дозволяє виробляти кращі бургундські вина. У вирощуванні примхливий і ніжний виноград. Ідеальний урожай виходить зібрати тільки Бургундії, в горбистій місцевості під назвою Кот д’Ор. Піно Нуар використовую для створення червоного вина, однак колір його менш насичений, ніж у інших видів культури. Склад напоїв відрізняється підвищеним вмістом спирту, кислотністю і низьким кількістю танінів.

Сіра або Шираз

Шляхетний, широко використовуваний для створення червоного вина. Батьківщина – південь Франції, але культивується в Італії, Австралії, Південній Америці та Африці, в США. З сорту Сіра виходять повні, сильні вина з букетом тонких ароматів перцю, шоколаду, смородини, диму і шкіри. Для вин Сира характерний темно-фіолетові, майже чорний колір. У хімічний склад входить підвищена кількість таніну, висока кислотність, спиртова фортеця.

Темпранільо або Тінто Фіно

Знаменитий червоний технічний сорт Іспанії. Вина Темпранільо мають темний колір, оксамитовий смак з відтінками ягід і шоколаду. Добре зберігаються і розкриваються з часом. З Темпранільо виходить міцне вино, порівняно з іншими іспанськими.

Виноград Тінто Фіно

Знаменитий червоний технічний сорт Іспанії – Тінто Фіно

Неббіоло

Виноград родом з Італії. Виведений ще в чотирнадцятому столітті. Використовується для створення тонких десертних вин. Він примхливий до грунту, клімату, вологості. Вина з Неббіоло можуть відрізнятися між собою тільки тому, що виноградники розбиті в різних областях однієї країни. Напій з цього сорту винограду має темний насичений колір, терпкий смак, вишневий аромат з домішкою фіалки і чорної лакриці. Вмісту спирту і кислоти у вині високе. Молоде вино танін. Однак відноситься до тих винам, які з часом стають тільки краще.

Пінотаж

Сорт родом з ПАР. Цінується вино з винограду Пінотаж багатим терпким смаком з фруктовою ноткою, бархатистістю і глибиною. Колір насичений темно-червоний. Пінотаж використовують для виготовлення легких десертний, глибоких і міцних, ігристих вин, портвейну.

Мальбек

Виноград з Аргентини. Додають до основних винних сортів для підвищення таніну і отримання темного кольору. Відрізняється підвищеною кислотністю. Цей сорт не так поширений, як перераховані вище, але попит з кожним роком тільки зростає.

До знаменитим сортам червоного винограду можна віднести американський Зинфандель, французький Бордо, і інші. Якість вина залежить не тільки від досвіду винороба, а й від регіону зростання винограду, періоду визрівання лози (ранній, середньостиглий або пізній), кількості таніну і фруктози.

Виноград Мальбек

Виноград з Аргентини – Мальбек

Столові сорти

Столові сорти винограду відрізняють від технічних тим, що їх вживають виключно в натуральному вигляді. До складу столового винограду входять антиоксиданти, кислоти, вітаміни, мікроелементи і ферменти, які сприяють оздоровленню і омолодженню організму людини. Сорти розрізняють за кольором (червоний, білий, жовтий, рожевий, синій), а також по періоду визрівання:

  • супер ранній;
  • дуже ранній;
  • ранній;
  • ранньо середній;
  • середній;
  • среднепоздний;
  • дуже пізній.

Якість винограду визначають рівнем цукру і кислоти, розміром кисті і ягід (дрібний, середній або великий), товщиною шкірки, якістю м’якоті. Ці параметри залежать не тільки від сорту того чи іншого винограду, але і від агротехніки вирощування. Нижче наведені популярні і смачні сорти для вирощування на присадибних ділянках.

Ранній сорт

Восторг червоний

Червоний виноград з великими пухкими гронами до 700 м Ягода рожева і червона, велика або дуже велика, овальної або яйцевидної форми. Шкірка тонка. Цукристість у цього винограду до 23%, кислотність не вище 8 г / л. Плоди м’ясисті, соковиті, з приємним смаком. Кущі середньої висоти, плодоносних пагонів близько 60% від загального числа. На лозі повноцінно визріває до 15 грон винограду. Стійкий до захворювань сірою гниллю, мілдью, оїдіуму.

Виноград Восторг червоний

Червоний виноград – Восторг червоний

Кишмиш червоний

Гібридний ранній сорт. Кисті вираженою Цилиндроконические форми, які не пухкі, великі, маса кожної до 600 г. Ягоди виростають великими, після дозрівання стають соковитими і щільними. Смак приємний, з мускатної ноткою. Шкірочка середньої щільності. Виноград з високою врожайністю. Сорт добре витримує зимові морози, вкривати не потрібно. Не схильний до захворювань мілдью.

Кокур червоний

Ранній сорт, щорічно дає високий урожай. Кущі розвиваються високі. Гроно винограду середнього розміру, що не пухка, але і не щільна. Вага кисті досягає 200 г. Сорт не дрібний, ягідки овальної форми, колір темно-червоний, ближче до фіолетового. Рівень цукру 20%, кислотність не більше 6 г / л. 60-70% батогів плодоносні, але на втечу кількість кистей невелике. Добре росте в середніх широтах Росії і на півночі України.

Середньостиглий сорт

Ічкімар

Узбецький сорт, розцінюється як ранній або середньостиглий. Кущі сильно рослі. Виноградні кисті великі, довгі, з середньою щільністю, конічної форми, маса до підлозі кілограма. Колір ягоди глибокий червоний. Великі – до 30 мм в довжину, довгастої форми. М’якоть щільна. Солодка. Склад: 20% цукру, 4 г / л кислот. Любить вологу.

Франкенталь

Сорт більше тепличний або для вирощування на півдні Криму. Кисті великі і щільні, конічної форми. Ягоди більше середнього, колір червоний, майже чорний. Шкірка щільна. Кущ росте не дуже високим. При вирощуванні в теплицю піддається мілдью.

Виноград Франкенталь

Столовий виноград Франкенталь

Пізні сорти

Ювілей Молдавії

Стійкий до шкідників і поширених хвороб. Кущ слабо рослий. Гроно середніх розмірів, форму має циліндричну, кисть частіше пухка. Ягоди наливаються круглі, великі, яскраво-червона. З тонкою шкіркою. М’якоть соковита, солодка, з мускусним ароматом. Сорт не відноситься до зимостійким, але плоди відрізняються лежкістю. Ювілей Молдавії схильний до захворювання павутинним кліщем.

Столові сорти прийнято розділяти за способом вживання: місцеві, вивізні, для зберігання. Виноград оцінюють за 10-бальною шкалою методом дегустації і за зовнішніми характеристиками.

Червоних сортів столового винограду не так багато, як білого, жовтого або синього. Але смакова цінність їх від того не меншає. Можна з упевненістю говорити, що це найкращі сорти винограду з точки зору технічного застосування і столового.