Робимо заготовки з кабачків: кращі рецепти на зиму, по-корейськи, ікра і салати

заготовки з кабачків на зимуКабачки – овочі, з яких вправна господиня, скориставшись кращими рецептами, приготує безліч різних страв. Особливо апетитно виходять заготовки на зиму з кабачків: ікра і смачні домашні салати. Крім цього, їх закривають кружечками, консервують по-корейськи і навіть готують солодкий джем.

Ще зовсім недавно, якихось півтора десятиліття назад, ніхто і не здогадувався, яку смакоту можна приготувати з кабачків, які вважалися в той час кормовими рослинами. Сьогодні кабачок – дієтичний продукт, вживати в їжу який рекомендують навіть піврічним малюкам.

які кабачки вибрати для консерваціїВибирайте для консервації невеликі молоді овочі

Коли слід збирати кабачки

Плоди майже всіх сортів (крім великоплідних) можна зривати, як тільки вони досягнуть у довжину 15-25 см. Відмінно підійдуть подібні кабачки для маринування, соління та гасіння – шкірка у них м’яка і ніжна, а насіння тільки починають з’являтися. А ось для тривалого зберігання вони не годяться. Для цих цілей переважно підходять більш зрілі овочі.

Зрілість кабачка можна визначити як на дотик, так і візуально. У доспевшіх примірників шкіра має характерну для того чи іншого сорту забарвлення і малюнок, товсту і пористу структуру, а при постукуванні по ній прослуховується приглушений дзвін. Чекати абсолютного дозрівання необов’язково – якщо плоди зібрані правильно, вони відмінно дозріють в зовнішньому сховищі з кімнатною температурою.

як закрити кабачкиНе використовуйте для заготовок зіпсовані овочі

Правила збору і зберігання кабачків

  1. Плодоніжка недозрілих кабачків дуже м’яка, тому плоди легко відокремлюються руками. Краще, безумовно, скористатися ножем або садовим секатором. У будь-якому випадку не рекомендується дуже сильно тягнути або викручувати овочі, особливо, якщо вони тільки починають достигати.
  2. Молоді зеленці, що йдуть відразу на переробку, зрізують біля основи. Плоди призначені для тривалого зберігання, відокремлюють від куща разом з хвостиком, краї якого повинні мати гладкий рівномірний зріз.
  3. Молоді плоди зберігаються в холодильнику при t від 0 до + 2 ° C протягом 10-14 діб. Більш дозріли можуть не втрачати корисні властивості до 5 місяців, за умови, що їх зберігають в сухому приміщенні (веранді або заскленому балконі) з хорошою вентиляцією.

Порада! Кабачки будуть довше зберігатися, якщо їх помістити в ящики з соломою або підвісити до стелі в сітках або пакетах темного кольору.

Що можна приготувати з кабачків

Кабачки володіють багатьма корисними властивостями. Вони містять безліч вітамінів, білків, вуглеводів. У їх складі присутні каротин, аскорбінова кислота, пектини, солі магнію і калію, кількість яких в 1,5-2 рази більше, ніж у білоголової капусти.

заготовки на зиму з кабачківЗ кабачків готують безліч страв: від закусок до десертів

Через своїх численних властивостей і відмінних смакових якостей кабачки активно застосовуються в кулінарії. Їх смажать, тушкують, запікають, фарширують, консервують. З них виходять відмінні заготовки на зиму: домашні салати, соління, ікра, лечо, варення і багато іншого. Ще вони служать незамінним інгредієнтом численних кращих рецептів консервування.

Кращі рецепти консервування кабачків

Для приготування домашніх заготовок на зиму вибирають невеликі щільні плоди, вагою не більше 1 кг. Насіння видаляють тільки з тих овочів, в яких вони вже почали старіти. Найбільш підходящі – кабачки товщиною 4-8 см і розміром 20-30 см.

Кабачки «як грузді»

Технологія приготування:

  • у велику алюмінієву каструлю засипають 3 кг нарізаних кубиками кабачків;
  • додають дрібно рубані петрушку і кріп, 2 шт. моркви кружечками і півсклянки подрібненого часнику;
  • потім всипають 2 ст. л. солі, 1 ст. цукру піску, 1 ст. л. чорного перцю;
  • вливають 1 ст. 9% оцту і 1,5 ст. домашнього соняшникової олії;
  • всі компоненти вимішують в глибокому посуді і залишають у спокої на кілька годин;
  • розкладають інгредієнти по скляних ємностей і стерилізують протягом 15-20 хв.
  • закривають кришками і загортають теплою ковдрою на 10-12 годин.

як зробити салат з кабачків на зимуДля цього рецепта нарізаються кабачки невеликими кубиками

Кабачки листкові гострі

Перед тим як закрити кабачки листкові гострі, необхідно приготувати приправу:

  • 2 кг солодкого перцю, 1 кг стиглих помідорів, 5 головок часнику, 3 шт. кореня хрону, 8 цибулин – все це миють, чистять і подрібнюють за допомогою м’ясорубки;
  • в отриману овочеву масу всипають 1 ст. л. солі, 1,5 ст. цукру і все добре перемішують;
  • з кабачків середньої стиглості знімають шкірку, вичищають насіння і нарізають кружечками, солять і обсмажують на олії;
  • поки смажені кабачки остигають, приступають до приготування маринаду для заливки: змішують 1 ст. води і 1 ст. 6% оцту і кип’ятять 10-15 хв.

як порізати кабачки для консерваціїЯк порізати овоч для приготування листкових гострих кабачків

Розкладають в 1 л банки інгредієнти шарами: перший ряд кабачків, другий ряд приправи – і так чергують, поки ємності не наповняться по вінця. Потім банки заповнюють тільки знятим з вогню маринадом і стерилізують 20 хв.

Домашні салати з кабачків – кращі рецепти

Готувати смачні салати з кабачків можна як з молодих, так і з уже дозрілих плодів. Головне – ретельно зачистити шкірку і насіння.

Кабачки «Осінь» смажені з грибами

  • 225 г кабачків миють і ріжуть кружечками;
  • далі їх умочують в борошно і смажать до виникнення золотистої скоринки;
  • 80-90 г грибів (переважно маслюків) проварюють протягом декількох хвилин в сольовому маринаді (в 1 л води розчиняють 20 г солі);
  • проварені гриби охолоджують, а далі нарізають дрібними скибочками і тушкують до тих пір, поки не випарується вся волога;
  • вливають вершкове масло і продовжують смажити до готовності;
  • змішують гриби з кабачками і тушкують протягом 5-8 хв;

як зробити кабачки з грибами на зимуКабачки з грибами

  • 2 стиглих помідора нарізають тонкими скибочками, солять і обсмажують 2-3 хв;
  • змішують кабачки з грибами і помідорами;
  • додають зелень;
  • гасять 3-5 хв;
  • гарячу масу розливають по пів-літровим банкам і стерилізують від 3 до 5 хв.

Салат «Тещин язик»

  • 3 кг кабачків ріжуть кружечками величиною 7-8 см, потім ці кружечки поділяють на кілька частин (їх кількість залежить від розміру овоча) і формують з них тонкі пластинки – «мови»;
  • перемелюють через м’ясорубку 1,5 кг помідорів, 100 г часнику, 5 шт. солодкого перцю і 1 шт. пекучого перцю;
  • подрібнені інгредієнти з’єднують з 1 ст. цукру, 1 ст. соняшникової олії і сіллю;
  • отриману масу проварюють на невеликому вогні протягом 10 хв;
  • потім акуратно додають «мови» кабачків і, час від часу помішуючи, продовжують варити ще 35-40 хв;
  • в кінці процесу варіння вливають 1 ст. оцту;
  • гарячий салат заливають в попередньо пропарені банки і закочують.

салат з кабачків на зимуСалат «Тещин язик» в баночках

Заготовки на зиму з кабачків – ікра

Готують смачну домашню ікру з кабачків декількома способами.

метод 1

  • 5 кг молочних кабачків чистять від шкірки і зерен і подрібнюють за допомогою великої терки;
  • додають по 1 склянці домашнього соняшникової олії, оцту, цукру і 35% томатної пасти;
  • отриману масу змішують з 2 ст. л. солі і 0,5 ст. тиск часнику;
  • ікру з кабачків млоять на повільному вогні 1,5 години;
  • за 20 хв до завершення варіння вливають оцет;
  • гарячу ікру заливають в банки, а потім стерилізують 10-15 хв;
  • швидко закочують і загортають ковдрою.

заготівля з кабачків на зимуКабачки, натерті на крупній тертці, дають багато соку страви

метод 2

  • 500 г кабачків ріжуть шматочками, обсмажують на олії, остуджують і дрібно рубають;
  • в окремому посуді смажать 300 г помідорів і 200 г цибулі (шматочками);
  • всі компоненти перемішують з сіллю і перцем;
  • вміст каструлі доводять до кипіння і тут же розфасовують по банках;
  • перед тим як закрити, наповнені банки стерилізують 75-100 хв (в залежності від місткості ємності).

рецепт ікри з кабачків на зимуІкра з кабачків з томатами

Рецепти кабачків по-корейськи і по-польськи

Останнім часом величезною популярністю користуються заготовки на зиму з кабачків, приготовані нетрадиційними способами.

Кабачки по-корейськи

Процес приготування:

  • 2 кг кабачків і 0, 5 кг моркви шаткують на тертці для корейської моркви;
  • 0.5 кг ріпчастої цибулі дрібно рубають, а 2 головки часнику подрібнюють за допомогою преса;
  • додають в овочі 2 ст. л солі, 200 г цукру, по 100 г соняшникової олії і оцту, приправу для моркви по-корейськи (за смаком), перемішують;

як закрити кабачки по корейськиКабачки по-корейськи в баночках

  • банки разом з кришками пропарюють;
  • гарячими кабачками по-корейськи наповнюють скляну тару і кожну банку укутують махровим рушником.

Важливо! Для цього рецепта банки потрібно стерилізувати з моменту закипання води – 20-30 хв.

Кабачки консервовані по-польськи

  • плоди чистять, ділять навпіл, нарізають стовпчиками по довжині банки;
  • укладають стовпчики в банки (вертикально);
  • готують заливку з 1 л води, 2 ч. л. солі, 1 ч. л. лимонної кислоти і зерен чорного перцю (4 шт.);
  • киплячою заливкою заливають кабачки і пастеризують протягом 15-20 хв. при температурі 95 градусів.

Перед подачею на стіл кабачки по-польськи швидко розігрівають, додавши в заправку молоко, і посипають тертою булочкою. Таке блюдо додасть родзинку до столу, особливо взимку.

як закрити кабачки по-польськи на зимуКабачки по-польськи

З кабачків можна готувати найрізноманітніші заготовки на зиму. Особливо гарні домашні салати, соління, ікра і смачне варення. Ви з легкістю приготуєте їх по рекомендованим нами найкращими рецептами.

Салат з кабачків на зиму: відео

Заготовки з кабачків на зиму: фото

заготовки з кабачків на зиму заготовки з кабачків на зиму

заготовки з кабачків на зиму

заготовки з кабачків на зиму заготовки з кабачків на зиму

заготовки з кабачків на зиму