Кабачки – овочі, з яких вправна господиня, скориставшись кращими рецептами, приготує безліч різних страв. Особливо апетитно виходять заготовки на зиму з кабачків: ікра і смачні домашні салати. Крім цього, їх закривають кружечками, консервують по-корейськи і навіть готують солодкий джем.
Ще зовсім недавно, якихось півтора десятиліття назад, ніхто і не здогадувався, яку смакоту можна приготувати з кабачків, які вважалися в той час кормовими рослинами. Сьогодні кабачок – дієтичний продукт, вживати в їжу який рекомендують навіть піврічним малюкам.
Вибирайте для консервації невеликі молоді овочі
Коли слід збирати кабачки
Плоди майже всіх сортів (крім великоплідних) можна зривати, як тільки вони досягнуть у довжину 15-25 см. Відмінно підійдуть подібні кабачки для маринування, соління та гасіння – шкірка у них м’яка і ніжна, а насіння тільки починають з’являтися. А ось для тривалого зберігання вони не годяться. Для цих цілей переважно підходять більш зрілі овочі.
Зрілість кабачка можна визначити як на дотик, так і візуально. У доспевшіх примірників шкіра має характерну для того чи іншого сорту забарвлення і малюнок, товсту і пористу структуру, а при постукуванні по ній прослуховується приглушений дзвін. Чекати абсолютного дозрівання необов’язково – якщо плоди зібрані правильно, вони відмінно дозріють в зовнішньому сховищі з кімнатною температурою.
Не використовуйте для заготовок зіпсовані овочі
Правила збору і зберігання кабачків
- Плодоніжка недозрілих кабачків дуже м’яка, тому плоди легко відокремлюються руками. Краще, безумовно, скористатися ножем або садовим секатором. У будь-якому випадку не рекомендується дуже сильно тягнути або викручувати овочі, особливо, якщо вони тільки починають достигати.
- Молоді зеленці, що йдуть відразу на переробку, зрізують біля основи. Плоди призначені для тривалого зберігання, відокремлюють від куща разом з хвостиком, краї якого повинні мати гладкий рівномірний зріз.
- Молоді плоди зберігаються в холодильнику при t від 0 до + 2 ° C протягом 10-14 діб. Більш дозріли можуть не втрачати корисні властивості до 5 місяців, за умови, що їх зберігають в сухому приміщенні (веранді або заскленому балконі) з хорошою вентиляцією.
Порада! Кабачки будуть довше зберігатися, якщо їх помістити в ящики з соломою або підвісити до стелі в сітках або пакетах темного кольору.
Що можна приготувати з кабачків
Кабачки володіють багатьма корисними властивостями. Вони містять безліч вітамінів, білків, вуглеводів. У їх складі присутні каротин, аскорбінова кислота, пектини, солі магнію і калію, кількість яких в 1,5-2 рази більше, ніж у білоголової капусти.
З кабачків готують безліч страв: від закусок до десертів
Через своїх численних властивостей і відмінних смакових якостей кабачки активно застосовуються в кулінарії. Їх смажать, тушкують, запікають, фарширують, консервують. З них виходять відмінні заготовки на зиму: домашні салати, соління, ікра, лечо, варення і багато іншого. Ще вони служать незамінним інгредієнтом численних кращих рецептів консервування.
Кращі рецепти консервування кабачків
Для приготування домашніх заготовок на зиму вибирають невеликі щільні плоди, вагою не більше 1 кг. Насіння видаляють тільки з тих овочів, в яких вони вже почали старіти. Найбільш підходящі – кабачки товщиною 4-8 см і розміром 20-30 см.
Кабачки «як грузді»
Технологія приготування:
- у велику алюмінієву каструлю засипають 3 кг нарізаних кубиками кабачків;
- додають дрібно рубані петрушку і кріп, 2 шт. моркви кружечками і півсклянки подрібненого часнику;
- потім всипають 2 ст. л. солі, 1 ст. цукру піску, 1 ст. л. чорного перцю;
- вливають 1 ст. 9% оцту і 1,5 ст. домашнього соняшникової олії;
- всі компоненти вимішують в глибокому посуді і залишають у спокої на кілька годин;
- розкладають інгредієнти по скляних ємностей і стерилізують протягом 15-20 хв.
- закривають кришками і загортають теплою ковдрою на 10-12 годин.
Для цього рецепта нарізаються кабачки невеликими кубиками
Кабачки листкові гострі
Перед тим як закрити кабачки листкові гострі, необхідно приготувати приправу:
- 2 кг солодкого перцю, 1 кг стиглих помідорів, 5 головок часнику, 3 шт. кореня хрону, 8 цибулин – все це миють, чистять і подрібнюють за допомогою м’ясорубки;
- в отриману овочеву масу всипають 1 ст. л. солі, 1,5 ст. цукру і все добре перемішують;
- з кабачків середньої стиглості знімають шкірку, вичищають насіння і нарізають кружечками, солять і обсмажують на олії;
- поки смажені кабачки остигають, приступають до приготування маринаду для заливки: змішують 1 ст. води і 1 ст. 6% оцту і кип’ятять 10-15 хв.
Як порізати овоч для приготування листкових гострих кабачків
Розкладають в 1 л банки інгредієнти шарами: перший ряд кабачків, другий ряд приправи – і так чергують, поки ємності не наповняться по вінця. Потім банки заповнюють тільки знятим з вогню маринадом і стерилізують 20 хв.
Домашні салати з кабачків – кращі рецепти
Готувати смачні салати з кабачків можна як з молодих, так і з уже дозрілих плодів. Головне – ретельно зачистити шкірку і насіння.
Кабачки «Осінь» смажені з грибами
- 225 г кабачків миють і ріжуть кружечками;
- далі їх умочують в борошно і смажать до виникнення золотистої скоринки;
- 80-90 г грибів (переважно маслюків) проварюють протягом декількох хвилин в сольовому маринаді (в 1 л води розчиняють 20 г солі);
- проварені гриби охолоджують, а далі нарізають дрібними скибочками і тушкують до тих пір, поки не випарується вся волога;
- вливають вершкове масло і продовжують смажити до готовності;
- змішують гриби з кабачками і тушкують протягом 5-8 хв;
Кабачки з грибами
- 2 стиглих помідора нарізають тонкими скибочками, солять і обсмажують 2-3 хв;
- змішують кабачки з грибами і помідорами;
- додають зелень;
- гасять 3-5 хв;
- гарячу масу розливають по пів-літровим банкам і стерилізують від 3 до 5 хв.
Салат «Тещин язик»
- 3 кг кабачків ріжуть кружечками величиною 7-8 см, потім ці кружечки поділяють на кілька частин (їх кількість залежить від розміру овоча) і формують з них тонкі пластинки – «мови»;
- перемелюють через м’ясорубку 1,5 кг помідорів, 100 г часнику, 5 шт. солодкого перцю і 1 шт. пекучого перцю;
- подрібнені інгредієнти з’єднують з 1 ст. цукру, 1 ст. соняшникової олії і сіллю;
- отриману масу проварюють на невеликому вогні протягом 10 хв;
- потім акуратно додають «мови» кабачків і, час від часу помішуючи, продовжують варити ще 35-40 хв;
- в кінці процесу варіння вливають 1 ст. оцту;
- гарячий салат заливають в попередньо пропарені банки і закочують.
Салат «Тещин язик» в баночках
Заготовки на зиму з кабачків – ікра
Готують смачну домашню ікру з кабачків декількома способами.
метод 1
- 5 кг молочних кабачків чистять від шкірки і зерен і подрібнюють за допомогою великої терки;
- додають по 1 склянці домашнього соняшникової олії, оцту, цукру і 35% томатної пасти;
- отриману масу змішують з 2 ст. л. солі і 0,5 ст. тиск часнику;
- ікру з кабачків млоять на повільному вогні 1,5 години;
- за 20 хв до завершення варіння вливають оцет;
- гарячу ікру заливають в банки, а потім стерилізують 10-15 хв;
- швидко закочують і загортають ковдрою.
Кабачки, натерті на крупній тертці, дають багато соку страви
метод 2
- 500 г кабачків ріжуть шматочками, обсмажують на олії, остуджують і дрібно рубають;
- в окремому посуді смажать 300 г помідорів і 200 г цибулі (шматочками);
- всі компоненти перемішують з сіллю і перцем;
- вміст каструлі доводять до кипіння і тут же розфасовують по банках;
- перед тим як закрити, наповнені банки стерилізують 75-100 хв (в залежності від місткості ємності).
Ікра з кабачків з томатами
Рецепти кабачків по-корейськи і по-польськи
Останнім часом величезною популярністю користуються заготовки на зиму з кабачків, приготовані нетрадиційними способами.
Кабачки по-корейськи
Процес приготування:
- 2 кг кабачків і 0, 5 кг моркви шаткують на тертці для корейської моркви;
- 0.5 кг ріпчастої цибулі дрібно рубають, а 2 головки часнику подрібнюють за допомогою преса;
- додають в овочі 2 ст. л солі, 200 г цукру, по 100 г соняшникової олії і оцту, приправу для моркви по-корейськи (за смаком), перемішують;
Кабачки по-корейськи в баночках
- банки разом з кришками пропарюють;
- гарячими кабачками по-корейськи наповнюють скляну тару і кожну банку укутують махровим рушником.
Важливо! Для цього рецепта банки потрібно стерилізувати з моменту закипання води – 20-30 хв.
Кабачки консервовані по-польськи
- плоди чистять, ділять навпіл, нарізають стовпчиками по довжині банки;
- укладають стовпчики в банки (вертикально);
- готують заливку з 1 л води, 2 ч. л. солі, 1 ч. л. лимонної кислоти і зерен чорного перцю (4 шт.);
- киплячою заливкою заливають кабачки і пастеризують протягом 15-20 хв. при температурі 95 градусів.
Перед подачею на стіл кабачки по-польськи швидко розігрівають, додавши в заправку молоко, і посипають тертою булочкою. Таке блюдо додасть родзинку до столу, особливо взимку.
Кабачки по-польськи
З кабачків можна готувати найрізноманітніші заготовки на зиму. Особливо гарні домашні салати, соління, ікра і смачне варення. Ви з легкістю приготуєте їх по рекомендованим нами найкращими рецептами.
Салат з кабачків на зиму: відео
Заготовки з кабачків на зиму: фото