На прилавках продуктових магазинів все частіше можна побачити яскраво-червоний цитрус, схожий на мініатюрний лимон. Це червоний австралійський лайм.
Характеристика
Кривавий лайм – гібридне поєднання пальчикового лайма і Рангпур (кантонского червоного лимона). З’явився після природного запилення двох рослин в 1900 р, спочатку служив як декоративне деревце. У комерційних цілях лайм почали вирощувати тільки з 2004 р Наукова назва – Australian Blood Laim. Місцеві жителі називають його «фрукт з ікринками», тому що внутрішня частина розділена на округлі крупинки. Плід росте на невеликому густому чагарнику з сильно звисаючими гілками і злегка зазубреними листям. У пазухах листової частини розташовані гострі шипи.
Рослина має невеликі квітки білого або ніжно-рожевого кольору.
Ідеально підходить для червоного цитруса теплий клімат субтропіків.
опис:
- витягнута форма нагадує цукіні. Довжина від 8 до 12 см, ширина 3 см;
- відтінок шкірки може бути золотистим, жовтим, помаранчевим, зеленим, червоним,
- бордовим, фіолетовим, чорним;
- колір м’якоті залежить від відтінку шкірки. У яскраво-червоного лайма – ніжно-бордова, у фіолетового – бурякова і т.д .;
- солодкуватий, з невеликою кислинкою смак, терпкість майже відсутня;
- кісточки невеликі, круглі;
- аромат м’якоті або свіжовичавленого соку нагадує грейпфрут.
Через незвичайного смаку є прекрасним доповненням до страв.
Корисні властивості
Відноситься до розряду низькокалорійних: в 100 г міститься всього 30 ккал, з яких білків 1%, жирів 1%, вуглеводів 10%, води 88%. Склад кривавого лайма:
- Аскорбінова кислота. В одному плоді добова доза потреби для людини. Покращує обмінні процеси, стимулює імунну систему, бореться з інфекціями.
- Антоціан. Має антиоксидантну і анестетіческого властивостями.
- Каротин. Покращує зір, уповільнює процеси старіння, перешкоджає ішемічним процесам в тканинах.
- Тіамін. Допомагає розщеплювати вуглеводи і приводить в норму м’язовий тонус.
- Рибофлавін. Чинить протимікробну дію, стимулює імунітет.
- Холін. Покращує обмін речовин, знищує шкідливий холестерин.
- Пантотенова кислота. Покращує пам’ять, відновлює роботу кишечника.
- Нікотин аміди. Регулює рівень цукру в крові, не допускає розвитку депресії.
- Ніаціновий еквівалент. Ущільнює стінки судин, усуває зайві спазми.
- Лимонна кислота. Покращує апетит і підвищує гостроту смаку.
У м’якоті міститься кальцій, фосфор, залізо, в мікродозах марганець, селен, мідь і цинк. Червоний лайм в якості лікування не використовується, але його часто включають в низькокалорійні дієти. До корисних властивостей відносять:
- стимулює роботу імунної системи під час грипу та ГРВІ, має протизапальну дію;
- попереджає поява ревматичних процесів в суглобах;
- сприяє виведенню шлаків з кишечника, підсилює його перистальтику;
- бореться з віковими проявами, з недоліком колагену;
- покращує стан волосся, нігтів, зубів і кісткової системи;
- підвищує вміст кисню в клітинах;
- покращує зір;
- нормалізує роботу сечостатевої системи, знімає набряклість.
Є протипоказання:
- алергія на цитрусові;
- ураження стінок шлунка (ерозії і виразки);
- панкреатит;
- руйнування зубної емалі.
Під час дієти може підвищуватися кислотність шлунка. Губи, горло і язик придбають яскраво-ліловий колір.
Заборонено цитрус дітям до 5 років і вагітним жінкам.
Застосування
Кривавий лайм є повноцінним складовим страв. М’якоть додають в соуси, маринади, приправи. З лайма готують соки, фреш, морси, компоти, желе, чаї та ін. В іранській кухні висушену шкірку лайма застосовують як ароматну спецію.
Рецепти з використанням цитруса
- Мармелад. Попередньо замочують желатин, щоб він гарненько набряк. В емальованій каструлі готують сироп (1 частина води і 3 частини цукру). Коли сироп почне густіти, тонкою цівкою додають розведений желатин. Беруть кілька червоних плодів лайма і видавлюють сік. Знадобитися приблизно третину склянки. Додають його в остиглий сироп і гарненько збивають блендером. Рідина розливають по формах і охолоджують. Можна посипати цукровою пудрою або горіхами при подачі.
- Соус для страв з морепродуктів. В 1 ст. оливкового масла додають 4 ст.л. соку червоного лайма і 4 ст.л. соєвого соусу. Видавлюють 2 зубчики часнику і кілька листочків базиліка розривають руками. Отриману суміш солять і перчать, перебивають в блендері.
- Пиріг з цедрою і м’якоттю лайма. Для основи готують звичайне пісочне або листкове тісто, ставлять в холодильник на годину. Збивають 4 жовтки, додають банку згущеного молока і м’якоть декількох плодів лайма. Ставлять у холодне місце на годину. У фігурної формі акуратно розрівнюють тісто, роблячи високі бортики, і ставлять в духовку на півгодини (при температурі + 180`). Тісто має злегка підрум’яниться. Потім дістають і виливають крем, поміщають в духовку ще на 10-15 хв. Решта 4 білка збивають з 5 ст.л. цукру, крохмалем (1 ст.л.) і цедрою лайма. Отриманою масою заливають пиріг і знову ставлять в духовку до тих пір, поки верхній шар не підрум’яниться.
Напої
Для напоїв використовують всі частини кривавого лайма:
- Освіжаючий чай. Для початку висушені частини гібрида заливають окропом і кип’ятять на слабкому вогні кілька хвилин. Проціджують, охолоджують, подають з корицею, медом, шматочками свіжих цитрусових і т.д.
- Вишуканий коктейль. В 1 ст. лимонного тоніка виливають 100 мл джина і додають кілька ікринок з лайма. Гарненько збовтують і подають в зацукровані склянці з шматочками свіжих фруктів і льодом. Колір напою можна регулювати кількістю червоного лайма.
Цікаві факти
У природі кривавий лайм запилюється самостійно, тому його можна зустріти на всій території Австралії. Але коли мова йде про великі плантаціях, то доцільно садити живці рослини. Французи перейменували слово «кривавий» на «червоний» – Citron Rouge, тому що назва, пов’язане з кров’ю, бентежило споживачів. У багатьох штатах Південної Америки стало популярно вирощувати лайм через незвичайної зовнішності і унікального смаку.
Основний недолік фрукта – тонка шкірка. При найменшому механічному впливі ікринки вилітають назовні.
Ця обставина ускладнює транспортування. Виробники заморожують м’якоть і зберігають в термічної упаковці. Якщо посадити рослину в якості декоративного чагарнику, то краще за все воно підійде для живоплоту. У дворі його небажано садити через великої кількості шипів. Але багато хто говорить, що квіти лайма пахнуть, а листя виділяють приємний лимонний аромат. Володарем великого кількості плантацій червоного лайма є Уоррен Макінтош.
Фермерське господарство «Gondwana Native Limesk» налічує 1400 дерев. Сад розташований на північному узбережжі Австралії, в околиці тропічного лісу. Самі австралійці кажуть, що місцеві жителі часто використовували фрукт в кулінарії і в косметичних цілях. Готували фарби різних відтінків: від червоного до темно-фіолетового. Цими фарбами розписували тіло і обличчя.