Шанувальників у білокачанної капусти знайдеться чимало. Ще б! Цей овоч вважається надзвичайно корисним, в ньому містяться найцінніші вітаміни, мінеральні речовини, такі необхідні для людського організму. Капуста ідеально підходить для приготування дієтичних, легких страв. Зокрема, з неї можна запросто зробити смачні оладки. Вдало обраний рецепт капустяних оладок неодмінно викличе схвалення домочадців.
Дуже смачне блюдо для всіх сезонів
Капуста білокачанна – невибагливий овоч, який характеризується тривалими термінами зберігання, придатний для використання в кулінарії практичний круглий рік. За допомогою капустяних оладок можна урізноманітнити домашнє меню, дивувати і балувати навіть найвибагливіших гурманів. Соковиті, духмяні оладки, приготовані згідно хорошому рецептом з фото, не тільки порадують приємним смаком, але і неодмінно виявляться дуже корисними.
Щоб страва була приготовлена ідеально, потрібно ознайомитися з невеликими кулінарними секретами:
- Досвідчені господині не рекомендують використання вершкового масла. Оладки готуються виключно на рослинній, яке наливається в сковороду в невеликій кількості (досить 1 ст. Ложки на смажачі порцію). Для змазування дна посуду бажано задіяти пензлик або шматок серветки.
- Щоб викласти тісто на сковорідку, слід використовувати столову ложку. Допускається попереднє формування оладок. Для цього знадобляться відразу 2 ложки – капустяна маса перекладається з однієї в іншу, злегка прокручується. Даний прийом виключає надмірне випинання капустяних смужок з оладок.
- Для смаження використовується середній вогонь. Обидві плоскі сторони готових виробів повинні покритися золотистою скоринкою. Можна накрити сковорідку, коли обсмажується друга сторона.
- Викладати готову випічку потрібно на серветку, вона вбере зайву олію. Страва виходить смаженим, але не дуже жирним.
Порада! Для смаження капустяних оладок варто використовувати сковороду, має тонке дно.
Традиційний рецепт
Цей спосіб приготування капустяних оладок вважається найпопулярнішим. Страва готується дуже просто, на виході виходить ситним, смачним. Перелік інгредієнтів:
- 600 г свіжої капусти;
- 2 яйця;
- 3 ст. ложки борошна пшеничного;
- 10 г соди;
- 15 г спецій;
- дрібка солі;
- 100 мл олії соняшникової (для смаження).
Капусту слід дрібно нашаткувати, запарити окропом (5 хв.), Остудити. Сирі яйця в глибокій ємності збиваються в піну. Потім сюди викладається капустяна маса з подальшим підмішуванням борошна, спецій, солі. Готове тісто з в’язкою консистенцією за допомогою ложки розкладається на розігріту сковороду. Оладки піддаються двосторонньої обсмажуванні. Рум’яна кірочка сигналізує про готовність.
Рецепт з сиром
Сир здатний надати пікантний смак капустяним оладок. Таке блюдо можна сміливо подавати не тільки членам сім’ї, а й гостям. Перелік інгредієнтів:
- 800 г свіжої капусти;
- 150 г твердого сиру (наприклад, Російського);
- 2 яйця;
- 1 ст. ложки сметани (нежирної);
- 1 ст. ложка борошна пшеничного;
- дрібка солі;
- 150 мл олії рослинного (для смаження).
У каструлю з окропом (1,5 л) додається сметана, сіль. В отриману рідину занурюється капуста (її слід попередньо подрібнити). Після того як овоч стане м’яким, потрібно злити воду. Додати до капусти інші інгредієнти. Ретельно перемішана маса готова до смаження (процедура проводиться за аналогією з попереднім рецептом).
Важливо! Готові оладки повинні подаватися на стіл гарячими, так як в охолодженому вигляді вони кілька втрачають м’якість.
Рецепт з кефіром
Кефір – частий компонент тесту для оладок. Завдяки його додаванню, випічка набуває пишність, особливо ніжний смак. Перелік інгредієнтів:
- 400 г капусти;
- 200 мл кефіру;
- 1 яйце;
- 1 цибулина (велика);
- 5 ст. ложок борошна;
- 5 г розпушувача;
- дрібка солі;
- 150 г олії рафінованої (для смаження).
За допомогою блендера подрібнюється капуста і цибуля. Яйце збивається в піну, з’єднується з капустяно-цибулевої масою, кефіром. Туди ж додається борошно, розпушувач (попередньо вони разом просіваються через сито.) З приготованого тесту смажаться оладки по аналогії з вищевказаними рецептами.
Увага! Оладки з капусти на кефірі можна їсти як гарячими, так і холодними.
Кулінарові, що освоїв приготування оладок з капусти білокачанної, не варто зупинятися на досягнутому! Він може замінити основний інгредієнт на пекінську, цвітну капусту або брокколі. Альтернативою пшеничній муці може виступити манна крупа. Замість сиру можна буде спробувати додавання:
- м’ясного фаршу;
- грибів відварених;
- тертих яблук;
- зелені;
- болгарського перцю;
- морепродуктів.
Запікання виробів в духовці дозволить отримати на виході низькокалорійне блюдо. Якщо є бажання побалувати себе пісними оладками, варто відмовитися від яєць в рецепті. До страви подається звичайна сметана. Також оладки рекомендується вживати з теплим соусом, для приготування якого використовуються сметана, дрібно нарізану зелень і сіль.
А як Ви готуєте оладки з капусти?