Не всі вміють правильно готувати шашлик з такого м’яса, як козлятина. Одні бояться специфічного запаху, інші вважають продукт занадто жорстким. Однак деякі кулінари готують козу так, що «пальчики оближеш». Секрет – певний рецепт, де головну роль відведена маринаду.
«Ніжний» і «особливий» варіанти
У першому рецепті шашлик з козлятини виходить дуже м’яким і дивовижно смачним. Ці якості м’ясо набуває завдяки замочуванню в молоці. Для приготування «ніжного» шашлику знадобиться наступний набір продуктів:
- козяча вирізка – 1 кг;
- молоко – 1 л;
- цибуля – 0,5 кг;
- томати – 4 шт;
- перець солодкий великий – 2 шт;
- сіль;
- спеції.
Готують «ніжний» шашлик так:
- Молоко нагрівають до кипіння.
- Козлятину добре миють, очищають від плівок і жиру. Ріжуть на шматки.
- Кожен шматок на кілька секунд опускають в молоко, не знімаючи його при цьому з вогню.
Після надходять двома способами: або шашлик солять, посипають спеціями і нанизують поперемінно з овочами на шампури, або готують звичний маринад і занурюють в нього м’ясо на пару годин, після чого підсмажують на вугіллі.
Порада. Щоб шашлик рівномірно присмажився, не підгорів і не залишився сирим, відстань від вугілля до м’яса в мангалі має бути не набагато більше і не набагато менше 12 см.
«Особливий» шашлик з козлятини відрізняється маринадом, при використанні якого зникає специфічний присмак. Для приготування використовують:
- вирізка кози – 1 кг;
- помідори – 2 шт;
- часник – 1 головка;
- масло рослинне – 0,5 ст;
- приправи, сіль;
- оцет винний – 2 ст.л.
Вирізку обробляють на шматки. Помідори нарізають кружечками. Решта інгредієнти подрібнюють і змішують. В отриманому маринаді витримують козлятину 4-5 годин, після чого надягають на шампури і смажать шашлик на вугіллі.
Порада. Шашлик вийде соковитим і ніжним якщо в рецепті використовувати саме винний оцет, а не столовий.
Сухе біле вино і мінеральна вода
Шашлик з козлятини, який був попередньо замочений в маринаді з сухого білого вина, являє собою страву, в буквальному сенсі «тане в роті». Для приготування потрібно взяти:
- сухе біле вино – 1 л;
- винний оцет – 0,5 л;
- цибуля, селера, морква – по 100 г;
- часник – 1 головка середнього розміру;
- пучок петрушки і стільки ж базиліка;
- перець, кмин, коріандр.
Шашлик готують за наступними пунктами:
- Перераховані овочі, трави та спеції подрібнюють і змішують.
- Додають вино і оцет.
- Нарізане м’ясо заливають отриманим маринадом. Витримують добу. Якщо шашлик готують зі старої кози, продукт можна тримати до двох діб.
Порада. Під час приготування шашлик придбає особливий аромат, якщо в мангалі використовувати дрова з фруктових дерев: вишня, яблуня, лоза винограду.
Мінеральна вода в комплекті зі спеціями здатна розм’якшити будь-яке м’ясо за пару годин. Шашлик, приготований за цим рецептом, набуває ні з чим незрівняний смак. Щоб зробити маринад слід заздалегідь підготувати:
- вирізка козлятини – 1 кг;
- цибуля – 3 шт;
- мінеральна сильно газована вода – 1 л;
- лимон – 1 шт;
- пучок базиліка;
- перець, морська сіль.
Козлятину добре промивають, обрізають все непотрібне. Обтирають паперовим рушником і нарізають на шматки. Готують маринад:
- Цибулини очищають від шкірки і дрібно рубають.
- Перець горошком подрібнюють в ступці.
- З лимона віджимають сік.
- Все додають в м’ясо.
- Туди ж вливають мінеральну воду. Залишають на 4-5 годин в холодному місці. З плином часу м’ясо одягають на шампур максимально близько один до одного і млоять на вугіллі.
Порада. Лук в останньому рецепті найкраще порізати дрібними кубиками. У такому вигляді овоч виділяє найбільшу кількість соку.
Вірменський і грецький варіанти
Вірмени і греки з давніх часів тримали в домашніх господарствах бекаючих вихованців, тому продукти козоводства постійно були на столі. Шашлик з козлятини вірменські господині готують з таких продуктів:
- козлятина – 1 кг;
- цибуля червоних сортів – 3 шт;
- базилік – 1 пучок;
- сіль перець.
Перше, що потрібно зробити – провести обробку м’яса, включаючи мийку і вирізання жив. Після нарізування продукту на шматки приступають до приготування маринаду:
- Лук ріжуть товстими кільцями.
- Ріпчасту овоч змішують з м’ясом.
- Туди ж додають спеції і сіль (1 ч.л. на 1 кг м’яса). Після виділення соку маринований напівфабрикат ховають в холодильник на 10-12 годин.
Порада. Лук для вірменського способу найкраще брати червоних або білих сортів. Ці овочі солодкі й ароматні.
У Греції з приготуванням страви на шампурах з козлятини надходять трохи інакше: в рецепті присутній прославлене оливкова олія.
Для шашлику з кози беруть:
- вирізка з м’яса молодого ягняти;
- масло з оливок холодного віджиму;
- розмарин;
- чебрець;
- сіль, чорний мелений перець.
Підготовлені шматочки обвалюють в суміші трав і спецій, після чого кожен маку в оливкове масло. В результаті м’ясо виявляється в «капсулі», що сприяє кращому запіканню продукту на вугіллі.
Порада. При приготуванні шашлику з кози краще використовувати перець горошком, потовчений в ступці, а не готову спецію з пакета, яка втратила аромат.
Не потрібно боятися готувати таке нехитре блюдо, як шашлик з козлятини. При правильному підборі маринаду навіть жилаві шматки перетворяться в ніжний і смачний шедевр кулінарії. Специфічний аромат «кози» зникне, а апетитний запах від мангала, змусить позаздрити вам всіх сусідів.