Шашлик, приготований з козлятини, – рецепти кращих маринадів

Не всі вміють правильно готувати шашлик з такого м’яса, як козлятина. Одні бояться специфічного запаху, інші вважають продукт занадто жорстким. Однак деякі кулінари готують козу так, що «пальчики оближеш». Секрет – певний рецепт, де головну роль відведена маринаду.

«Ніжний» і «особливий» варіанти

У першому рецепті шашлик з козлятини виходить дуже м’яким і дивовижно смачним. Ці якості м’ясо набуває завдяки замочуванню в молоці. Для приготування «ніжного» шашлику знадобиться наступний набір продуктів:

  • козяча вирізка – 1 кг;
  • молоко – 1 л;
  • цибуля – 0,5 кг;
  • томати – 4 шт;
  • перець солодкий великий – 2 шт;
  • сіль;
  • спеції.

Готують «ніжний» шашлик так:

м'ясо для шашлику

  1. Молоко нагрівають до кипіння.
  2. Козлятину добре миють, очищають від плівок і жиру. Ріжуть на шматки.
  3. Кожен шматок на кілька секунд опускають в молоко, не знімаючи його при цьому з вогню.

Після надходять двома способами: або шашлик солять, посипають спеціями і нанизують поперемінно з овочами на шампури, або готують звичний маринад і занурюють в нього м’ясо на пару годин, після чого підсмажують на вугіллі.

Порада. Щоб шашлик рівномірно присмажився, не підгорів і не залишився сирим, відстань від вугілля до м’яса в мангалі має бути не набагато більше і не набагато менше 12 см.

«Особливий» шашлик з козлятини відрізняється маринадом, при використанні якого зникає специфічний присмак. Для приготування використовують:

  • вирізка кози – 1 кг;
  • помідори – 2 шт;
  • часник – 1 головка;
  • масло рослинне – 0,5 ст;
  • приправи, сіль;
  • оцет винний – 2 ст.л.

шампури з м'ясом

Вирізку обробляють на шматки. Помідори нарізають кружечками. Решта інгредієнти подрібнюють і змішують. В отриманому маринаді витримують козлятину 4-5 годин, після чого надягають на шампури і смажать шашлик на вугіллі.

Порада. Шашлик вийде соковитим і ніжним якщо в рецепті використовувати саме винний оцет, а не столовий.

Сухе біле вино і мінеральна вода

Шашлик з козлятини, який був попередньо замочений в маринаді з сухого білого вина, являє собою страву, в буквальному сенсі «тане в роті». Для приготування потрібно взяти:

  • сухе біле вино – 1 л;
  • винний оцет – 0,5 л;
  • цибуля, селера, морква – по 100 г;
  • часник – 1 головка середнього розміру;
  • пучок петрушки і стільки ж базиліка;
  • перець, кмин, коріандр.

Шашлик готують за наступними пунктами:

м'ясо козла

  1. Перераховані овочі, трави та спеції подрібнюють і змішують.
  2. Додають вино і оцет.
  3. Нарізане м’ясо заливають отриманим маринадом. Витримують добу. Якщо шашлик готують зі старої кози, продукт можна тримати до двох діб.

Порада. Під час приготування шашлик придбає особливий аромат, якщо в мангалі використовувати дрова з фруктових дерев: вишня, яблуня, лоза винограду.

Мінеральна вода в комплекті зі спеціями здатна розм’якшити будь-яке м’ясо за пару годин. Шашлик, приготований за цим рецептом, набуває ні з чим незрівняний смак. Щоб зробити маринад слід заздалегідь підготувати:

  • вирізка козлятини – 1 кг;
  • цибуля – 3 шт;
  • мінеральна сильно газована вода – 1 л;
  • лимон – 1 шт;
  • пучок базиліка;
  • перець, морська сіль.

шашлик на шпажках

Козлятину добре промивають, обрізають все непотрібне. Обтирають паперовим рушником і нарізають на шматки. Готують маринад:

  1. Цибулини очищають від шкірки і дрібно рубають.
  2. Перець горошком подрібнюють в ступці.
  3. З лимона віджимають сік.
  4. Все додають в м’ясо.
  5. Туди ж вливають мінеральну воду. Залишають на 4-5 годин в холодному місці. З плином часу м’ясо одягають на шампур максимально близько один до одного і млоять на вугіллі.

Порада. Лук в останньому рецепті найкраще порізати дрібними кубиками. У такому вигляді овоч виділяє найбільшу кількість соку.

Вірменський і грецький варіанти

Вірмени і греки з давніх часів тримали в домашніх господарствах бекаючих вихованців, тому продукти козоводства постійно були на столі. Шашлик з козлятини вірменські господині готують з таких продуктів:

  • козлятина – 1 кг;
  • цибуля червоних сортів – 3 шт;
  • базилік – 1 пучок;
  • сіль перець.

Перше, що потрібно зробити – провести обробку м’яса, включаючи мийку і вирізання жив. Після нарізування продукту на шматки приступають до приготування маринаду:

  1. Лук ріжуть товстими кільцями.
  2. Ріпчасту овоч змішують з м’ясом.
  3. Туди ж додають спеції і сіль (1 ч.л. на 1 кг м’яса). Після виділення соку маринований напівфабрикат ховають в холодильник на 10-12 годин.

Порада. Лук для вірменського способу найкраще брати червоних або білих сортів. Ці овочі солодкі й ароматні.

У Греції з приготуванням страви на шампурах з козлятини надходять трохи інакше: в рецепті присутній прославлене оливкова олія.

як готувати м'ясо

Для шашлику з кози беруть:

  • вирізка з м’яса молодого ягняти;
  • масло з оливок холодного віджиму;
  • розмарин;
  • чебрець;
  • сіль, чорний мелений перець.

Підготовлені шматочки обвалюють в суміші трав і спецій, після чого кожен маку в оливкове масло. В результаті м’ясо виявляється в «капсулі», що сприяє кращому запіканню продукту на вугіллі.

Порада. При приготуванні шашлику з кози краще використовувати перець горошком, потовчений в ступці, а не готову спецію з пакета, яка втратила аромат.

Не потрібно боятися готувати таке нехитре блюдо, як шашлик з козлятини. При правильному підборі маринаду навіть жилаві шматки перетворяться в ніжний і смачний шедевр кулінарії. Специфічний аромат «кози» зникне, а апетитний запах від мангала, змусить позаздрити вам всіх сусідів.

Як готувати шашлик: відео