Невибагливість при високому природному імунітеті цесарок дає хороші показники при їх бройлерному вирощуванні.
Цесарки – невибагливі і вигідні для розведення птиці
Забезпечує високий вихід продукції, що створює мінімум проблем, що володіє високою виживаність при критичних для інших домашніх пернатих представників температурах, цесарка бройлерна удостоїлася уваги індивідуальних фермерів і бізнесменів.
Маловідомі цесарки отримали в спадок від далеких африканських родичів міцну імунну систему, невимогливість до їжі, дружелюбність, боязко обережність і галасливий гомін. Птах практично не хворіє, легко освоюється на новій території, приживається в будь-якій місцевості при жаркому кліматі і в морози.
У XVIII столітті вперше російські заводчики оцінили не тільки декоративні характеристики «царської» птиці. Вирощування стало орієнтоване на споживчі властивості. Птах, що подається до царського столу, мала чудове за складом і смаком м’ясо.
Набір позитивних якостей цесарок звернув увагу селекціонерів.
Породи бройлерів цесарки
У Росії освоєно кілька порід цесарок. Існують рідкісні види, вирощування яких проводиться на основі найпопулярнішою серед бройлерів сіро-крапчастий (по забарвленню оперення) породі. Вона має другу назву французька.
Французька цесарка має сіро-краплистим оперенням
Незначна кількість особин припадає на блакитну цесарку. На думку фахівців, вона добре захищена від інфекційних пташиних хвороб, не схильна до лейкозу. Назва блакитний порода отримала внаслідок ефекту від накладення пір’я, що дає їй специфічний колір. Нечисленне плем’я обумовлюється низькою здатністю до виживання.
Рідкісна гілка цесарок – волзький. Оперення у неї кремового забарвлення. Тіло не має особливих відмінностей, голова велика, сіра.
Шляхом схрещування з курми виведена порода білогрудих загорських цесарок з пухнастим, пухким оперенням, білосніжною грудьми, черевцем і шиєю. Смакові властивості м’яса ближче до курячого. Висока несучість, маса яйця менше ніж у французької породи. Рідко буває більше 50 гр.
Сибірська біла, по витривалості вигідно відрізняється від інших. Вони спокійні і не вимогливі до кормів. Продуктивність низька.
Сибірська біла цесарка дуже витривала
Ще менше продукції отримують від кремовою породи цесарок. Особи за розміром поступаються своїм побратимам. Екстер’єр схожий з сибірськими білими.
Порівняльна таблиця продуктивності порід:
Порода Середня жива маса
10 місячного самця (кг) Середня кількість яєць
в рік (шт.) Сіро-крапчаста (французька) 2,5 135 Блакитна 2,0 120 Волзька 1,6 115 Загорська білогруда 1,8 140 Сибірська біла 1,8 150 Кремова (замшева) 1,5 110
Французька бройлерна порода
Бройлери сіро-крапчастий породи були виведені шляхом генетичного відбору французькою компанією. Звідси друге ім’я породи, французька. Птахи мають велике тіло, доросла чоловіча особина важить до трьох кілограмів. Голова маленька, овальна і покрита рідкісним пір’ям. Тонка, витягнута шия. Дзьоб відрізняє роговий наріст блакитного кольору. Схожі з індичого дві сережки з боків. Хвіст маленький, спрямований вниз.
Французька бройлерна цесарка може досягати ваги 3 кг
При ходьбі цесарка рівно майже вертикально тримає тулуб. Через її тонку шкіру можливо розглянути темні м’язи тіла. «Вона гордо крокує серед бур’яну і сміттєвих куп, ніби бачить залізні легіони, що вишикувалися перед гальським походом» (Анна Мамаєнко. Самотня цесарка. Лірика). Крила у всіх цесарок мають розвинену м’язову систему. Тому бройлерна птах здатний непогано літати, долаючи перешкоди. Для збереження поголів’я стада одне з польотних крил підрізають, зменшуючи ризик втрати особин. Забарвлення пір’я сірий з білими цятками.
«Французи» дають багато дієтичного м’яса в короткий термін. Вирощування направлено в основному на отримання м’ясної продукції. Крім цього, цесарочкі непогано несуться, даючи в рік до 150 штук корисних яєць вагою від 50 грам. Опис переваг яєць цесарки дано в окремій статті.
Колір сирого м’яса і смак нагадують лісову дичину. У ньому велика кількість гемоглобіну. Зовнішня особливість тушки, її синюватий відтінок через відсутність жиру, як у бройлерної курки, знижує ринкову привабливість. При варінні, під впливом спекотної температури, м’ясо цесарки світлішає і цілком може конкурувати з курячим, качиним або гусячим.
Сіро-крапчаста, французька порода служить вихідної при виведенні нових, більш стійких і ефективних видів.
Французька цесарка дає м’ясо, за смаком схоже на лісову дичину
Зміст бройлерів цесарки
У бройлерному розведенні цесарок є свої особливості.
Птах краще набирає вагу на зручній глибокій підстилці. Волелюбний характер вимагає просторого місця. Для цього велика ферма має, відгороджені сіткою, відсіки. У кожному вирощуються не більше 400 пташенят. Норма для десятка особин 1 м².
Інакше цесарята не зможуть відчувати себе вільно, зростає ризик захворювань при тісному контакті. Великий вага бройлерних цесарок не применшує з активності. Вони використовують будь-яку можливість політати. Секції повинні володіти високими надійними перегородками. Невеликі можливості рухатися сприяють прискореному збільшенню ваги.
Три місяці найбільш ефективний термін для розведення м’ясної цесарки. Він виправданий економічно, немає сенсу ростити молодняк далі. Птах доросліша повільно набирає у вазі, зберігаючи цінність і ніжність м’яса. Витрати на відгодівлю і зміст не виправдовуються.
Пташенята французької цесарки не люблять тісноту
Годування бройлерної цесарки
- Бройлери цесарки споживають корм, ідентичний курячому. Фізіологія двох птахів схожа, тому і раціон встановлюється майже однаковий.
- Використовуються зернові, комбікорми, рибне борошно, дріжджі, горох. Швидкий набір маси при здоровому розвитку забезпечується мікроелементами, вітамінами.
- Правильне годування, включення в раціон конкретних складових, залежить від регіону, породи та умов утримання.
Деякі фахівці вважають за необхідне вживати пташенятами в процесі росту антибіотики. Доза їх повинна бути профілактичною. Відмовитися зовсім, рівнозначно втраті цілого стада цесарок. Хвороба іноді занадто швидко прогресує і може бути пізно боротися з її поширенням.
Цесарки люблять горох
Особливості розведення бройлерної цесарки
Промислове вирощування цесарок в Росії не розвинене. Про унікальної цінності продукції мало хто знає. Для просування на ринок збуту Калуське птахогосподарство придумало спеціальну трикутну упаковку для 9 цесаріних яєць.
Колективний дух цесарок змушує їх скучиваться, створюючи гучний галас, який супроводжує постійний стрес при відгодівлі на фермі. Відсутня неприємний запах в загонах, як на курячих птахофабриках.
Мінус бройлерного утримання цесарки в тривалому вигодовуванні, що підвищує собівартість.
Висновок молодняку проводиться в інкубаторах. Полохливі птахи не можуть піклуватися про цесарята, постійно залишаючи місце висиджування.
Труднощі з вирощуванням цесарок повністю компенсуються незамінними перевагами продукції виробництва.