Шлунки курячі відносяться до субпродуктів тваринництва. До тих, про яких кажуть «на любителя». Серед прихильників здорової їжі є думка як про високу цінність і виняткову користь цих органів, так і про їх шкоду для людського здоров’я. Розібратися в темі допоможуть експерти і їх достовірні дослідження.
Склад і харчова цінність субпродукту
Смак у шлунків (в народі – пупков) дійсно своєрідний. Але кулінари давно навчилися отримувати з цього інгредієнта його кращі якості і перетворювати в соковитий і ніжний центральний атрибут страв. Важливо лише дотримуватися вірну технологію приготування. В першу чергу правильно термічно обробити, оскільки орган практично повністю складається з м’язової тканини.
Увага! У курей м’язи шлунка досить жорсткі. Це пояснюється способом перетравлення їжі, яку птах буквально перетирає з допомогою проковтнули камінчиків.
Калорійність продукту коливається в інтервалі 130-170 Ккал або 6 г на 100 г. Через низький показник шлунок відносять до дієтичного харчування. В його основі – тваринний білок (22-25%). Є клітковина і зола. Обидві благотворно впливають на травлення людини.
Також в мікро- і макрооб’ємів в складі шлунків присутні:
- кальцій;
- фосфор;
- калій;
- залізо;
- натрій;
- мідь;
- цинк;
- селен (у великих дозах);
- органічні кислоти та інші корисні речовини.
Увага! У складі шлункових тканин курки багато вітамінів і похідних від них кислот. Зокрема, продукт багатий на вітаміни В і С.
Дієтологи по-різному дивляться на ідею включення курячих пупков в раціон. Корисний складу шлунків досить широкий. Однак і негативних властивостей у них чимало. Фахівці сходяться в одному: шлунок не є повноцінним м’ясом і не може стати його альтернативою.
Корисні якості продукту
Набір цінних мікроелементів, мінералів і вітамінів визначає користь шлунків курячих:
- Налагодження та налагодження системи травлення. Їжа стимулює виділення шлункового соку і апетит, забезпечує здоров’я і розвиток мікрофлори кишечника, прискорює метаболізм.
- Позитивно впливає на обмін речовин, роботу нирок, серця, кровоносної системи, мозку і нервової системи.
- Постачає енергією, тонізує організм. Зміцнює імунітет.
- Сприяє поділу клітин, допомагає нормальному розвитку тканин і органів.
- Перешкоджає анемії.
- Робить більш красивими і здоровими волосся, шкіру і нігті.
- Зберігає молодість органів.
- Протидіє розвитку ракових клітин.
- Зміцнює кістки скелета.
Увага! Найбільш корисні свіжі пупки, тушковані в невеликому об’ємі води і масла.
Для роботи шлунково-кишкового тракту особливо цінні жовті плівки з внутрішньої сторони шлунка. У стравах їх не використовують, а сушать, товчуть і застосовують в порошкової формі. Такий засіб допомагає при проносі, дисбактеріозі, гострих шлунково-кишкових розладах і загостреннях гастриту. Дозування – 1 ч.л. дорослому і 0,5 ч.л. дитині. Прийматиодноразово в разі необхідності, запиваючи великою кількістю води, але тільки після консультації з лікарем.
Увага! Ще такий порошок п’ють для профілактики і лікування рахіту або дистрофії.
Шкідливі властивості пупков
Вживання в їжу шлунків курячих має деякі шкідливі боку і протипоказання. Головне правило відноситься до цього субпродукти так само, як і до будь-якої іншої, навіть повноцінної їжі. Важливо його їсти в міру. Якщо блюдо з пупков не приносить смакового задоволення, можливо, у вас індивідуальна непереносимість інгредієнта.
Помірне поїдання шлунків актуально також з урахуванням змісту в них холестерину. У 100 г такої їжі знаходиться близько 240 мг шкідливого компонента. Допустима вітчизняними медиками добова норма холестерину – 300 мг. Арифметика показує: в день рекомендовано споживати не більше 125 г шлунків.
Увага! Перевищення холестеринової норми може спричинити проблеми з кровоносними судинами і серцем.
Обережність відносно шлунків потрібна ще на етапі їх покупки:
- Охолоджений продукт зберігається не більше 48 годин. Після цього в ньому починається незворотний процес утворення токсинів. Речовини дуже небезпечні для людини.
- Заморожений субпродукт зберігається довше. Однак він втрачає відчутну частину корисних компонентів.
Вагітним не радять їсти шлунки частіше 2-х разів на тиждень. Дітям до 1 року взагалі протипоказана подібна їжа. Вона важка і не здатна перероблятися в травному тракті малюка. Дітей старшого віку пригощають сильно подрібненим продуктом не частіше 1 разу на 7 днів.
Шлунки курячі не замінять м’яса, але цілком можуть його доповнити. Склад пікантного інгредієнта для обідніх страв рясніє цінними речовинами. Найбільший позитивний ефект свіжі і правильно приготовані пупки надають на травлення. Тому помірне вживання шлунків допоможе поліпшити загальне самопочуття організму людини.