Досвідчені господині знають: смачна консервація на зиму отримує не тільки з стиглих, але і з зелених томатів. Овоч відрізняється пікантним і неповторним смаком, але тільки в термічно обробленому вигляді. Є сирі недостиглі помідори шкідливо! Зате при належній обробці з них вийдуть дивовижні заготовки, які порадують вас на зимовому столі.
Класичний рецепт маринованих зелених томатів
Цю страву можна віднести до розряду простих для приготування в домашніх умовах. Вам знадобляться щільні тугі помідори приблизно рівного розміру. Особливо добре, якщо вони будуть невеликими. Приготуйте 1,5 кг основного інгредієнта, а також:
- морську сіль – 400 г;
- винний оцет – 0,75 л;
- оливкова або рафінована соняшникова олія – 0,5 л;
- орегано і кілька стручків сушеного гострого перцю.
Щоб закрити на зиму цю заготовку із зелених помідорів, дійте так:
- Відсортуйте томати. Вимийте їх і видаліть плодоніжки. Під час подальшого приготування помідори більше не можна мити.
- Зробіть Бланшіровка: опускайте томати в окріп на 5-10 сек., Виймайте, остуджують на рушник. Дану процедуру бажано виконати тричі, перш ніж приступати до подальших дій.
- Розріжте кожен помідор навпіл. Викладіть половинки в широку і глибоку посуд і засипте сіллю. Акуратно перемішайте і залиште в спокої на 7 год. При кімнатній температурі.
- Відкиньте томати на друшляк, щоб з ним скла рідина. Поверніть плоди назад і залиште солитися ще на пару годин.
- Помістіть половинки помідорів в каструлю, залийте винним соусом і знову залиште в спокої, приблизно на 12 год.
- Ще раз відкиньте на друшляк, а потім викладіть на рушник для обсушування.
- Займіться стерилізацією скляної тари і жерстяних кришок.
- Викладіть овочі в підготовлені банки, перекладаючи шари перцем і орегано.
- Заповніть простір, що залишився маслом і закатати. Остаточно блюдо сформується в банках приблизно через 1-1,5 міс. Зберігатися воно буде всю зиму.
Увага! Така заготовка із зелених помідорів дуже зручна при зборі останнього врожаю, який не встиг дозріти до заморозків.
Страви з зелених томатів з фарширування
Такі рецепти досить популярні. Можна приготувати фаршировані томати і закатати їх в банки. Для цього блюдапонадобятся такі інгредієнти:
- невеликі помідори – 1 кг;
- петрушка, кріп – по 20 г;
- часник – 8 зубчиків;
- гострий перець – 4-5 стручків;
- хмелі-сунелі – 2,5 г;
- кінза – 2,5 г;
- перець горошком – 20 шт .;
- лист лавровий – 3 шт .;
- чиста вода – близько 2 л;
- цукор – 75 г;
- сіль – 30 г;
- оцет 9% – 120 мл.
Порада. На це кількість компонентів досить пари літрових ємностей.
Для початку підготуйте начинку:
- Вимийте, просушіть, а потім дрібно накришити зелень.
- Перець і часник наріжте невеликими частинами і змішайте із зеленню. Додайте хмелі-сунелі.
- Вимийте помідори. Проведіть потрійну Бланшіровка і висушіть.
- Зробіть надріз хрест-навхрест так, щоб частини плода не розпадається, але в них можна було помістити начинку.
- Простерилизуйте банки. Покладіть на дно кожної кінзу, горошок, лавровий лист. Начините помідори і заповніть ними ємності доверху.
- Закип’ятіть звичайну воду. Залийте вміст банок. Залиште на 15 хв., А потім злийте назад в каструлю. Увімкніть вогонь і розмішайте в отриманому маринаді сіль і цукор.
- Коли рідина знову закипить, вимкніть вогонь, влийте оцет і остаточно залийте в банки по плічка.
- Ємності потрібно піддати додаткової стерилізації. Просто накрийте їх стерильними кришками і поставте в широку ємність на піч, у водяну баню. Через 10 хв. вийміть банки і закатати.
Салат з недозрілих томатів
Вам знадобляться:
- помідори – 2 кг;
- болгарський перець – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 1 кг;
- морква – 1 кг;
- вода – 0,5 л;
- рослинне масло – 250 мл;
- оцет 9% – 250 мл;
- сіль – 2-3 ст. л .;
- цукор – 160 г.
Порада. На вказану кількість інгредієнтів необхідно 5-6 літрових банок.
рецепт:
- Вимийте овочі. Очистіть цибулю, наріжте його півкільцями. Перець розділіть навпіл і наріжте соломкою. Моркву натріть на крупну тертку.
- Головний інгредієнт – помідори – промийте окропом. Потім розділіть їх надвоє, видаліть місце у плодоніжки і наріжте тонкими часточками.
- Приготуйте широку каструлю. Налийте воду, додайте сіль, цукор і масло. Поставте суміш на вогонь і доведіть до кипіння під кришкою.
- Висипати всі овочі, перемішайте і ще раз дайте закипіти.
- Зменшіть вогонь і тушкуйте салат з помідорами під кришкою близько 10 хв. Влийте оцет і залиште на печі на пару хвилин.
- Простерилизуйте банки. По вінця заповніть їх салатом. Закатати кришками і укутайте ковдрою.
Закуска з томатів по-корейськи
Для цієї смачної заготовки із зелених помідорів потрібні:
- перець болгарський – 2 шт .;
- часник – 3-4 зубки;
- оцет 9% – 50 мл;
- рослинне масло – 50 мл;
- цукор – 50 г;
- сіль – 1 ст. л .;
- червоний перець мелений – 0,5 ч.л .;
- зелень;
- помідори – 1 кг.
рецепт:
- Вимийте всі овочі.
- Зелень дрібно накришити.
- Помідори обдайте окропом і наріжте дрібними кубиками.
- Очистіть перець і наріжте його соломкою.
- Очищений часник подрібніть і пропустіть через давилку.
- Змішайте овочі, додавши інші інгредієнти.
- Простерилизуйте банки. Заповніть їх салатом доверху і накрийте капроновими кришками.
Ця заготовка із зелених помідорів буде придатна для дегустації через 8 ч. Для більшої гостроти можна додати в блюдо пару нарізаних червоних перчиком. Закуску слід зберігати в холодильнику. Вона може без проблем простояти до 4-х місяців.
У рецептурі заготовок важливо використовувати саме зелені томати, як на фото. Побурілі помідори можуть доспеть в процесі приготування, від цього блюда втратять пікантність смаку. І не забувайте, що для таких плодів важлива для термічної обробки, яка позбавить їх від шкідливих речовин.