Корисну і смачну кінзу в свіжому вигляді можна вживати лише влітку. Щоб отримувати повний спектр вітамінів, мінералів і взимку, господині придумали кілька способів заготовки пряної трави. Її маринують, солять, закривають у вигляді заправок, які потім додають в перші і другі страви. Рецепти не будуть складними навіть для новачка, а результат приємно здивує.
Заготівля кінзи для морозилки
Найпростіший спосіб зберігати цю рослину – відправити його в холодильник. Листочки вимивають і поміщають в контейнер. Є два способи: в воді або без. Тару слід закрити щільною кришкою або натягнути зверху неї пакет. Термін зберігання такої заготовки – 3 тижні максимум.
Трава буде зберігатися довше, якщо піддати її заморожуванні. Цей спосіб заготівлі кінзи вважається найбільш ефективним, оскільки дозволяє зберегти майже всі корисні речовини. Для процедури потрібен герметичний пакет. Виконати заморозку кінзи без додаткових інгредієнтів нескладно:
- вимийте і виберіть цілі здорові гілочки;
- струсіть воду;
Заморожувати зелень потрібно в герметичному пакеті
- залиште на 10-20 хв. просушитися на х / б рушник;
- поріжте гілочки або залиште їх як є;
- закрийте пакет і помістіть кінзу в морозильну камеру.
Порада. В процесі зберігання в морозилці стежте, щоб інші продукти не придавили заготовку.
Замороження кінзи в маслі
При заморожуванні прянощі нерідко застосовують комбінацію з іншими інгредієнтами. Наприклад, з вершковим маслом. Вам буде потрібно злегка м’який брусок масою 100 г. Рецепт:
- Накришить дрібно 3 ст. л. кінзи. Висипати з миску для змішування.
- Масло розріжте на невеликі шматочки і теж додайте до трави. Перемішайте.
- Можна додати різні спеції: перець горошком, нарізану на пластини часник (1 зубчик), сіль, цедру лайма і те, що доводиться до смаку. Все це слід перемішати. Працюйте швидко, поки масло не розтануло.
- М’яку масу загорніть в харчовий пергамент або фольгу. Надішліть в звичайний холодильник.
- Приблизно за добу маса затвердіє. Тепер її можна перекласти в морозильник, обов’язково в герметичній ємності.
Аналогічно можна здійснити заготівлю свіжої кінзи разом з рослинним маслом. На кожні 50 г дрібно нарізаної трави потрібно 80 мл олії. З’єднайте обидва інгредієнта і перемішайте їх до пюреобразной консистенції. Кашку помістіть в форму для льоду. Тільки не трамбують доверху, тому що в процесі затвердіння маса збільшиться в об’ємі. Після декількох годин в формочке крижані брусочки можна зсипати в герметичний пакет і залишити в тій же камері.
Порада. Не забудьте написати і прикріпити папір з датою заморозки. Отриману приправу можна точно так само використовувати в приготуванні страв, як і чисту морожену кінзу.
Правила сушки кінзи
Найкраще аромат і смак зберігає трава, зірвана з грядки злегка недозрілий. Гілочки кінзи сушать невеликими букетами, підвішують стеблинками за нитку до відповідних поверхонь на кухні, веранді або в іншому добре вентильованому приміщенні. Важлива умова – відсутність прямих променів сонця і температура не більше 40 ° С. Уберегти заготовку кінзи від пилу і кіптяви допомагає обгортання її тонким шаром паперу або тканини.
Можна сушити рослина і іншим способом, в дрібно нарізаному вигляді. Підготуйте і очистіть широкий піднос або деко. Виберіть виключно здорові й цілі гілочки або листя кінзи. Потім дрібно накришити і розкладіть зелену масу тонким шаром на поверхні підношення.
Для ефективної сушки необхідне нормальне провітрювання, відсутність сонця. Час від часу перемішуйте зелень і розрівнюйте її знову. Допускається використання духовки. Проводьте сушку кілька годин при нагріванні не більше 40 ° С і обов’язково з відчиненими дверцятами.
Порада. Після висихання кінзу складають в скляні банки, щільно закривають і зберігають при кімнатній температурі. Перед використанням можна додатково вимити зелень. Сушена трава придатна тільки для приправи до страв. Є її саму по собі не рекомендується.
Маринування та соління
Один з традиційних способів заготівлі кінзи – консервація в маринаді. Вам знадобиться 1 кг зелені і список з інших інгредієнтів:
- рослинне масло – 3 ст. л .;
- столовий оцет – 3 ст. л .;
- сіль – 1 ст. л .;
- вода – 300 мл.
Розрахунок в рецепті – на одну банку об’ємом 0,5 л. Процедура готування:
- Вимийте і розділіть кінзу на гілочки. Наріжте дрібно.
- Простерилизуйте і охолодіть банку. Ємність – 0,5 л. Покладіть на дно нашатковану зелень.
- Займіться маринадом. У киплячу воду умішайте сіль і оцет. Проваріть 5 хв. і приберіть з вогню під кришкою, поки рідина не охолоне.
- Залийте маринад в банки, не доливаючи 3 см до краю. Додайте масло і закатати.
Порада. Ця заправка для салатів і овочевих страв повинна зберігатися в холодильнику.
Засолка кінзи – теж нескладний процес. На 1 кг зелені вам буде потрібно 250 г солі і більше нічого. рецепт:
- дрібно наріжте траву;
- пересипте сіллю, використовуючи половину від загальної кількості;
- помістіть в скляну тару;
- додайте сіль, що залишилася зверху;
- закрийте банку щільною капроновою кришкою і поставте в холод.
Заготівля кінзи дуже проста. Вітаміни та мінерали в складі цієї трави вам дуже знадобляться взимку.