Виведення винограду Журавлик проходило в кілька етапів за участю досвідчених селекціонерів, що дозволило в результаті отримати прекрасний винний сорт. Він не тільки не боїться основних хвороб і грибків лози, а й стійкий до зниження температур до -30 градусів. Урожайність виведеної форми умовно можна назвати високою, в середньому з одного куща збирають 10-15 кг ягід. З огляду на морозостійкість рослини подібний показник врожайності прийнятний для північних регіонів, де теплолюбний виноград рідко дає великий урожай.
В середньому з одного куща винограду збирають 10-15 кг стиглих ягід
Виведення Журавлика
Поштовх до появи нової форми дав садівник-любитель зі звучним прізвищем Черномирдін. Саме він на привіз з Азії місцеві саджанці лози, а потім і вивів власні, використовуючи в селекції азіатські культури. Результат вийшов задовільним, але мав два вагомих недоліку – рідкісні грона і пізній термін дозрівання. Такий «посередній» сорт скоро забувся і бажаного поширення не отримав.
Минув деякий час, і співробітниці НВО «Жигулівські сади» В.М. Палацовий при селекції нових гібридів згадався саджанець Черномирдіна. Гарна пам’ять послужила Валентині Михайлівні добру службу, і з’явився результат селекції Первенця Куйбишева і азіатського гібрида. Правда, тоді ще йому всього лише привласнили номер, назви не дали.
Подальшу роботу з «новинкою» проводила Н.В. Казакова. Вивчивши «номерний» сорт і визначивши його, як придатний для розведення, Надія Володимирівна вирішила приділити винограду належну увагу і дала назву «Журавлик». Після неї естафету прийняв А.А. Кузнецов, що зберіг пам’ять про прекрасні скоростиглих ягодах, придатних для виноробства.
У цього сорту висока стійкість до хвороб і шкідників
Особливості сорту Журавлик
На останньому етапі селекції були використані столовий та винний сорти, але Журавлик став винним. Навіть зовнішні характеристики куща схожі з альварние, що використовувалася при першому схрещуванні. Від столового Первенця Куйбишева лоза взяла ранній термін дозрівання і середню рихлість грон. До переваг гібрида також відносяться:
- вражаюча стійкість до морозів – лоза здатна винести зниження температури до -30 градусів включно без втрати очок на наступний рік;
- рослина практично не потребує обприскуваннях і обробках – висока стійкість до хвороб і шкідників дає садівникам можливість не проводити планові обробки, а тільки по пам’яті удобрювати лозу відповідно до періодами вегетації;
- навантаження на кущ не регулюється – при високій врожайності виноград практично не вимагає обрізки з метою розвантаження куща;
- зберігання врожаю можливо на кущі – протягом тривалого часу ягоди після повного дозрівання можуть залишатися на лозі, набираючи в процесі цукор і лише злегка подвяліваясь, що не позначається на якості вин.
З огляду на невибагливість рослини, сорт стає максимально привабливим для вирощування в північних регіонах, де клімат не підходить для теплолюбних форм винограду.
Сорт Журавлик підходить для вирощування в північних регіонах
Журавлик в виноробстві
Збирати врожай можна починати вже на початку серпня, в результаті селекції термін дозрівання ягід значно зменшений. Середня вага кожного грона становить від 150 до 200 грамів, але може досягати і 400 гр. Кожна ягода важить в середньому 2,5 грама, має красивий синій колір шкірки і білуватий наліт. Усередині є декілька дрібних кісточок.
При обробці врожаю і пресуванні сировини для виробництва вина на частку соку припадає 75% від загальної маси, ще 10% – це гребені, а що залишилися 15% – шкірка і насіння. Показник цукристості варіюється від 14 до 16%, а кислотність ж становить всього лише 0,6-0,8%. Отриманий блідо-рожевий сік зберігає гармонійний солодкий смак з відтінком легкої кислинки і приємний аромат.
Сорт Пам’яті журавля
У Журавлика є і «брат» – молдавський столовий сорт з красивою назвою «Пам’яті Журавля». Недосвідчені виноградарі іноді плутаються в назвах, хоча спільного між лозою двох різних видів мало. Ягоди «Пам’яті Журавля» більший і овальної форми, білий наліт відсутній. Смакові якості молдавської селекційної форми відрізняються, кислотність і цукристість нижче.
До подібностям «журавлиний» саджанців можна віднести середній розмір стиглих грон, їх форму і рихлість, високу стійкість видів до морозів і різних хвороб. Урожай обох видів добре переносить транспортування і може деякий час зберігатися на кущі після дозрівання.