У ландшафтному дизайні активно використовуються незвичайні рослини. Біла горобина ідеально підходить для суворих кліматичних умов Росії, так як є зимостійким і добре переносить посуху. Красиві червоні листя восени і червоні намистинки-плоди, що звисають гронами навіть взимку, радують око. Всім відома користь плодів. Їх активно використовують як добавку до збору трав і чаю, а також застосовують в кулінарії.
Опис сорту
У ландшафтному дизайні горобини з білими ягодами поєднуються з соснами, ялинами, смереками. Доречні також посадки серед спирей, барбарису, клена, троянд, жимолості. Також горобину використовують в групових посадках як переднього, так і далекого плану. Часто цю рослину використовують для висадки екранів. Основним постачальником саджанців та насіння є США.
Існує два різновиди цього унікального сорту:
- Кашмірська;
- Кене.
Розглянемо їх докладний опис і характеристики:
Сорт горобини Кашмірська популярний в Санкт-Петербурзі як декоративне дерево. В інших великих містах це дерево важко знайти. Пірамідальна крона і прямий стовбур з відкидними гілками – головна ознака рослини.
Цвітіння блідо-рожеве, пізніше перетікає в білосніжний колір. Восени листя набувають яскраво-червоний відтінок. На такому тлі білі ягоди, дозрілі ближче до середини осені, виглядають дуже ефектно. Зовні схожа зі звичайною горобиною, але плоди значно відрізняються білосніжним кольором і солодким смаком.
Горобина Кене родом з центрального Китаю і південних країв Японії. Китай є головним постачальником плодів і саджанців білої горобини по всьому світу. У середній смузі цей вид виростає максимум до 2 метрів. Еміля Кене, китайський селекціонер, відкрила даний вид горобини. На честь неї цей сорт і був названий. Як і багато видів, горобина Кене в холодних умовах – це 2 або 3-ствольна рослина, тому його часто плутають з чагарником. Птахи можуть харчуватися плодами взимку, а сніг на червоних листках і білих ягодах виглядає чарівно. Плоди відрізняються кольором від звичайної горобини, як і у горобини Кашмірській, але вони значно менше.
Горобина Кене плодоносить солодкими ягодами з легкою кислинкою, що дозволяє використовувати урожай в кулінарії, для декорації страв.
Способи розмноження
Існує два способи розмноження білої горобини:
- насіннєвий;
- живцями.
Насінням
Даний вид горобини є безплідним і розмножується насінням. У Росії дефіцит насіння білої горобини, їх можна привести тільки з Далекого Сходу. Це буде найдоступніший і економічний спосіб.
Насіння висаджують на сонячне місце з помірною вологістю і кислотністю в уже удобрений грунт. Варто посадити кілька насіння і вкрити 5 мл поживного грунту зверху. Після сходів рослин потрібно відібрати найсильніші і здорові зразки і пересадити їх на постійне місце.
Живцювання
Якщо є деревце-донор, можна застосувати спосіб живцювання. Ідеально підійдуть однорічні пагони близько 20 см завдовжки з зеленими бруньками, вони рідко мають кору на стовбурі.
Живці варто зрізати з середньої частини дерева, де гілки більш врожайні. Зрізати пагони краще восени, всю зиму за ними потрібно доглядати. Живці обрізають, обробляють препаратом «Корневин» і висаджують в легку і поживний грунт.
Для саджанців готують лунки розміром 50х50х50 см. Заздалегідь в посадкову яму засипають суміш добрив з дернової землі, перегною, піску в пропорціях 3: 2: 2. При відкритою кореневою системою посадку краще проводити восени. Це допоможе укоренитися системі і дати навесні свої перші плоди. При закритій формі кореневої системи посадка дозволена і в весняну пору року.
Саджанці белоплодного рослини можна придбати в садових розплідниках. Пересадку дерево переносить добре навесні і восени.
Що необхідно врахувати при посадці:
- Рослина любить тепло і світло, в холодних і темних місцях не приживеться.
- Висаджувати на сирих і занижених ділянках не рекомендується.
- Після замивання варто приділити увагу дереву і допомогти реабілітуватися швидше.
Правила догляду
Регулярний полив – невід’ємна частина адаптації молодого деревця на новому місці в саду. Навколо стовбура потрібно зачищати бур’яни і удобрювати землю торфом або компостом. Триразова підгодівля буде доречна навесні, влітку і після збору врожаю. Добриво варто розподілити неглибоко, після чого перекопати і рясно полити грунт. Таким способом коріння отримають максимальну дозу поживних речовин.
Будьте обережні при скопуванні грунту для добрива, оскільки коренева система лежить на поверхні, а не йде вглиб. Її дуже легко пошкодити.
Потрібно завжди вчасно видаляти поросли і пагони, а також стежити за хворобами і шкідниками. У білій горобини гілки, на яких є прирости, трохи вкорочують, а крону проріджують секатором. Плодоносить гілки обрізають, даючи дереву можливість вирости тим, які плодоносять.
Зберігати плоди потрібно в прохолодному провітрюваному приміщенні, де температура не буває нижче -18 ° С. Плоди можна зберігати в морозилці. Урожай збирають в кінці серпня або на початку вересня.