Риба кета – прекрасний зразок смаку і виняткової користі для організму. Серед лососевих вона вважається однією з найпопулярніших. Солити кету прийнято до свят, як вишуканої страви. У домашніх умовах процес посолу нескладний. Є експрес- і тривалі варіанти. Все залежить від смакових уподобань людей, які будуть їсти цей делікатес.
Як підготувати рибу до засолюванні
Щоб не розчаруватися в пакеті і в результатах її засолу, важливо правильно вибрати рибу. Поради фахівців:
- Бажано мати справу з живою або замороженої кетой. Це ознака її свіжості.
- Для впевненості огляньте заморожену тушку. Рівномірний відтінок поверхні, відсутність крижаних або сніжних наростів, а також механічних пошкоджень говорить про її свіжості і одноразової заморожуванні кети. Додаткові ознаки хорошої якості: природний аромат і зябра світлого відтінку.
- Краще купувати цілі рибні тушки, які не пройшли патрання. В іншому випадку кета буде їстівної, але для соління не підійде через свою сухуватої структури.
- Зверніть увагу, яку кету ви купуєте. Річкова і морська різновиди відрізняються по фото і смаковими властивостями.
Кета містить багато білків (близько 24%). Калорійність риби солоної становить близько 180 ккал на 100 г. Перш ніж солити кету, обробити тушку:
- відокремте голову і хвіст – для засолу вони не потрібні, але в інших стравах будуть до речі;
- відріжте плавники ножем або спеціальними ножицями;
- виконайте розріз від голови до хвоста;
- попатраєте нутрощі;
- зробіть надрізи по двом сторонам хребта і обережно витягніть кістки;
- очистіть від луски.
Увага! Ніжне м’ясо кети легко пошкодити. Тому працюйте акуратно. По можливості використовуйте інструмент: спеціальний ніж для нутрощів, пінцет для видалення хребта.
Способи, як швидко солити кету
Зручне властивість цієї риби – ніжність структури м’яса – дозволяє досягати результату за якихось півгодини. Швидкий варіант передбачає використання 60 г солі, 40 г цукру, половинки лимона на 1 кг очищеної від шкіри тушки. Докладний рецепт, як солити кету:
кета
- Наріжте рибу тонкими скибками (по 0,5 см). Найзручніше орудувати ножем з широким лезом, коли м’ясо наполовину розморозити.
- Сіль і цукровий пісок змішайте між собою. Обваляйте в них рибні шматочки.
- Покладіть скибочки шарами в тару для засолювання. Туди ж вичавіть лимон. Злегка перемішайте.
- Накрийте плівкою і залиште на 30 хв.
- Розгорніть і подавайте на стіл.
Порада. Кулінари не рекомендують налягати на спеції і приправи, адже в пакеті насамперед цінний природний смак. У цьому рецепті можна додати 5 горошин запашного перцю і 1 листочок лаврушки.
Ще один швидкий варіант – використання гірчичного маринаду. Насіння гірчиці (2 ст. Л.) Додають страві пікантні нотки. Цукровий пісок і сіль в цьому випадку беруться в рівних частках, до 50 м Розбавте їх в 1 л майже киплячої води, а потім додайте 6 шт. запашного горошку-перцю і 2 лаврових листки. Доведіть маринад до кипіння і залиште остигати під кришкою. Коли рідина дійде до кімнатної температури, додайте гірчицю.
Крім зерен можна використовувати і сухий порошок в тому ж обсязі. Поки вода закипає, встигніть нарізати рибу на скибочки по 2 см в товщину. Шматочки укладіть в металеву або скляну тару. Залийте їх готовим маринадом і відправте в холодне місце на 3 год.
Рецепти смачного засолу кети в домашніх умовах
Розсолу посол – не самий швидкісний, але дуже простий і досить смачний. На 1 кг рибного м’яса вам буде потрібно:
- сіль – 50 г;
- кріп і петрушка – по 50 г;
- цукор – 30 г;
- пара листочків лавра;
- половина лимона;
- запашний перець – 5 горошин;
- чебрець – 2 м
Покроковий процес:
- Розріжте кету уздовж, на філе.
- Закип’ятіть 1 л води. Розмішайте в ній цукор, а також сіль, киньте спеції.
- Вимкніть вогонь. Залиште остигати приблизно на півгодини.
- Покладіть кету в тарілку і посипте її дрібно нарізаною зеленню.
- Лимон наріжте кільцями і також покладіть в тарілку.
- Залийте рибу розсолом (він повинен не до кінця охолонути). Зачекайте 1 ч.
- Виловите філе з розсолу і разом з лимонними кільцями залиште в холодильнику на 12 год. Сервіруйте і подавайте.
Часто господині вдаються до так званої сухої процедурі засолювання кети. Для неї майже нічого не потрібно:
- Візьміть 2 філе (по 500 г). Вони повинні бути промитими і сухими.
- Натріть м’ясо сумішшю солі (50 г) і цукру (20 г).
- Складіть шматочки один до одного і загорніть в х / б матерію або 3-4-шарову марлю.
- Залиште рибу на 3 дні в холодильнику. Потім струсіть солоно-цукрову суміш і їжте.
Якщо зробити посол кети правильно, ви отримаєте чудову закуску. Їжте свежеприготовленную рибу, і тоді зможете в повній мірі розкрити для себе її смак.