Способи, як смачно солити кету своїми руками

як солити рибуРиба кета – прекрасний зразок смаку і виняткової користі для організму. Серед лососевих вона вважається однією з найпопулярніших. Солити кету прийнято до свят, як вишуканої страви. У домашніх умовах процес посолу нескладний. Є експрес- і тривалі варіанти. Все залежить від смакових уподобань людей, які будуть їсти цей делікатес.

Як підготувати рибу до засолюванні

Щоб не розчаруватися в пакеті і в результатах її засолу, важливо правильно вибрати рибу. Поради фахівців:

  1. Бажано мати справу з живою або замороженої кетой. Це ознака її свіжості.
  2. Для впевненості огляньте заморожену тушку. Рівномірний відтінок поверхні, відсутність крижаних або сніжних наростів, а також механічних пошкоджень говорить про її свіжості і одноразової заморожуванні кети. Додаткові ознаки хорошої якості: природний аромат і зябра світлого відтінку.
  3. Краще купувати цілі рибні тушки, які не пройшли патрання. В іншому випадку кета буде їстівної, але для соління не підійде через свою сухуватої структури.
  4. Зверніть увагу, яку кету ви купуєте. Річкова і морська різновиди відрізняються по фото і смаковими властивостями.

Кета містить багато білків (близько 24%). Калорійність риби солоної становить близько 180 ккал на 100 г. Перш ніж солити кету, обробити тушку:

  • відокремте голову і хвіст – для засолу вони не потрібні, але в інших стравах будуть до речі;
  • відріжте плавники ножем або спеціальними ножицями;
  • виконайте розріз від голови до хвоста;
  • попатраєте нутрощі;
  • зробіть надрізи по двом сторонам хребта і обережно витягніть кістки;
  • очистіть від луски.

Увага! Ніжне м’ясо кети легко пошкодити. Тому працюйте акуратно. По можливості використовуйте інструмент: спеціальний ніж для нутрощів, пінцет для видалення хребта.

Способи, як швидко солити кету

Зручне властивість цієї риби – ніжність структури м’яса – дозволяє досягати результату за якихось півгодини. Швидкий варіант передбачає використання 60 г солі, 40 г цукру, половинки лимона на 1 кг очищеної від шкіри тушки. Докладний рецепт, як солити кету:

лососеві рибикета

  1. Наріжте рибу тонкими скибками (по 0,5 см). Найзручніше орудувати ножем з широким лезом, коли м’ясо наполовину розморозити.
  2. Сіль і цукровий пісок змішайте між собою. Обваляйте в них рибні шматочки.
  3. Покладіть скибочки шарами в тару для засолювання. Туди ж вичавіть лимон. Злегка перемішайте.
  4. Накрийте плівкою і залиште на 30 хв.
  5. Розгорніть і подавайте на стіл.

Порада. Кулінари не рекомендують налягати на спеції і приправи, адже в пакеті насамперед цінний природний смак. У цьому рецепті можна додати 5 горошин запашного перцю і 1 листочок лаврушки.

Ще один швидкий варіант – використання гірчичного маринаду. Насіння гірчиці (2 ст. Л.) Додають страві пікантні нотки. Цукровий пісок і сіль в цьому випадку беруться в рівних частках, до 50 м Розбавте їх в 1 л майже киплячої води, а потім додайте 6 шт. запашного горошку-перцю і 2 лаврових листки. Доведіть маринад до кипіння і залиште остигати під кришкою. Коли рідина дійде до кімнатної температури, додайте гірчицю.

Крім зерен можна використовувати і сухий порошок в тому ж обсязі. Поки вода закипає, встигніть нарізати рибу на скибочки по 2 см в товщину. Шматочки укладіть в металеву або скляну тару. Залийте їх готовим маринадом і відправте в холодне місце на 3 год.

Рецепти смачного засолу кети в домашніх умовах

Розсолу посол – не самий швидкісний, але дуже простий і досить смачний. На 1 кг рибного м’яса вам буде потрібно:

  • сіль – 50 г;
  • кріп і петрушка – по 50 г;
  • цукор – 30 г;
  • пара листочків лавра;
  • половина лимона;
  • запашний перець – 5 горошин;
  • чебрець – 2 м

як приготувати кету

Покроковий процес:

  1. Розріжте кету уздовж, на філе.
  2. Закип’ятіть 1 л води. Розмішайте в ній цукор, а також сіль, киньте спеції.
  3. Вимкніть вогонь. Залиште остигати приблизно на півгодини.
  4. Покладіть кету в тарілку і посипте її дрібно нарізаною зеленню.
  5. Лимон наріжте кільцями і також покладіть в тарілку.
  6. Залийте рибу розсолом (він повинен не до кінця охолонути). Зачекайте 1 ч.
  7. Виловите філе з розсолу і разом з лимонними кільцями залиште в холодильнику на 12 год. Сервіруйте і подавайте.

Часто господині вдаються до так званої сухої процедурі засолювання кети. Для неї майже нічого не потрібно:

  1. Візьміть 2 філе (по 500 г). Вони повинні бути промитими і сухими.
  2. Натріть м’ясо сумішшю солі (50 г) і цукру (20 г).
  3. Складіть шматочки один до одного і загорніть в х / б матерію або 3-4-шарову марлю.
  4. Залиште рибу на 3 дні в холодильнику. Потім струсіть солоно-цукрову суміш і їжте.

Якщо зробити посол кети правильно, ви отримаєте чудову закуску. Їжте свежеприготовленную рибу, і тоді зможете в повній мірі розкрити для себе її смак.

Посол риби в домашніх умовах: відео