Всім відома горобина вже давно стала народним надбанням нашої країни. Ця рослина є яскравою прикрасою парків, алей, садів і бульварів. У будь-який час року це декоративна рослина радує око своїми яскравими фарбами і вишуканістю. Сьогодні ми розповімо, як посадити горобину і що потрібно цьому дереву для повноцінного росту і розвитку.
Вибір ділянки
Перед тим як садити горобину, важливо підібрати гарне місце на ділянці. Доросле дерево досягає великих розмірів, тому саджанці рекомендується висаджувати по периметру саду на самому кордоні ділянки. Тоді дерева не будуть затінювати близько розташованих посадки.
У відкритому грунті горобина успішно росте практично на будь-яких видах грунту.
Але, як показує садівнича практика, дерева, висаджені на легкій і родючої землі, ростуть швидше і виглядають красивіше. Легка суглинна земля, що утримує вологу, ідеально підходить для вирощування цього дерева.
Варіанти розмноження
У дикій природі горобина розмножується насінням, які розносять птахи і дрібні тварини. У себе в саду ви можете виростити горобину з насіння, саджанців, живцями і відводками.
Основні правила
Тепер перейдемо до головного – як виростити горобину, щоб вона була красивою, здоровою і плодоносному.
Посадка горобини здійснюється восени або навесні (на початку квітня). Якщо ви плануєте вирощування дерева заради плодів, доцільно посадити на ділянці кілька сортів, т. К. Горобина – самобесплодни рослина і вимагає запилювачів.
Садити дерева потрібно на відстані 5-6 м один від одного. У саджанців горобини великі і довгі коріння, тому для них готують глибоку і широку яму – 80х80 см.
Дно ями заповнюють живильною сумішшю. Для її приготування потрібно:
- перепрілий гній або компост – 1 відро;
- деревна зола і суперфосфат – по 1 жмені.
Суміш поживних речовин змішують з вийнятої з ями землею і засипають назад в яму.
Коріння рослин опускають в лунку, розправляють їх, потім присипають залишилася садовою землею. Землю навколо стовбура злегка утрамбовують. Саджанці рясно поливають.
Щоб простимулювати нарощування кореневої системи, верхівковий пагін підрізають відразу ж після посадки.
На наступний рік роблять обрізку бічних гілок. Таким способом формується красива крона у молодого дерева.
Особливості догляду
Важливо не тільки правильно посадити горобину, а й надати їй належний догляд, особливо в перші роки життя.
Догляд полягає в регулярному видаленні бур’яну, розпушуванні грунту, обрізку, поливах і підгодівлі.
Обрізка
З огляду на той факт, що дерево дуже швидко і стрімко йде в зростання навесні, проводити обрізку слід на ранніх термінах – на початку або середині березня. У молодих рослин обрізають пошкоджені морозом і вітром гілки, а також обламані пагони. Занадто довгі пагони вкорочують довільно.
Полив
Поливати молоді рослини слід в міру висихання грунту і в залежності від кліматичних умов. Під одне деревце потрібно виливати не менше 10 літрів води.
Підживлення
Горобину починають підгодовувати з трирічного віку. Дерева удобрюють мінеральними складами три рази за сезон:
- до початку періоду бутонізації вносять суміш з 25 г азотистих, 15 г калійних і 25 г фосфатних добрив;
- в літній період дерева підживлюють тієї ж сумішшю, тільки в меншій концентрації – по 10 г кожного компонента;
- восени, після того як буде зібраний урожай, дерева підгодовують фосфорними і калійними добривами – по 10 г кожної речовини.
Дана кількість добрив розраховане на 1 м2 ділянки.
Насіннєве вирощування
Горобина досить успішно розмножується насіннєвим способом. Розглянемо детально процес, як виростити горобину з насіння. Для цього вам буде потрібно свіжозібраний насіннєвий матеріал. Збір насіння здійснюється восени, до настання заморозків.
Для отримання здорових сіянців слід брати щільні ягоди без гнилі і ушкоджень. Ягоди горобини обережно розминаються, заливаються холодною водою і насичуються вологою протягом години. Потім промиваються, причому якісне насіння опускаються на дно.
Посів насіння здійснюється у відкритий грунт в неглибокі борозенки – 1-1,5 см. Зверху сіянці присипають перегноєм і в такому стані залишають зимувати. У цих умовах вони пройдуть природну стратифікацію протягом всієї зими. Ранньою весною можна буде спостерігати дружне проростання сіянців.
Молоді рослини, вирощені з насіння, ростуть на одному місці протягом 3 років. Після цього їх можна пересаджувати на постійне місце.
Живцювання
Отримати нове деревце горобини можна за допомогою живців. Розмноження живцями – один з найбільш результативних способів, оскільки молоде рослина зберігає всі сортові ознаки материнського екземпляра.
Заготівля матеріалу
Для вирощування використовують здорові паростки, довжиною 20 см, з бічними відростками і нирками.
Заготівля живців проводиться восени. Їх зрізають гострим ножем по косій, потім маркують і відправляють на зберігання до весни. За місяць до висадки у відкритий грунт (лютий-березень) черешки опускають в ємність з водою. Для стимуляції утворення коренів додають препарат «Корневин».
Посадка
Випустили корінці пагони необхідно садити під кутом 45º. Такий спосіб посадки підвищує шанс їх швидкого вкорінення.
Щоб розмноження живцями дало позитивний результат, необхідно заздалегідь підготувати грунт. Перед висадкою живців землю удобрюють:
перепрілим гноєм – 1 відро;
деревною золою – 200 г.
Дана кількість добрив розраховане на 1 м2 ділянки. Потім грунт глибоко перекопують і розрівнюють.
Живці опускають в приготовані лунки, присипають землею і злегка притоптують. Після посадки рослину рясно поливають.
Якщо пророщування живців проводиться в домашніх умовах, важливо встигнути їх пересадити в грунт восени, до настання перших заморозків.
Догляд
Основний догляд за рослинами полягає в регулярних поливах, розпушуванні грунту і видаленні бур’яну. Внесення підгодівлі здійснюється на другому році життя рослини, так само як і саджанців. Застосовуються ті ж добрива по тій же схемі.
Кращі сорти
Сьогодні відомо близько 80 сортів горобини і безліч гібридів. Найпопулярніші з них:
- красуня;
- рубінова;
- Алая велика;
- Вефед;
- Бусинка;
- Титан;
- Сорбінка.
З давніх-давен на Русі шанували горобину, вважаючи, що дерево оберігає від бід, хвороб і злих духів. Наші предки садили її навколо будинку, сушили ягоди, прикрашали одяг і головні убори гілочками горобини. До наших днів збереглися рецепти корисних настоїв, відварів, чаїв, наливок і горобинового варення.