Вітамінний набір і неповторний смак яблук хочеться зберегти і в холодну пору. Багато господарів вибирають сушку фруктів в духовці. На домашній кухні це можна зробити в газовому або електричному духовій шафі. Важливими умовами приготування корисних яблучних сухофруктів є правильна підготовка і обробка плодів.
Як правильно підготувати яблука
Краще за інших для сушки підходять сорти з кислинкою. Наприклад, Антонівка. Сушка в духовці багатьма сприймається як неприродна. Однак в порівнянні з традиційним способом – на свіжому повітрі – вона має свої переваги:
- плоди швидше сохнуть;
- яблука виходять менш жорсткими і сухими;
- сухофрукти легше размокают під час випікання в якості начинки пирогів або приготування компотів.
Порада. Розрахунок кількості сухофруктів простий: з 10 кг свіжих яблук виходить 1,1 кг сухих.
Попередньо переберіть урожай, видаливши зіпсовані і підгнилі екземпляри. Решта плоди гарненько вимийте в теплій воді. Краще робити це у великій ємності, щоб під час миття яблука поплавали в воді. Так ви позбавите фрукти від нітратів і шкідливих речовин, які потрапили в них під час обприскування і інших процедур.
Для сушки вибирайте стиглі, але тверді яблучка
Далі дійте так:
- Очистіть яблука від шкірки – це прискорить час сушіння.
- Розріжте плоди часточками або кружечками не товще 1 см. Використовуйте гострий ніж з нержавійки, щоб уповільнити окислення.
- Видаліть з них серцевини з насінням (необов’язково, адже в ній міститься чимало корисних речовин).
- Яблука потрібно бланшувати. Для цього опустіть на декілька секунд часточки (кружечки) в воду, прогріту до 60-70 ° С. Це також сповільнить процес окислення і потемніння м’якоті.
Порада. Альтернатива бланшуванню – ванночка з 1,5% -ного сольового розчину. Опустіть в неї часточки на пару хвилин, але цьому випадку сухофрукти позбудуться деяких корисних речовин. Також можна використовувати воду з невеликою часткою оцту або лимонної кислоти.
Підготуйте один або кілька листів, якщо урожай великий. Вони не повинні бути залізними через ту ж небезпеки швидкого окислення яблук. Краще використовувати гратчастий лист. Якщо застелити його папером для випікання або нанизати яблука на міцну нитку, то вони не впадуть після того як під час сушки зменшаться в розмірах.
Як просушити яблука в електричної або газової духовці
Технологія сушіння фруктів однакова для обох типів духових шаф. Нарізаними яблуками заповніть весь простір листа. Ряди повинні бути щільними, в один шар. Заздалегідь подбайте про вентиляцію, адже при тривалому включенні духовки в кухні стане душно. Правильна сушка здійснюється при комбінованому температурному режимі від 45 до 90 ° С протягом 5-8 год. Процес вимагає уваги.
Швидко і якісно можна висушити яблука в духовці
Приблизно його можна розділити на такі етапи:
- Початкове вяление плодів при температурі 45-50 ° С. Відкрийте дверцята духовки, щоб з яблук випарувалася зайва волога. На цій стадії плоди не повинні покритися кіркою – вона буде перешкоджати випаровуванню вологи. Перед підвищенням температури перемішайте фрукти.
- Основний обробіток при температурі 70 ° С. Найтриваліший етап, першу частину якого також потрібно проводить при злегка відкритих дверцятах духовки.
- Короткочасна стерилізація при 80 ° С.
- Просушка яблук в відключеною духовці до повного охолодження.
Порада. Для духовок з функцією конвекції (вбудованим вентилятором) не обов’язково відкривати дверцята на початкових етапах сушіння.
На виході ви повинні отримати підсушені деформовані пластинки жовтого, коричневого або рожевого відтінку. Правильні сухофрукти не кришаться, хоча при цьому досить гнучкі. Пересушені ламкі шматочки теж не викидайте – їх можна використовувати в деяких стравах. Всі сухофрукти повинні знаходитися в однаковому ступені готовності.
Загальний час сушіння визначте по сорту яблук: чим жорсткіше і кислі м’якоть, тим довше вона повинна знаходитися в духовці. Також важливо стан і потужність самого духової шафи. Господині в цьому питанні спираються на досвід користування своєю технікою. Правильна підготовка і технологія сушки допоможе зберегти вітамінний врожай на зиму.