Страви китайської кухні відрізняються гостротою і незвичністю. Особливу любов кулінарів ще кілька тисячоліть тому заслужив сичуаньский перець, який мудрі азіати використовують не тільки як приправу. Що це за екзот? Як виглядає, чим корисний? Відповіді на ці питання й інша цікава інформація про перці в статті.
Опис, де росте
Сичуаньский (китайський, японський) перець хуадзяо – представник численного сімейства рутових, яке може похвалитися 134 різновидами. Спочатку перець ріс в Південному Китаї, поступово з’явившись в Індії, Кореї, Непалі та Південній Америці. У кожній країні хуадзяо має свою назву.
Плоди перцю є невеликі коробочки рудо-коричневого кольору. Збір врожаю проводять, коли коробочки стають сухими. За смаком вони стримано гострі, пощипувати мову, викликають легке оніміння в роті. При нагріванні на сковороді, смак розкривається, стає ще більш перцевим. Запах у китайського перцю неоднорідний, насичено-перцевий, простежується аромат мускату, лимона, анісу.
Виростає у вигляді чагарнику, відомого як «колючий ясен» або «зубне дерево», може витягнутися до 10 метрів. Після зимового цвітіння дозрівають плоди-коробочки. Вони складаються з двох секцій, в кожній знаходиться насіння.
Увага! Насіння сичуаньского перцю не використовуються як спеція, так як не володіють ароматом.
Збір врожаю перцю проводять, коли плодові коробочки розкриваються, «випускаючи» свої насіння. Зібрана оболонка і є пікантною приправою. У Китаї її використовують у вигляді порошку. А в Японії в хід йдуть і листя. У продаж перець надходить в пакетиках або банках.
Склад, користь
Знайомство з хуадзяо – цінне придбання як для кухонної шафки з приправами, так і для аптечки. Жителі східних і азіатських країн використовують оболонки плодів для приглушення і навіть зняття зубного болю. В даному випадку хуадзяо виконує роль анестезії. У списку корисних речей вітаміни і елементи:
- вітамінний ряд: А, С, В2, В6, Е, РР;
- мідь, залізо, марганець, калій, цинк;
- ефірне масло (активно застосовують в косметології та медичних цілях).
Перець ефективний як антисептик, протизапальний препарат, як знеболююче і тонізуючий засіб. Відомий дезодоруючими і омолоджують властивостями. Корисно вживати гіпертонікам, він вміє знижувати артеріальний тиск.
Аромамасло перцю зручно високою концентрацією. Всього кілька крапель збагачують шампунь або бальзам для волосся, а для прийняття розслаблюючої ванни достатньо 3-5 крапель. Використовують масло для розтирань і масажів, воно дарує відчуття легкого поколювання, стимулюючи кровотік.
Увага! Цікавий факт. З кори дерева японського перцю виготовляють жовтий барвник.
Як використовувати в кулінарії
Особливо популярний перець в кулінарії. Що потрібно знати:
- Перед тим як додавати в страви, плід швидко обсмажують на слабкому вогні. Далі потрібно розтовкти його, але зберегти оболонки майже цілими.
- У супи кладуть за 10-15 хвилин до закінчення варіння.
- При додаванні в м’ясо і рибу, перець використовують в комплексі. Існує перелік спецій, з якими він розкриває свій аромат (детально про це нижче).
Увага! При обсмажуванні спеції, не слід додавати масло.
В які страви рекомендується додавати?
- підливи і соуси;
- тушковане і смажене м’ясо;
- страви з курки, рису, картоплі, риби;
- рагу з баклажанами або квасолею.
Для прикладу використання розглянемо нескладний рецепт. Пікантна гостра закуска з корюшки припаде до смаку любителям поласувати морепродуктами. Півкіло потрошеной і вимитого корюшки заливають соком апельсина і 1 ст. л ложкою соєвого соусу. Поки суміш протягом 30 хвилин настоюється, приготувати паніровці. Змішати по 1 ч.л:
- сичуаньского перцю;
- коріандру;
- шматочків чилі.
Подрібнити приправи, додати 5 ст.л борошна, трохи посолити, розмішати. Кожну рибку обсмажити на оливковій олії до апетитною золотою скоринки.
З чим поєднується в стравах
Кулінарія з додаванням спецій – тонка наука. Особливо акуратно потрібно додавати гострі, пекучі приправи. Щоб уродженець Сичуані прижився на кухні в числі улюбленців, слід напам’ять вивчити його вдалі поєднання з іншими спеціями. З чим він хороший? Головні друзі хуадзяо: імбир і аніс. Також він добре розкривається з:
- кропом;
- кайєнським або чилі перцем;
- часником;
- фенхелем;
- гвоздикою.
Чи можна зіпсувати смак перцевих плодів неправильними поєднаннями? Знавці-кулінари говорять так. Ідеально використовувати хуадзяо поодинці. Це повноцінна приправа, яка здатна замінити цілий букет спецій. Не старайтеся з кількістю. Занадто багато приправи викличе відчутне оніміння в роті. Це не небезпечно, швидко проходить, але задоволення від куштування основного блюда можна втратити.
Якщо немає під рукою хуадзяо, ніж його можна замінити? Іноді замість нього використовують білий і чорний перець або суміш запашного з чорним. Аромат буде остреньким, терпким, але іншим. Приємного холодку і м’якою прянощів не отримати.
Сичуаньский перець – унікальна за властивостями і смаку спеція. Його користь перевірена віками. Хуадзяо можна їсти всім, єдине застереження – захворювання шлунка і кишечника. Та й не варто забувати східну мудрість: «У всьому важлива міра!»
А які гострі приправи найбільше любите Ви?