Редька – овоч, давно прославився унікальними властивостями. Особливе місце у різних народів займає її біла різновид. Такі сорти наділені більш м’якими смаковими якостями, у порівнянні з «чорними» родичами, з чим і пов’язана їх популярність. Але не тільки користь може принести вживання цієї культури. Завдяки деяким особливостям редька має певні протипоказання і може завдати шкоди людському організму.
Що собою являє біла редька
У всьому світі вирощують досить багато сортів редьки, але в Росії найбільш популярні наступні види:
- чорна;
- біла;
- маргеланская;
- дайкон.
Представниці будь-якого із сортів є не тільки смачним компонентом різних страв, а й істотним джерелом корисних речовин.
Завдяки наявності специфічного ефірного масла в складі редька набула широкого використання в народній медицині. Вона визнана дуже ефективним зіллям від кашлю і багатьох захворювань.
Порада. Страви, зокрема салати з білої редьки, бажано вживати в сезон застуд. Це підвищує імунітет і зменшує ризик зараження інфекцією.
Біла редька – Дворічна з сімейства хрестоцвітних. У поточному після посадки році у неї потовщується кореневище, і утворюється коренеплід. Якщо його висадити в грунт на наступний сезон, виростає квіткова стрілка і, через деякий час, дозрівають насіння.
Коренеплід редьки білої
У городників біла редька вважається невибагливим у догляді і досить стійким до несприятливих умов рослиною. Її успішно культивують у багатьох, навіть холодних регіонах. Деякі фахівці, при добре розпланованому вирощуванні, примудряються за один сезон отримувати два врожаї цих коренеплодів.
Чим корисна біла редька
Ще в стародавньому світі коренеплоди редьки високо цінувалися. Овоч надавав силу і виліковував хвороби. Деякі народи обов’язково подавали цей коренеплід в дар своїм богам. Завдяки яким речовинам біла редька заслужила таку повагу?
- Вітаміни, зокрема велика кількість вітаміну С, активують життєві сили організму і допомагають йому справлятися з різними інфекціями. Серед коренеплодів редька посідає одне з перших місць по їх змісту.
- Мікроелементи – калій, магній, фосфор, залізо та ін. Завдяки їм, вживання редьки в їжу сприяє відновленню сил при перевтомі, поліпшенню складу крові при деяких захворюваннях. Біла редька прискорює виведення сечі і, відповідно, очищає організм від шлаків.
- Клітковина. Як її джерело, редька налагоджує роботу кишечника, що допомагає очиститися від шкідливих речовин всьому організму в цілому. Якщо ж овоч вживати перед їжею – залози травного тракту будуть краще працювати. Від цього підвищується апетит і організмом засвоюється більше поживних речовин.
Редька біла – корисний і дієтичний продукт
- При всьому при цьому калорійність редьки незначна – 36 ккал на 100 г продукту. Такий факт робить її бажаною гостею на дієтичних столах під час боротьби із зайвими кілограмами.
Порада. Білу редьку краще вживати в свіжому вигляді. Також, добре її поєднувати з рослинними оліями – це значно збільшує ефективність корисної дії овоча.
- Фітонциди, або летючі речовини, що знищують мікроорганізми і віруси викликають різні захворювання. За допомогою редьки, за народними рецептами, успішно перемагається кашель при застуді. Її сік здатний прискорювати затягування ран і швидко відновлювати пошкоджені тканини.
Всі перераховані вище речовини допомогли зайняти білої редьки певне місце в косметології. Маски з м’якоті застосовуються для поліпшення стану шкіри і волосся. Після процедури шкіра добре підживлюється, стає пружною і еластичною, а волосся блищить, як після дорогого догляду в салоні. У ефективні домашні засоби, які використовуються для виведення веснянок і інший пігментації шкіри, також включається сік і м’якоть редьки.
Білу редьку можна використовувати в кулінарії як інгредієнт смачних салатів, або як приправу до деяких страв. Дуже смачна вона і сама по собі – з сіллю і рослинним маслом. У всіх випадках користь овоча не зменшується.
Протипоказання до вживання білої редьки
Список протипоказань не великий, але вони все ж є. Тому деяким людям категорично не рекомендується вживання цього коренеплоду. Не бажано вживати білу редьку в їжу:
- при будь-яких, навіть незначних запаленнях в шлунку або кишечнику, так як вона здатна сильно дратувати слизові;
Редьку білю застосовують і в народній медицині, і в косметології
- при нездоровому серце і ниркової недостатності також не рекомендується вживати редьку. Її речовини здатні розширювати судини, внаслідок чого посилюється кровотік, що неможливо сприяє поліпшенню стану організму при цих захворюваннях;
- якщо вживання редьки викликає алергічні реакції, потрібно повністю виключити її з раціону;
- при вагітності використовувати білу редьку в їжу теж не радять – складові цього овоча можуть підвищувати тонус матки.
Увага! У будь-якому випадку, важливо розумно підходити до кількості культури. Адже давно відомо – все повинно бути в міру. І якщо все таки турбують будь-які сумніви, краще не ризикувати, а проконсультуватися у фахівця. Обережність ніколи не завадить.
Біла редька – унікальний різновид знаменитого овоча. Недарма ж вона все частіше і частіше стала з’являтися на столах. Симпатичні коренеплоди, з тільки їм властивим м’яким смаком і яскравим ароматом дуже складно замінити чомусь іншим в сімейної терапії та кулінарії.