Варіанти зберігання топінамбура в зимовий період

урожай топінамбураТопінамбур містить багато вітамінів і має лікувальні властивості. Цінний коренеплід відомий людству вже кілька століть. Його поширена назва в народі – земляна груша. Дачники люблять топінамбур за невибагливість і дієтичні властивості, але через тонкої шкірки його важко зберегти протягом довгої зими. Є кілька способів зберігання топінамбура, головні умови яких – це прохолодна температура і досить вологе середовище.

Умови для зберігання топінамбура

Льох або холодний підвал є найпоширенішими місцями зимівлі топінамбура. Міські мешканці, які проживають в багатоквартирних будинках, замість льоху, використовують для цих цілей балкон або холодильник.

Можлива заморозка коренеплодів на зиму, але при цьому, необхідно знати деякі особливості підготовки кореневищ. Дачники, які вже багато років вирощують топінамбур, рекомендують перед заморожуванням виконати обрізку стебел із залишенням висоти живців в 20 см.

Для успішного зберігання коренеплодів, необхідно дотримуватися таких умов:

  1. Викопувати урожай потрібно в період з середини вересня до перших чисел листопада. В кінці осені коріння рослини отримують максимальну кількість поживних речовин із стебел і листочків.
  2. Якщо найближчим часом немає в планах заготавліванія або переробки топінамбура, то його краще залишити в землі.
  3. У холодильнику бульби можуть зберігатися приблизно 2-3 тижні, їх слід попередньо упакувати в пластикові герметичні контейнери або в щільні пакети харчового призначення. Очищений і порізаний на шматки топінамбур можна заморозити і зберігати до 3-х місяців.
    як зберігати топінамбур
  4. Для зберігання в погребі, рекомендується підготувати ящики з тирсою або піском. Також можливе використання замість тари мішків з землею. Бульби не загинє довгий час, якщо їх обробити парафіном.

Порада. Не потрібно занадто старанно і грубо очищати коренеплоди від земляного шару, щоб забезпечити більш якісні умови зимівлі. Пам’ятайте, що прямі сонячні промені і тепле повітря згубні для врожаю.

Корисні поради по зберіганню топінамбура

Забезпечити тривале зберігання бульб в домашній обстановці буде трохи складніше, ніж в умовах підвалу або льоху. Якщо залишити їх в холодильнику без попередньої підготовки, вони зіпсуються менш, ніж за місяць. Є кілька порад, як зберігати топінамбур правильно:

  • не можна обтрушувати землю занадто інтенсивно;
  • щоб зберегти шкірку неушкодженою, не допускається видалення землі за допомогою дрантя;
  • при зберіганні в природних умовах, залишаються стебла висотою до 15 см;
  • не варто залишати коренеплоди довше березня;
  • комфортний показник вологості повітря при зберіганні складає 85%;
  • подряпані і пошкоджені коріння вживаються в їжу першими.

Дотримуючись простих рекомендацій, можна насолоджуватися свіжим і корисним топінамбуром до весни. Земляна груша допомагає вітамінізувати організм протягом холодного періоду року. Його застосування в харчових цілях дуже різноманітно. Крім свіжих або сушених бульб, з нього виходять смачні сиропи, варення або консерви з маринадом.

Увага! Топінамбур містить речовину під назвою інулін, яке при тривалому вживанні знижує показник цукру в крові. Тому, він дуже корисний для людей з порушенням вироблення інсуліну.

Особливості зберігання: сушка і заморожування

Для жителів багатоквартирних будинків кількість способів зберігання обмежена. Найдоступніші варіанти – це висушування або заморожування бульб. Зберегти кращі властивості овоча можна і на балконі, але для цього знадобляться ємності з піском або землею. Замість ємностей допустимо використовувати мішки з торфом або тирсою.

Замороження має на увазі очищення і промивання коренів. Підготовлені бульби нарізаються на кубики або соломку і піддаються бланшіровке на молочно-сирної сироватці. Витримується температура не менше 95 ° С. За часом, остання процедура займає 10 хв. Утворені продукти після охолодження заморожують.

топінамбур можна висушити

Багато господині заготовляють топінамбур методом сушіння. Для висушування годяться тільки міцні і неушкоджені бульби. У підготовчі роботи входить промивка проточною водою, очищення від шкірки і нарізка на невеликі шматочки. Сушка коренеплодів відбувається природним способом, в духовці або на спеціальному побутовому обладнанні. При зберіганні великої кількості овочів в одному місці, вкрай небажано укладати топінамбур разом з картоплею або буряком, добре сусідство буде тільки з морквою.

Порада. Щоб запобігти окисленню металу, для різання краще використовувати кістяний або керамічний ніж.

Цілющі бульби відомі небагатьом господаркам. Зберігати і використовувати ці дари природи потрібно з розумом. Тільки тоді можна отримати максимальну користь від цього коренеплоду, адже в ньому містяться такі корисні компоненти, як клітковина, органічні кислоти і пектин.

Заготовки з топінамбура: відео