Лимон і лайм – два фрукта, які часто плутають і мало хто знає, чим відрізняється лайм від лимона. Дійсно, ці фрукти генетичні родичі і належать до роду цитрусових, сімейство рутових.
Лимон і лайм – близькі родичі
Порівняння лимона і лайма
Лайм і лимон мають подібності та відмінності, які обумовлені їх походженням. Родина лимона – Китай, Індія і Тихоокеанські острови. За деякими історичними даними, в III столітті в Китаї займалися культурним вирощуванням лимонів. Оптимальними кліматичними умовами для зростання цієї рослини є субтропіки. Лайм ж з’явився на півострові Малакка. Місце проростання – країни з тропічним кліматом, з висотою над рівнем моря не більше 1000 метрів. Можна займатися вирощуванням лайма і в среднеширотной кліматичних умовах, але урожай буде мізерним. Зараз лайм поставляється з Мексики, Індії, Єгипту і Антильських островів.
Зовнішній вигляд і форма плоду
У чому різниця між зовнішнім виглядом цих фруктів? Лимон – це вічнозелене дерево, довжина якого становить від шести до восьми метрів з плодами у формі яйця і закругленими кінцями.
Лайм – це чагарник висотою від метра до двох метрів, іноді він може вирости і до п’яти метрів. Плоди лайма нагадують лимон, але за розміром трохи менше.
Одне особливе відмінність між лимоном і лаймом полягає в тому, що у лайма м’якоть має зелений колір, вона соковито-ніжна з гранульованої структурою. У лимона серцевина прозора і має жовтий відтінок.
Відмінності між лимоном і лаймом і в розмірах плода, лайм трохи менше, але при хороших умовах вирощування він може до розміру лимона.
Лайм зростає на кущах заввишки до 2 метрів
Особливості смаку
За смаком лайм і лимон практично не відрізняються, обидва впізнати за характерним кислого присмаку. Але лайм набагато кисліше лимона, володіє гіркуватим відтінком смаку.
Є лайм без цукру просто так дуже складно, т. К. В ньому присутня висока концентрація аскорбінової кислоти. В основному лайм використовується в кулінарних рецептах не з метою додання страві кислого смаку, а для аромату.
Особливості зберігання
Фрукти відрізняються умовами зберігання:
- У лайма дуже тонка шкірка з гладкою поверхнею, це не дає можливості зберігати фрукт більше чотирнадцяти днів, навіть якщо умови були ідеальними. Особливість зберігання лайма: два тижні можна зберігати в холодильнику при плюсовій температурі не вище 4 градусів. Також важливо пам’ятати, що цей фрукт не любить підвищеної вологості.
- Лимон менш сприйнятливий до особливостей зберігання, він може зберігати свої смакові властивості і зовнішній вигляд без особливих умов більше двох-трьох місяців.
- З огляду на умови зберігання, лимон частіше використовується споживачами, ніж лайм. Тому вибираючи цитрусові, дуже важливо звертати увагу на вагу, т. К. Чим більше його маса, тим більше в ньому міститься соку. Шкірка повинна бути пружною, що не зморщеною, що вказує на те, скільки часу цитруси пролежали на полиці в магазині.
- Корисна порада для тих, що не навчився відрізняти лайм від незрілого, ще зеленого лимона. Лайм завжди стоїть в 2-3 рази дорожче.
Лимони зберігаються довше лаймов
Користь лайма і лимона
І лимон, і лайм є джерелу аскорбінової кислоти і вітаміну С. У лаймі такого вітаміну більше, ніж у лимоні. Але варто пам’ятати, що при тепловій обробці цитрусів близько шістдесяти відсотків вітаміну С повністю втрачається, тому їх краще використовувати в сирому вигляді.
Обидва фрукта мають такі переваги з медичної точки зору:
- натуральний заспокійливий ефект;
- запобігання виникненню атеросклерозу;
- лікування хвороб дихальної системи;
- нормалізація роботи серцево-судинної системи;
- зміцнення судинних з’єднань;
- виведення шлаків і шкідливих речовин з організму;
- зміцнення імунної системи.
У насінні і шкірці цитрусів є речовини, які здатні перешкоджати появі ракових клітин і допомагають знизити рівень холестерину в організмі. Завдяки вмісту в обох цитрусах вітаміну Р, пектинів і корисних мікроелементів, вони сприяють підвищенню еластичності судинних з’єднань. Ефірні масла надають фітонцидна вплив і роблять фрукти ароматними. У лаймі є вітамінний комплекс групи В, насичені кислоти.
Лимон насичений ароматними ефірними маслами
Користь лимона
У м’якоті фрукта є безліч корисних речовин, які позитивно впливають на організм. Лимоном в давні часи лікувалися, в XVI столітті моряки з собою в далекі плавання брали саме ці цитруси, так як вони вважалися ідеальним ліками від цинги. Пізніше було доведено, що в одному плоді міститься п’ятдесят відсотків добової дози вітаміну С.
Лимон використовується з профілактичною метою як при авітамінозі, так і гипервитаминозе. Він корисний тим, хто страждає захворюваннями шлунково-кишкового тракту, при подагрі і ангіні. Він показаний тим, у кого діагностовано порушення в обмінних процесах, гіпертонічна хвороба і хвороби сечової системи. Лимон сприяє поліпшенню роботи травної системи і викликає хороший апетит.
У косметологічної сфері лимон використовується як компонент в масках для особи, засобах від веснянок і боротьбі з пігментацією, а також в кремах для загоєння невеликих тріщин на шкірних покривах.
Лимонним соком зміцнюють волосяну частину голови, він входить до складу бальзамів, масок і лосьйонів для догляду за волоссям.
Користь лайма
Лайм має аналогічні лимону властивості. Єдиною відмінністю є зміст в цьому фрукті фолієвої кислоти, якої в лимоні немає. Ця речовина бере участь в роботі імунної системи, сприяє нормалізації роботи кровоносної системи. Особливо цінний цей цитрус для жінок в період виношування дитини при формуванні плоду. Також лаймовий сік допомагає в період токсикозу.
Лайм надає відмінний заспокійливий ефект
Цитрус сприятливо впливає на роботі нервової системи, заспокійливий ефект, знімає прояв депресивного стану. Лаймовий сік, розведений в склянці теплої води з ложечкою меду, прийнятий натщесерце, виводить з організму шкідливі токсини і шлакові накопичення, що дає можливість використовувати його при ожирінні.
Протипоказання
Цитруси не можна вживати людям з гастритом, панкреатитом, виразкою шлунково-кишкового тракту. Також не рекомендується їсти ці фрукти тим, у кого діагностовано гостру форма нефриту, ентерит і існує індивідуальна непереносимість кислот. Якщо у людини підвищена кислотність, то ці цитруси категорично протипоказані, т. К. Їх вживання істотно посилюється вироблення соку в шлунку.
Лаймовий сік негативно впливає на зубну емаль, тому після прийому їжі слід обов’язково прополоскати ротову порожнину звичайною чистою водою. Ці цитрусові можуть спровокувати алергічну реакцію, яка проявляється висипом, алергічною нежиттю або кашлем.
Після потрапляння в організм білка лайма, імунітет людини сприймає його, як щось небезпечне для здоров’я і відбувається звільнення антитіл для боротьби з шкідливими речовинами. В результаті цього виробляється гістамін, що приводить до набряків, розвитку запальних процесів і утруднення роботі дихальної системи.