Незважаючи на те що плоди персика та абрикоса дуже походжу один на одного, різниця між ними велика: відмінностей у них більше, ніж спільних рис.
Абрикос і персик значно відрізняються один від одного
Обидві культури активно вирощуються на півдні і в центральній смузі Росії. Низька морозостійкість ускладнює їх виростання в більш холодному кліматі, але завдяки роботі селекціонерів деякі сорти спокійно можуть переносити температуру до -30 ° C.
Походження персика та абрикоса
Батьківщиною абрикоса є Китай. Звідти він був завезений до Вірменії, Греції, пізніше в Італію. Згодом культура поширилася по всьому світу. Абрикосова дерево відноситься до Родині Рожевих і виду Слива.
Персик потрапив в Європу і Америку з Тибету. Там, в гірських долинах, виростали його дикі родичі. Персикове дерево також відноситься до сімейства Рожевих, але є представником роду Мигдаль. Саме мигдальне дерево є найближчим родичем персика.
Хоча ці рослини і належать до одного сімейства, але різниця між ними велика. Це проявляється не тільки в зовнішньому вигляді дерев та плодів, а й в зоні їх зростання і хімічний склад.
Персик – близький родич мигдалю
Відмінності будови дерев
Досить одного погляду, щоб зрозуміти, чому саме відрізняються ці дерева. Персикове відносно низьке: його висота не перевищує 2,5 м, але крона дуже розлога і досягає в діаметрі 5-6 м. Висота абрикоса залежить від сорту, варіюється від 2 до 4,5 м. Крона компактна, округлої форми.
Коренева система персика залягає не надто глибоко під землею, тому часто пошкоджується при її перекопке. Абрикосова дерево йде корінням дуже глибоко.
Різняться за своїм зовнішнім виглядом і листя рослин. У персика вони витягнуті, ланцетовидной форми, з дрібними зубками по всьому краю. А у абрикоса серцеподібні, з червонуватою подовженою ніжкою. Краї їх також покриті зубчиками.
Листя абрикоса – округлі, серцеподібні
Відмінність плодів
Головна відмінність – вид і будова плодів, які ще і зріють в різний час. Абрикоси, в залежності від сорту, дають урожай в червні або липні, а персики в липні або серпні.
Можна виділити такі відмінності плодів цих рослин:
- Плоди абрикоса є соковитою кістянкою з гладкою сплюсненої кісточкою всередині, а персик має бороздчатую структуру шкарлупки насіння.
- Навколоплідні стінки персика розрослися, соковиті і погано відділяються від кісточки. Абрикос має менш товсті стінки. У більшості сортів кісточка легко відділяється від плода.
- М’якоть окультуреного абрикоса має щільну однорідну структуру, а його дикорослі представники дають жорстким плоди з волокнистими стінками. Колір може варіюватися від жовтого до насичено-оранжевого. Персик має дуже соковиту м’якоть світло-жовтого або рожевого кольору.
- Шкірочка персика сильно опушена на відміну від абрикоса. Гладкими бувають лише нектарини – гібриди персика і сливи. Деякі сорти абрикосових дерев схильні до утворення галявини на фруктах.
- Кісточка абрикоса їстівна. Вона може бути солодкою або гіркою, за смаком нагадує мигдаль, а насіння персика вживати в їжу заборонено. У них міститься амигдалин, який при розщепленні утворює синильну кислоту – сильна отрута.
- Плоди персика декілька більше плодів абрикоса.
Корисні властивості персика та абрикоса
Обидва ці фрукта містять в собі велику кількість цукру, тому їх не рекомендується вживати в їжу людям, що страждають на діабет. Абрикос багатий калієм, який допомагає підтримувати функції серцево-судинної системи і нирок. Персики є засобом для боротьби із зайвою вагою: фенольні компоненти, що містяться в м’якоті, прискорюють обмін речовин і допомагають у перетравленні жирної їжі. Їх використовують для вживання в свіжому вигляді, консервації, виготовлення соків, пюре і сухофруктів. У висушених плодах концентрація корисних речовин значно вище.
Персик і абрикос містять багато клітковини, яка покращує перистальтику шлунка і попереджає порушення процесів травлення. У абрикосі її міститься значно більше.
Масла, одержувані з кісточок цих фруктів, використовують в косметології для виготовлення:
- масок;
- кремів;
- губних помад;
- туші для вій;
- мила;
- шампунів;
- гелів для душу.
В абрикосах міститься багато вітаміну А і С. Вони допомагають організму справитися з простудними захворюваннями, а також мають загальнозміцнюючу дію. Персик багатий вітамінами Е, К і РР, які борються з холестерином в кровоносних судинах і покращують зовнішній вигляд шкіри, нігтів і волосся.