Використання яєчної шкаралупи в якості унікального природного добрива

Багато городників замислюються про використання натуральних добрив, що дозволяють отримувати екологічно чистий урожай. Одним з видів природних органічних підгодівлі є яєчна шкаралупа. Поживна добриво збагатить ґрунт, поліпшить її структуру, нейтралізує зайву кислотність. Доступне в приготуванні, воно ефективно для теплиць, городів, садів і для кімнатних рослин.

Структура, склад, корисні властивості

Кальцій в чистому вигляді в природі зустрічається рідко. Найчастіше він присутній в складі різних з’єднань. Унікальним продуктом, представленим на 90% карбонатом кальцію, є яєчна шкаралупа. В її основі – сітка з коллагеноподобного білка і неорганічних сполук. У структурі шкаралупи виділяють 2 шари: зовнішній губчастий, що становить 2/3 товщини, і внутрішній призматичний. Поверхня вкрита наскрізними порами, що забезпечують проникність для води і газів. Неорганічні речовини представлені такими сполуками:

  • гідрокарбонат магнію – 1,5%;
  • гідрокарбонат кальцію – 98,2%;
  • фосфати Ca і Mg – 0,8%.

натуральні добрива

У плівках шкаралупи яйця, в осередках волокнистого каркаса, присутні білкові органічні комплекси, представлені кератином, муцином. Основне мінеральна речовина – іони кальцію, вони ідеально засвоюються живими організмами.

Шкаралупа яєць насичена важливими макроелементами, серед них:

  • кальцій (в легкозасвоюваній формі) – 93%;
  • фосфор – 0,12%;
  • магній – 0,11%;
  • сірка – 0,67%;
  • натрій – 0,081%;
  • калій – 0,085%.

Шкаралупа яєць – джерело найважливіших мікроелементів. У ній присутні 27 елементів таблиці Менделєєва, серед них мідь, фосфор, фтор, залізо, молібден, марганець, сірка, селен, кремній, цинк. Вони сприяють активному росту культур, впливають на плодоношення, підвищують врожайність.

Порада. Для приготування добрива бажано брати шкарлупки, отримані від яєць домашніх курей. Можна використовувати інкубаторно яєчну шкаралупу.

Нюанси приготування підгодівлі і її застосування

Грамотна підготовка натурального субстрату дозволяє максимально ефективно використовувати його в якості добрива. Шкаралупу очищають від плівок, промивають, потім висушують, розклавши на горизонтальну поверхню. Процес сушки займає 4-5 днів.

Наступний етап – подрібнення шкаралупи. Спочатку використовують качалку, потім кавомолкою доводять до консистенції борошна. Недостатнє подрібнення матеріалу знизить ефективність підгодівлі: великі фрагменти досить довго розкладаються в грунті. Зберігають підготовлену шкаралупу в закритій тарі.

підгодівля для городніх культур

Підготовлене добриво використовують в 2-х видах:

  • порошкоподібному;
  • розчиненому (в формі відвару або настою).

Порошок засипають в лунку під городні культури, закладаючи всередину граблями. Розсипають його вручну або використовують спеціальні пластикові ємності з отворами. Для плодових дерев застосовують неглибоку закладення товченої шкаралупи, щоб уникнути пошкодження коренів.

Порада. Перед внесенням шкаралупи в грунт необхідно визначити його кислотність. Перевищення вмісту іонів кальцію в грунті може негативно позначитися на багатьох кімнатних рослинах, серед них фіалки, гарденії, гортензії, камелії азалії.

Максимальну користь порошок з шкарлупок принесе таким городнім культурам:

  • помідори;
  • листовий салат;
  • баклажани;
  • бруква;
  • баштанні;
  • ягідники (смородина, малина, агрус).

внесення підгодівлі

Оригінальне застосування містять кальцій, субстрату – використання шкарлупок в якості ємності для розсади. У половинці порожнього яйця роблять дренажні отвори, заповнюють її землею, висівають насіння. З’явилися сходи підростають в мініатюрному контейнері. Зміцнілу розсаду висаджують в грунт, акуратно розколів ємність або безпосередньо погрожує в землю в натуральній тарі з яйця.

Користь натурального добрива

Заготівля шкарлупок від яєць не вимагає фінансових витрат. Досить акуратно збирати оболонки після приготування різноманітних страв. Унікальна підгодівля залучає багатьма перевагами, серед них:

  1. Запобігання закислення грунту. Незбалансоване pH грунту знижує врожайність багатьох культур. Своєчасне внесення роздробленої шкаралупи дозволяє зменшити кислотність грунтового складу.
  2. Збагачення грунту найважливішими мінеральними елементами. Першорядну роль в цьому відіграє кальцій. Він зміцнює кореневу систему, сприяє активному росту, запобігає ураженню хворобами.
  3. Поліпшення характеристик грунту. Природний компонент, отриманий з яєць, змінює структуру грунту: він стає пухким, водопроникним, в ньому краще протікають процеси аерації.
  4. Захист від різних шкідників. Подрібнена шкаралупа відлякує слимаків, равликів, медведок, що мешкають в городі. Більші фрагменти субстрату допоможуть запобігти активність землерийок, кротів.
  5. Зниження ризику появи деяких хвороб городніх культур (вершинної гнилизни, чорної ніжки).
  6. Екологічна безпека підгодівлі.

Шкаралупа прекрасно поєднується з популярними мінеральними добривами. Діючи в комплексі з ними, вона нейтралізує токсичний вплив хімікатів, зберігаючи їх корисні властивості. Органічний продукт повністю розкладається в землі, сприяючи засвоєнню елементів.

Яєчна шкаралупа стане чудовою альтернативою багатьом хімічним добривам. Вона дозволить ефективно підживити рослини, не завдаючи шкоди природі.

А які натуральні добрива використовуєте Ви?

Добриво з шкаралупи: відео