Винні форми винограду Тана

Відомо, що виноград цінний не тільки в свіжому вигляді, він багато століть служить сировиною для отримання вина. Хоча в приватному виноградарстві технічні сорти цінуються набагато нижче, вони вирощуються і заслуговують на окрему увагу. Головна проблема винних сортів винограду їх низька морозостійкість і неукривной характер вирощування. Багато селекціонери і НДІ в нашій країні зайняті вирішенням саме цього завдання.

Близько 10 років тому в обігу з’явилися нові гібридні форми технічного винограду, які володіють відмінними характеристиками морозостійкості, стійкості до поразок захворювань.

Тан 68

Тан 68 Дмитро

Вони здатні давати великі урожаї, відмінно підходять для отримання якісного вина. Ці численні гібриди отримали загальне найменування Тана. Що ж об’єднує цей молодий винний сорт винограду? Спробуємо розібратися.

Характеристика сортів

Найменуванням Тана позначається велика кількість гібридних форм, отриманих в результаті селекції Північнокавказького зонального науково-дослідного інституту садівництва і виноградарства міста Краснодара. В літературі зустрічається близько 20 різних форм, всі вони мають цифрове позначення і відрізняються батьківськими формами. Нижче по тексту конкретні форми будуть позначатися цифрами (Тана-6 – «6»).

Автор сорту – досвідчений селекціонер, науковий співробітник краснодарського інституту Тетяна Олександрівна Нудьга. Саме по її ініціалами виноград отримав таке найменування (ТАН або Тана). Більшість видів не мають широкого застосування і використовуються для наукових досліджень з метою отримання нових якостей, з точки зору промислової виноробної цінності.

Тан 85

Тан 85 Морозко

Кілька гібридів винограду Тана завдяки своїм якостям набули поширення в приватних виноградниках, незважаючи на свій технічний характер.

До найбільш згадуваним формам варто віднести наступні сорти:

  • «33» – батьківські сорти Антарис і Красностоп Анапскій.
  • «68» – батьківські форми Варусет і Гранатовий.
  • «85» і «87» – батьківські сорти Міцар і Сапераві Північний.

Багато гібриди Тана в колах виноградарів отримали більш співзвучні «імена»:

  • «33» – Красноскоп;
  • «42» – Курчанська;
  • «68» – Дмитро;
  • «85» – Морозко;
  • «87» – Володимир.
  • ТАН 87

    ТАН 87 Володимир

Опис загальних характерних ознак сортів Тана

  • Пізнього і середнього терміну дозрівання. Вегетативний період – близько 140-160 днів.
  • «68», як і більшість інших гібридів Тана, дозріває в кінці вересня (145 днів).
  • Урожай «87» готовий до збору в середині вересня.
  • Відрізняються сильною ( «68») і середньої ( «87») рослость. Тана «68» і «87» відмінні сорти для альтанок. Кущі потужні.
  • У «68» лист великий, пятілопасние, з легкими розсіченнями.
  • Висока і стабільна врожайність.
  • Морозостійкі. «33» – мінус 27 градусів. «68» – мінус 25 градусів. «85» – мінус 29 градусів.
  • Стійкість до грибкових уражень і філоксери висока.
  • Активно використовуються в якості прищепи, для отримання більш цінних «винних» врожаїв. Добре приживаються при Кореневласні вирощуванні.

ТАН 42

ТАН 42 Курчанська

Особливості догляду

Сорти Тана зараховуються до відносно укривним, що має на увазі рекомендацію по укривання на зимовий період, особливо в центральних регіонах. На півдні годі й вкривати, якщо умови сприяють. Ця властивість робить ці гібриди краще класичних винних сортів (Каберне, Мерло), які обов’язково вимагають укриття.

Виноград укриття

Сорти ТАНА краще вкривати

Вказуються випадки вимерзання при приховуванні сіном, прикритим банером. Хоча варто визнати, що сам по собі спосіб укриття не відноситься до надійних. Швидше за все, ця обставина і стало причиною поразки холодом.

Краще страхуватися і виробляти укриття більш надійними матеріалами. Сорт чутливий до весняних заморозків, які можуть завдати істотної шкоди. На відміну від класичних винних сортів виноград Тана не вимогливий до хімічних обробок. Для них досить двох обробок бордосской сумішшю.

Опис властивостей ягід

Опис грона:

  • У «68» гроно велика і щільна, ширококонічеськая. Вага – 350-400 грам.
  • У «87» гроно конічної форми, середньої щільності. Вага – 300-320 грам.
  • У «33» – гроно Цилиндроконические, середньої щільності. Вага – близько 180 грам.
  • У решти гібридів Тана вага грона варіюється від 120 до 280 грам.

ТАН 33

ТАН 33 ​​Красноскоп

Опис ягід гібридних форм Тана:

  • За формою плоди овальні ( «68») або круглі ( «87»).
  • Колір – чорний або темно-фіолетовий.
  • У «68» густий пруіновий наліт.
  • Шкірочка тонка, але міцна ( «68»).
  • «68» відрізняється досить високою кислотністю. Всі різновиди мають високі показники кислотності, що є корисним показником, так як різні кислоти наділяють вина корисними властивостями. «24» відрізняється високим показником накопичення цукру.

ТАН - 87 грона

ТАН – 87 відмінно підходить для виготовлення вина

Плоди не схильні до гниття.

У гібридних форм «68» і «87» колір соку червоний, у ряду інших форм – безбарвний. «85» схожий за своїми параметрами з «87», з деякими відмінностями: дрібна ягода; крилата і пухка гроно, вагою близько 120 грам.

Виноробство

Гібридні форми відносяться до елітних сортів, які використовуються для отримання якісного вина. З плодів «68» виходить смачне вино, темно-рубінового тони.

вино Антіція

Вино Антіція з сортів ТАН

На виставках особливу оцінку пересічних покупців і фахівців отримало сухе вино «Антіція», яке виготовлене з «85» Тана. Його повний смак має відтінок чорносливу і чорної смородини, з нотами шоколаду і тривалим післясмаком. Колір вина – насичений темно-рубіновий, аромат – фруктовий.

виготовлення вина

Виготовлення вина з сортів ТАН

Сухе червоне вино «Селянська надія» виготовляється з сировини «33», «Селянська удача» – з «68». Останнє вино має смак з нотками чорної смородини, пасльону і прянощів. Вина із сортів Тана характеризуються властивими шоколадними нотами смаку.