Виноград сорту Антоній Великий

Столовий виноград вирощується для споживання в свіжому вигляді. Тому важливо не тільки кількість врожаю і смакові якості, але також лежкість сорти і товарний вигляд. Садівники і любителі досі вирощують старі перевірені не одним поколінням сорти, але щороку робляться спроби схрещування двох і більше видів. Таким чином, з’являються все нові і нові гібриди. Деякі гібридні сорти приживаються і набувають поширення, інші швидко забуваються.

Виноград Антоній великий

Антоній великий – чудовий зразок столового винограду

Характеристики та опис кожного сорту, які даються в літературі або інтернеті, узагальнені. Один і той же виноград в різних кліматичних умовах, на різному грунті і при різному агротехнічному підході відрізняється смаковими якостями і кількістю визріває врожаю.

Опис сорту Антоній великий

Антоній великий – чудовий зразок столового винограду, чудово прижився в південній і середній смузі Росії, на Україні, в Білорусії і Молдові. Сорт вивів відомий російський селекціонер Крайнов В.Н. Для роботи зі схрещування був обраний ранньостиглий Талісман, сорт стійкий до хвороб, і рожевий Кишмиш променистий, що відрізняється соковитістю, солодкістю і розмірами ягід.

Від «батьків» сорт Антоній великий взяв тільки найкраще:

  • великі соковиті ягоди;
  • суцвіття двостатеві, що забезпечують хороше стабільне запилення і поява зав’язі з мінімальним горошенія;
  • стійкість до виноградним хвороб;
  • стійкість до морозів;
  • невелика кількість кісточок в ягодах і інші.

Сорт раніше-середньостиглий. Від появи перших бруньок по весні до технічного визрівання грон проходить 128-140 днів.

У середній смузі Росії і на Україні налитий сонцем виноград збирають вже з середини серпня-початку вересня.

Опис ягід і кистей

Той чи інший сорт винограду цінується за великим рахунком через розмір кистей і смаку ягід. Сорт Анатолій великий заслужено отримав таку назву. Його великі овальні ягоди досягають розміру 27 на 33 мм, а вага кожної різниться від 12 до 18 грам. При дозріванні плоди стають жовтими, навіть бурштиновими, хоча сорт відносять до білого винограду. Шкірочка щільна, але їстівна, з легким восковим нальотом. М’якоть соковита, м’ясиста і солодка. Смак гармонійний, не нудотний, з виразними мускатними нотками. У ягідки спостерігається по 3 насіння.

Ягоди винограду Антоній Великий

У винограду Антоній Великий м’якоть соковита, м’ясиста і солодка

Ягоди сорту Антоній великий зібрані в дуже великі, середньої щільності грона. Форму приймають Цилиндроконические. При правильній агротехніці і відповідних погодних умовах грона досягають ваги в 1500 грам. Мінімальний – 600 грам. З куща в хороший рік збирають до 6 кг врожаю.

Ягоди до пізньої осені зберігають товарний вигляд, відрізняються підвищеною лежкістю. Кисті, які залишаються на кущах незібраними, не пошкоджуються осами. Виноград не схильний до розтріскування навіть після рясного дощу. Сорт Антоній великий прекрасно переносить транспортування, за що любимо багатьма виноградарями і дачниками.

Опис куща

Кущі винограду Антоній великий середньо або сильнорослі. Опис культури стверджує що за сезон лоза визріває на дві третини довжини. Особливість сорту ще в тому, що він сумісний з багатьма підщеп, а рослина добре ділиться живцюванням. В середньому в одному кущі Антонія великого формується до 15-20 плодоносних пагонів.

Цвітіння винограду починається в середині червня. На одну рослину доводиться до 35 очок. Але на одній лозі рекомендується залишати 10 очок, решта піддається формує обрізку. На один кущ потрібно територія 6 ​​квадратних метра для повноцінного розвитку і харчування.

Стійкість сорту

Виноград сорту Антоній великий відрізняється стійкістю до холоду і хвороб. Офіційний опис говорить про те що сорт витримує зимові заморозки до 23 градусів нижче нуля. Якщо на території вирощування трапляються більш холодні зими, виноградні лози прийнято знімати з опор і вкривати плівковим або іншим спеціальним матеріалом.

обприскування винограду

Обприскувати виноград препаратами можна починати відразу після набрякання бруньок

Сорт не сильно схильний до зараження хворобами, але щорічне профілактичне обприскування робити потрібно. Середня оцінка стійкості Антонія великого до захворювань:

  • мілдью – 5 балів;
  • сіра гниль – 5 балів;
  • оидиум – 5 балів.

Опис агротехніки для успішного вирощування сорту Антоній великий

Сорт Антоній великий, як і інший виноград, любить сонце. Тому висаджують його з південної сторони. До грунту не вимогливий, але рясний урожай вдається зібрати лише на багатих грунтах. Любить вологу, але посуху переживає спокійно. Близьке розташування грунтових вод до кореневої системи не бажано.

Висаджують 3 літні рослини навесні або восени. Між саджанцями залишають відстань не менше 2 метрів. Брак місця призводить до втрати ваги і розміру ягід. У посадковій ямі обов’язково роблять дренаж із щебеню або битої цегли і поживну подушку з перегною, піску, торф’яної землі в співвідношенні 3: 2: 1. Грунт краще слабокисла або нейтральна.

Догляд за таким підвидом культури

Як і всі сорти столового винограду, Антоній великий вимагає регулярну підгодівлю. Опис сорту стверджує що в обов’язковому порядку потрібно стежити за поливом і підгодівлею:

  • в період цвітіння (червень) в 10 літрах води розбавляють 40 г азотного (карбамід), 80 г фосфатного і 30 грам калійного добрива;
  • слабкі і погано розвиваються рослини годують органікою або розчином сечовини і аміачної селітри.

молодий виноградник

Антоній великий вимагає регулярну підгодівлю

Полив потрібно не частий, так як коренева система винограду здатна проникати а глибину до 5 метрів. У посушливий період під кожну рослину вносять по 15 літрів відстояної води. Поливати потрібно раз на місяць. Якщо волога випадає часто, додаткове зрошення не потрібно.

Після посадки кущі винограду обов’язково мульчують листовим опадом, млявою травою, торфом, перегноєм шаром не менше 7 см. Це дозволяє підтримувати під рослиною мікроклімат, захищати коріння від перегріву і посухи. Під шаром мульчі не ростуть бур’яни.

Обрізка

Обрізка проводиться з липня. Плодоносні пагони обрізають на дві третини. Залишаючи до 10 нирок. Бічні ліани обрізають до 3 очок. Кущ підв’язують до опор для провітрювання і доступу сонця до грон.

В кінці осені батоги знімають з опор і скобами притискають до землі. Зверху укладають лапник і накривають покривним матеріалом (захищає від морозу, але пропускає повітря). Можна використовувати щільну садову плівку.

Виноград Антоній великий полюбився професійним виноградарям, дачникам-любителям, і простим споживачам. Яскравий смак, товарний зовнішній вигляд, хороша лежкість, врожайність, невибагливість у вирощуванні – ці якості роблять сорт затребуваним на півдні і в північних регіонах, в країнах СНД і ближньому зарубіжжі.