Виноград Узбекистан – солодкий дар сходу

Одні легенди східних країн світу свідчать, що виноград – це перша рослина, яка люди посадили після великого потопу. Інші ж розповідають, що батьки винограду – це Земля і Сонце. У дні давно минулі одного світлового дня вистачало для дозрівання соковитих ягід. Ті, які встигли до ранку дозріти, напитися світлом ранкової зорі придбали рожевий відтінок. Інші ж, взросшіе до полудня, просочилися спекотними сонячними променями, знайшли жовтуватий колір. Останні ж грона, які встигли до вечора, доторкнувшись до аромату оксамитової ночі, наповнилися фіолетовим колоритом. Так створились багатобарвні виноградні сорти.

Виноград Тайфи

Виноград Тайфи – один з узбецьких сортів

Узбекистан – кращий східний виноград

Пройшовшись тісними вуличками міст жаркого Узбекистану, погляд обов’язково приверне різноманітність строкатих, налитих сонцем, виноградних грон. Тутешня атмосфера викликає умиротворення і моменти щастя. Стоячи під зеленим укриттям з виноградної лози, розумієш, що тутешній побут унікальний.

Виноград – корисна рослина, в ньому міститься маса живильних речовин, вітамінів. Темні великоплідні сорти покращують кровообіг, підвищує імунітет і перешкоджає виникненню злоякісних новоутворень. Вживання винограду благотворно відбивається на печінці. Він покращує обмін речовин. Якщо у вас безсоння або депресивний стан – з’їжте улюблений сорт цієї рослини і спокійно лягайте відпочивати.  Сік з винограду за складом схожий з молоком матері, це джерело поживних речовин. Організм без праці засвоює такий напій. Виноградне вино знижує холестерин в організмі, нормалізує тиск. Для підвищення гемоглобіну перемішайте кишмиш і волоський горіх. Лікарі Стародавнього Сходу знали про чудотворні можливості ягід і активно практикували лікування, яке повністю складалося з ужитку сорти винограду.

Виноград Сояк

Виноград Сояк – один з найдавніших сортів

Як вибрати сушений виноград Узбекистан

Ще в античності звернули увагу, що сушений виноград має велику корисність, ніж свіжий.

Кишмиш і родзинки на заповнених ринках Узбекистану потрібно вибирати правильно. Жовтий або чорний колір залежить від сорту, з якого був висушені грона. Є невелика різниця між цими узбецькими ласощами: кишмиш дозріває без кісточок, а в родзинках вони трохи присутні. Віддавайте перевагу більш м’яким сушеним ягодам, які несильно пересушені. Якщо хочете додати їх у готується страва, замочіть їх ненадовго в воді, тоді вони набухнуть і размягчатся.

Пройдіть по базарах жаркого Узбекистану і насолодитеся достатком різних сортів:

  • з терпкою ноткою мускатного горіха;
  • солодкий і ніжний сорт «Тайфи»;
  • ароматна «Ізабелла»;
  • дрібні і великі;
  • з кісточками або без;
  • трохи жовтуваті або яскраво-рожеві.

Кожен може вибрати свій улюблений сорт. Цінителі кажуть що не існує найсмачніше сорти, тому що кожен виноград по-своєму чарівний. Ціни змінюються в залежності від сезону. Так що кожні три місяці вас чекає щось нове.

Про смачні напої богів – виноградне вино відомо з давніх часів. Ще в античності вправні майстри займалися виноробством. Підтвердженням тому є знахідки глиняного посуду для вина, яку знаходять по всій країні. Сучасний Узбекистан дивує гостей різноманіттям вин, які пропонує. Незважаючи на перешкоди, що виникали на різних етапах становлення історії (набіги ворогів, заборона на алкоголь), узбецький виноград зміг зберегти весь свій смак і аромат в повному обсязі до сьогоднішніх днів.

Виноград Бахтіорі

Виноград Бахтіорі застосовується для виготовлення вин і як столовий сорт

Виноград Узбекистан в історії

Завдяки теплому клімату, зігріває зелені виноградні лози, вирощуванням цієї рослини можна займатися з раннього весняного періоду до закінчення осені. На сьогоднішній момент спекотного Узбекистану пропонує більше ніж 38 сортів винограду. Як результат – країна виробляє дуже смачні виноградні соки і вина, а також свіжі ягоди експортує на світовий ринок. «Узбекистан» переможець міжнародної виставки в 2013 році.

Багато сортів вирощують в цій країні з давніх часів, це:

  • «Сояк»;
  • «Бахтіорі»;
  • «Хусайне».

З арабських країн був завезений «Тайфи рожевий». Фабрики, що виготовляють вино, були споруджені в XIX столітті, але введений в силу сухий закон призвів до занепаду розвиток цієї галузі.

Однак поза увагою країна не залишилася, в РСР їй була приділена роль першого сировинного виробника. Вона зобов’язана була постачати інших. Спеціально для цього в Узбекистан завезли виноград з Європи.

Виноград Хусайне

Виноград Хусайне – продукт узбецької селекції

Дозріває в цій країні і знаменитий сорт «Ркацителі», який славиться унікальністю своїх ягід в приготуванні разносортних вин. По справжньому ароматне столове вино вийде, коли виноград тільки починає дозрівати. Якщо зібрати його на половині стиглості – отримаєш міцне вино, а якщо дочекатися останньої стадії – насолодишся м’яким десертним вином.

«Різамат» завжди щедро обдаровує працьовитих селян, які вклали всі сили в вирощування. Солодкий і соковитий він приносить насолоду всім, хто його спробує. Дозріваючи раннім вереснем, його відхід вимагає особливої ​​трепетности і уваги. Але якщо ви цілий рік плекали і піклувалися про нього, то восени отримаєте великі, великоплідні грона, які висушують під родзинки або ласувати в свіжому вигляді.

Самаркандська, Сурхандарінська області і Ташкент володіють величезними володіннями, де достигають різноманітні сорти винограду. Не варто забувати, Хорезмська, Ферганська, Навоийская, Джизакская, Бухарская, Андижанская райони вносять незамінний внесок в вирощуванні цієї рослини.

Околиці Бухареста розводять великоплідні сорти:

  • «Ркацителі»;
  • «Бішти»;
  • «Мускатний угорський»;
  • «Рожевий»;
  • «Алеатико».

Самаркандська область знайомить нас з:

  • «Узбекістон»;
  • «Ширина»;
  • «Гуля-Кандоз».

А Кашкадарінська місцевість відома на весь світ «кишмиш батиром».

Виноград Алеатико

Виноград Алеатико застосовується в основному для виготовлення вин

Особливості вирощування сорту Узбекистан

Досвідчені винороби знають, як захистити свій урожай від сладколюбівих злодюжок. Для цього на грона надягають кульок з паперу, і птахи не можуть дістатися до соковитої ягоди. Тоді виноград дозріває і радує фермерів.

В сучасний час проводиться політика, спрямована на виведення сортів, які відрізняються новими нотками смаку. Для цього в 2016 році була знята митна пеня за ввезення саджанців в країну. Впровадження нових технологій виробництва і вирощування рослини створює нові види винограду.

Говорячи про гордість узбецького народу, коштувати додати, що насолодиться справжнім вином, при приготуванні якого використовується ароматний сорт винограду, може кожен. Якщо ви не належите до досвідченим садівникам, не варто сумувати.

Прочитайте навчальну літературу, яка допоможе відповісти на ваші запитання, поспілкуватися з досвідченими людьми. Для першого вирощування виберіть невибагливий сорт, про який зможете правильно подбати.

Доглядаючи за ним рівно рік і зібравши урожай, ви відчуєте неземну радість і насолоду. Рік наполегливих старань не пройде даремно. Через деякий час спробуйте виростити більш складний у догляді сорт. І так, рік за роком, ви наберете багатий досвід, маючи власну практику. Пригощаючи рідних, близьких і друзів, ви відчуєте гордість. Що зважилися піти по нелегкій, але в підсумку вдячної, стежці праці. Перший вирощений вами сорт, ви запам’ятаєте назавжди.