Виноград Фрумоаса Албе (Біла красуня) виведений селекціонерами Молдови. Вирощується під прикриттям, в грунті дозріває погано і пізно, але добре росте і дозріває в теплих районах країни у відкритому грунті. Ягоди мають середній розмір 2,4х2,2 см (5-8 г), жовто-зеленого кольору з трохи помітними конопушкі, не схильні до розтріскування. Відрізняється врожайністю і стабільністю плодоношення. Складний міжвидовий гібрид, отриманий в результаті схрещування сортів Сейв Віллар 20-473 і Гузалия кара.
Виноград Фрумоаса Албе – столовий сорт винограду раннього терміну дозрівання
Фрумоаса Албе. Як і для чого використовувати виноград?
Ще стародавнім людям були відомі чудодійні властивості бурштинової ягоди. Одним з перших рослин, яке було висаджено після всесвітнього потопу, як вказує опис в Біблії був виноград. Чудові ягоди для відпочинку і лікування багатьох захворювань, що поліпшують обмін речовин, використовували далекі предки сучасних римлян і греків.
Сорт підходить для дачників і любителів-виноградарів, відрізняється високими смаковими якостями. З ягід винограду отримують відмінний родзинки і ароматне домашнє вино. Діти люблять додавати ягоди в манну кашу, з них можна приготувати вітамінні і смачні фруктові салати.
Опис
Відмінний сорт білого десертного винограду з смачними ягодами. Фрумоаса Албе має помірно-пухкі циліндричні грона середньої величини (19х13 см). Досить морозостійкий (до мінус 22 градусів), але в грунті дозріває погано і пізно. Від початку розпускання бруньок до збору врожаю проходить 135-140 днів. Кущ розлогий, середньорослий (до 2 м), з двостатеві квітками. Живці виноградної лози добре вкорінюються в грунті. М’якоть смачна, солодка, соковита з яскраво вираженим ароматом мускатного горіха, шкірка помірно щільна, їстівна. Маса грон досягає 350-750 грамів. Виноград не схильний до горошенія.
Сорт винограду Фрумоаса албе стабільно врожайний, в середньому виноградарі збирають 16 кг з одного квадратного метра. З одного дорослого куща на особистій ділянці можна отримати 45-55 кг винограду. У нього досить висока цукристість 16-17%, кислотність 5-7 г / л. Плодоносні пагони обрізаються на 3-4 очка. Навантаження на кущ 30-35 очок. Відрізняється високою транспортабельністю і лежкістю, зберігаючи високі смакові показники.
Урожай винограду Фрумоаса Албе необхідно унормувати
Смакові якості винограду з віком поліпшуються і багато в чому залежать від рівня агротехніки обробітку. Урожай може залишатися на кущах 1-2 місяці не втрачаючи своїх смакових характеристик. Дегустатори високо оцінили характеристики винограду – 8,2 бала. Коефіцієнт плодоношення 1, 8 (кількість грон на одному пагоні, яке виросло з зимующего вічка), плодоносності 2.0 (кількість грон на одному плодоносному пагоні).
Завдяки стійкості до хвороб і рясного урожаю, сорт люблять дачники і любителі-виноградарі. Його легко вирощувати. Вживання винограду допомагає протистояти інфекціям, посилюючи опірність організму. У ньому є залізо і йод, який регулює роботу щитовидної залози.
Хвороби
За даними дослідження, за період 1991-1993 років в інституті «Rebenzuchtung Geilweilerhof», міста Зібельдінген, Німеччина виявлено, що у сорту винограду Фрумоаса Албе, плоди і листя сприйнятливі до борошнистої роси. За шкалою від 1 до 9 балів (1 – без ознак захворювання, 9 – постраждали приблизно 70%). Фрумоаса Албе – результат 6/6 (В / L), де В – плоди, L- листя. Для порівняння, виноград сорту Мюллер Тургау 9/7 (В / L), Сілванер 9/9 (В / L). Ріст рослин під час тестування без хімічного захисту.
Виноград відрізняється від побратимів підвищеною опірністю до оїдіуму, філоксери, павутинного кліща, листовійки.
Догляд
- На початку листопада обсипте кущі землею (торфом), зробивши з них купу висотою близько 30 см, закривши кілька низько розташованих вічко.
- Перший рік після посадки у молодого рослини залишайте тільки один пагін.
- Коли починають утворюватися перші бутони підгодуйте азотними (50 г) на кущ і калійними (50 г) на кущ добривами. Мікроелементи додавайте в кількостях і дозах, що рекомендуються виробниками і згідно з інструкцією, що додається до удобрення. Краще застосовувати в водорозчинній формі, щоб коріння рослини могли максимально їх засвоїти.
- Обрізку в найближчі роки проводите відповідно до обраного способу формування та обрізки виноградної лози.
Посадка
- Висаджують на 10-15 см глибше, ніж вирощувався в горщику.
- Роблять поглиблення в землі і висаджують туди маленькі рослини так, щоб коренева система перебувала на глибині 30-35 см. Восени (на початку листопада), акліматизуватися і вкорінені кущики додатково присипають землею, торфом або корою, роблячи біля кожного кущика насип висотою близько 30 см .
- При використанні такого методу посадки значно збільшуються морозостійкі характеристики лози. Насип захищає лозу від попадання води під час відлиги і загибелі при низьких температурах і сильному вітрі. Рослини також можна захистити від морозу і вітру гілками сосен або ялин, який разом зі снігом утворюють теплу «шубку» для молодої лози.
- При посадці слід звернути увагу, що виноград не любить кислі грунти.
Фрумоаса Албе входить в п’ятірку легких і невибагливих сортів
Переваги
- Стабільно високий урожай.
- Чудові смакові характеристики, які з віком виноградної лози поліпшуються.
- Стійкість до хвороб.
- Довге зберігання ягід на кущах без втрати своїх якостей.
- Ягода не гниє і не лопається.
- Кількість повноцінних насіння в ягоді 3-6 шт.
До недоліків сорту можна віднести середню морозостійкість і негативне ставлення до перевантаження ягодами.
Користь
Фрумоаса Албе має не тільки чудовий смак та поживну цінність, а й значною мірою унікальний склад вітамінів і мінералів, що робить його серйозним ворогом багатьох захворювань.
Вживання винограду організму протистояти інфекціям. Вітамін А, що міститься у винограді – корисний для очей, знімають стрес вітаміни групи В. У ньому є залізо і йод, без яких неможлива нормальна робота щитовидної залози.
Крім того, кущі такої виноградної лози, яка красиво росте і рясно плодоносить, може стати джерелом кулінарного натхнення для тих, хто захоплюється випічкою, власними соліннями, варенням, виготовленням лікарів або десертів.
Ягоди підходять для вина, але це процес, що вимагає досвіду, консультацій досвідчених виноробом і що дуже важливо, ягоди треба збирати, коли вони повністю увібрали в себе всю енергію сонця і налилися зрілої солодкістю, стали теплими і соковитими.
Кольоровий салат
Найкраще пограти з кольором. Салат буде цікавий і смачний якщо використовувати фрукти різного кольору, вам залишиться тільки вибрати.
Складові:
- 300 г Фрумоаса Албе;
- 1 невелика жовта диня;
- 300 г чорниці (краще садової);
- 3 соковитих яблука;
- сік 1 лимона;
- дві столові ложки меду;
- 25 г коньяку або бренді.
Ягоди винограду і чорниці вимити і висушити. Яблука і диню помити і очистити, потім нарізати кубиками. З лимонного соку, меду, бренді приготувати смачний і корисний сироп. Всі інгредієнти покласти у велику миску і залити солодким соусом, перемішати. Поставити на 1 годину в холодильник. Після цього салат готовий. Смачного!