Налічується понад 80 видів горобини. Найпоширеніший сорт – горобина звичайна. Дерево невибагливо в вирощуванні і догляді. Плоди, листя і квіти багаті вітамінами і мінералами. Завдяки корисним властивостям горобину використовують і в кулінарії, і для лікування різних захворювань. З кисло-солодких плодів варять компоти, киселі, варення.
Звичайна горобина – невибаглива рослина
Опис культури
Сорт горобини звичайної підходить для вирощування не тільки в теплих, але і в холодних регіонах. Добре переносить морози більш -50 ° C.
Ботанічний опис дерева:
- висота до 15 м;
- крона загущена;
- листя вузькі, темно-зелені;
- сіра гладка кора;
- нирки опушені, сіро-червоні;
- квіти білі;
- суцвіття зонтичні;
- плоди круглі, оранжево-червоні, в діаметрі близько 1 см, гірко-терпкі;
- висока врожайність до 20 кг.
Виглядає дерево як піраміда. Гілки від стовбура відходять практично під прямим кутом.
Квіти горобини розташовані в зонтичних суцвіттях
Хімічний склад плодів
Таблиця хімічного складу горобини звичайної
Назва елемента Од. Кількість Вітамін PP мг 0,5 Бета-каротин мг 9 Вітамін A (РЕ) мкг 1500 Вітамін B1 (тіамін) мг 0,05 Вітамін B2 (рибофлавін) мг 0,02 Вітамін B9 (фолієва кислота) мкг 0,2 Вітамін C мг 70 Вітамін E (ТЕ) мг 1,4 Вітамін PP мг 0,7 Кальцій мг 2 Магній мг 331 Натрій мг 10 Калій мг 230 Фосфор мг 17 Залізо мг 2 Цинк мг 0,3 Мідь мкг 120 Марганець мг 2
Популярні сорти
Горобина садові налічує багато сортів і видів. Є види, що відрізняються відмінними смаковими якостями. Їх вживають не тільки у свіжому вигляді, а й готують настойки, вино і лікери.
Найпоширеніші види і їх опис:
- Невежінская. Підходить для вживання в свіжому вигляді. До даного виду відносяться сорти: Кубова, Жовта, Червона. Кубова відрізняється кисло-солодкими плодами оранжево-червоного кольору. Плоди Жовтої оранжево-жовті. Червона горобина солодша з плодами насиченого червоного кольору. Відрізняються високим ростом. Для формування чагарнику після третьої гілки зрізують центральний втечу і формують крону.
- Бузінолістная. Плоди неїстівні яскраві, червоні. Висота близько 1,5 м.
- Крупноплодная. Плоди до 3 см в діаметрі. Вживати в їжу можна після морозів, коли зникне терпкість.
- Гібриди. Гібриди отримані шляхом схрещування горобини з іншими родами рослин (Сорбанна, Сорбапірус, Амелосорбус, Кратегосорбус, Малосорбус).
- Мічурінська десертна. Плоди солодкі з невеликою гіркуватістю. Сорт погано переносить зниження температури.
Горобина Невежінская – високорослий сорт
Поради по догляду
Розмножується горобина звичайна за допомогою відводків, прищепи, насінням та кореневими відростками. При насіннєвому вирощуванні саджанців необхідно в кінці осені звільнити насіння від м’якоті. До посіву тримати насіння постійно зволоженими. Восени посіяти їх на глибину 1.5 см. Після того як саджанці підростуть, пересадити їх на постійне місце.
Щоб отримати урожай раніше, можна зробити підщепу з декількох сортів на саджанець дички. Найкраще для підщепи підходить дика груша. Рослина буде краще запилювати.
Посадка
Досвідчені садівники радять садити горобину звичайну восени. Місце має бути добре освітленим, бажано на краю ділянки, щоб не створювати тінь іншим культурам. Грунт вибирати родючу, помірно зволожений. Крок посадки 4-6 м між саджанцями. Підготувати посадкову яму, заповнити грунтом з додаванням 5 кг перегною, 100 гр. калійних і 200 гр. фосфатних добрив.
Догляд за деревом
Особливого догляду дерево не вимагає:
- прополювати бур’ян;
- видаляйте кореневі і підщепних відростки;
- періодично удобрюйте;
- в посушливі періоди робите полив;
- рихлить грунт.
Для уникнення пересихання околоствольного кола, зробіть мульчування соломою, травою або тирсою.
Ранньою весною робите обрізку. Це забезпечить рівномірний доступ сонячного світла до всіх гілок.
Збір ягід
Щеплені дерева починають плодоносити на 3 рік. Ягоди на гілках тримаються до середини зими. Збирати їх краще, коли з них піде терпкість, після першого заморозка. Зберігайте їх в холодному місці або заморозьте. Якщо плоди зібрали до морозу, то їх необхідно відокремити від листя і сміття, підсушити на сонці або в духовці.
Корисні властивості
Ягоди горобини звичайної багаті корисними речовинами. За змістом каротину ягоди перевершують навіть моркву.
За допомогою настоїв і відвару з ягід, квітів і листя можна вилікувати безсоння, неврози, авітаміноз. Рослина має сечогінну і кровоспинну властивістю. Препарати з ягід знижують тиск, мають жарознижувальну дію, знижують вміст холестерину.
Народні рецепти
У народній медицині ягоди використовують для виготовлення соку, чаю, настоїв, настоянок.
Настій
Настій з ягід горобини готують так: візьміть 1 ч. Ложку ягід, залийте 200 мл гарячої води, накрийте і остудіть.
Приймайте по півсклянки 1-3 рази на день для збагачення організму полівітамінами.
Сік
Сік плодів є хорошим антисептиком. Підвищує кислотність шлункового соку. Чи приймаєте його по 5 мл за 10 хв. до їжі.
Для лікування гемороїдальних вузлів приймайте 50 мл соку 3 рази в день, запиваючи великою кількістю води.
Горобиновий сік – відмінний антисептик
Спиртова настоянка
Спиртову настоянку застосовують для поліпшення апетиту. Готують настоянку так: візьміть 100 гр. стиглих промитих ягід і залийте 1 л горілки. Настоюйте протягом 5-7 днів в темному місці. Приймайте по 1 ч.ложке 3 рази в день.
Вітамінізований чай
Рідкий стілець рекомендують лікувати вітамінізованим чаєм. Готують його з 1 ст. л. сушених ягід і 200 мл окропу. Варять склад 10 хв. на слабкому вогні. Приймають по 100 мл до їди 2 рази на день.
Відвар
Відвар з квітів горобини застосовують для лікування захворювань шлунка, печінки, нирок, сечоводів, при клімаксі, під час епідемій грипу. Він знижує концентрацію цукру в крові.
Для приготування відвару візьміть 10 гр. сушених квітів, залийте 200 мл окропу, тримайте на слабкому вогні 10 хвилин. Приймайте по 50 мл 2-3 в день.
Протипоказання
Застосування горобини звичайної заборонено при захворюваннях:
- інсульт;
- підвищене згортання крові;
- інфаркт;
- ішемічні захворювання серця;
- підвищена кислотність шлунка;
- тромбофлебіт.
Горобина звичайна є одним з найцінніших джерел мінералів і вітамінів. За допомогою ягід, листя і квітів успішно виліковують безліч захворювань. Горобина успішно використовується в косметології. З смачних кисло-солодких ягід виходять чудові вітамінні морси і пюре.