Вирощування сливи Оленка

Китайські сливові культури характеризуються високими показниками якості, але зустрічаються на території Європи рідко. Слива Оленка, що відноситься до китайських різновидів, стійка до заморозків, ідеально підходить для посадки у всіх регіонах Росії.

Слива Оленка

Слива Оленка – китайський сорт

Основні параметри

Для створення цього різновиду селекціонери схрестили Китайський куля і Крупноплодную Китаянку. Китайський куля дозріває через 120 днів після появи перших бруньок, а Китаянка через 80.

Середній вегетаційний період сливи сорту Оленка становить 90 днів. Уже до кінця липня ви будете насолоджуватися смачними плодами. Дерева цього різновиду здатні витримувати морози до 20 ° С. Тому при посадці в північних регіонах країни. Потрібно забезпечити рослині якісний осінній догляд, щоб захистити пагони від переохолодження.

Китайська слива Оленка не відноситься до Самоплодность культурам. Для кращих показників врожайності потрібно поряд з нею посадити сорт-запильник. Підійде для цього скороплодная алича. Плодоношення настає на четвертий рік. За цей час рослина повністю звикає до клімату регіону.

Дерево

Дерева сливи цього сорту невисокі. Максимальна їх висота становить 2 м. Опис крони: пірамідальна форма, середня густота листя. Через цих особливостей сонячне світло буде проникати крізь гілки і прискорювати процес дозрівання плодів. Пагони середньої величини, червоні. Кора щільна, сіро-коричнева. Це дозволяє їй не розтріскуватися і не розшаровуватися, оголюючи внутрішню частину стовбура. Конусоподібні нирки не туляться до втеч.

Квіти великі, білі. У кожному суцвітті знаходиться по 3-4 пухнастих квітки, які формуються тільки на однорічних пагонах. Опис листової пластини: середня величина, є шар воскового нальоту, насичений зелений відтінок, є невеликі бурі смуги.

Ягоди

Слива Оленка дає плоди, які можна відрізнити за такими параметрами:

  • куляста форма;
  • великі ягоди вагою 50 г .;
  • шкірка хоч і тонка, але захищає плоди від розтріскування;
  • відтінок ягоди варіюється від червоного до бордового;
  • присутній щільний шар воскового нальоту.

М’якоть плодів насиченого жовтого відтінку, за своєю структурою соковита і волокниста. Смак насичений, кисло-солодкий. Особливістю цього сорту є те, що велику кісточку важко відокремити від м’якоті плоду. Підходять плоди як для вживання в свіжому вигляді, так і для консервації. Ягоди добре переносять транспортування.

Місце для посадки

Щоб виростити дерево, стійке до погодних умов і захворювань, потрібно провести посадку в правильному місці:

  • Посадку проводять на підвищених ділянках, щоб захистити коріння від грунтових вод і відлиги, під час якої в кореневу систему потрапляє велика кількість вологи.
  • Кращою грунтом для цієї культури є чорнозем.
  • Кислотність грунту не повинна перевищувати 5%. Інакше, потрібно провести вапнування землі. Розводять в 10 л води 4 кг вапна, і на 1 кв. м. вливають 3 л розчину.
  • Висаджувати цей різновид потрібно на відстані 3 м. Від будинку або огорожі, щоб захистити її від протягів і вітру.

Місце для висаджування готують з осені. Перекопуючи ділянку, ви повинні видаляти з грунту всі сторонні предмети, які здатні уповільнити зростання і розвиток дерева (камені, скла, бур’яни і їх коріння). Після цього по всій ділянці розкидають перегній, з розрахунку 10 кг на 1 кв. м. Через 2 тижні можна викопувати посадкову лунку розмірами 80х90 см. Щоб захистити рослину від кореневої гнилі, що виникає через надмірної вологи, на дні встановлюють дренажну систему, яку на 30 см присипають землею.

Процес посадки

Спочатку вибирають якісний посадковий матеріал. Це дозволяє забезпечити довгий термін життя дерева. Саджанець повинен бути однорічним милі дворічним, щеплений живцюванням. Такі зразки вважаються більш стійкими до захворювань. Не повинно бути ніяких пошкоджень або симптомів хвороб. Максимальна його висота повинна становити 80 см.

Процес посадки проводиться навесні. Усередині насипу роблять невеликий отвір. У нього поміщають коріння деревця і засипають верхнім шаром землі, змішаним з невеликою кількістю перегною. Прикореневу шийку залишають над землею, щоб вона пропускала повітря в корені.

В кінці посадки поруч з саджанцем прикопують опору, до якої він буде прив’язаний. Поливати сливу треба на наступний день, застосовуючи по 15 л теплої води на кущ.

Догляд за культурою

Доглядати за сортом сливи Оленка неважко. Поливати треба з інтервалом в 20 днів. Кожен раз використовувати по 15 л теплої води. Після потрібно рихлити ґрунт, щоб всередину потрапляли повітря і волога. Видаляючи бур’яни, ви забезпечуєте місце для розвитку кореневої системи, завдяки якій рослина і буде стійким.

Навесні видаляють ті пагони і гілки, які порушують структуру крони. Восени обрізають всі хворі гілки. Це дозволить рослині комфортніше пережити заморозки. Підживлення вносять два рази в рік, по 15 л розчину на одну рослину:

  • навесні нітрат калію (40 р на 5 л води);
  • восени суперфосфат (30 р на 7 л води).

суперфосфат

Восени під сливу рекомендується внести суперфосфат

Боротьба з хворобами і шкідниками

Цей різновид стійка до більшості захворювань. Але зрідка вона уражається оливковою плямистістю. Позбутися від неї допомагає розчин колоїдної солі (50 г на 10 л води). У боротьбі від борошнистої роси використовують розчин бордоської рідини (20 р на 10 л води).

У боротьбі з блішки і попелиць використовують медесодержащими препарат «оксихом» (40 м на 7 л води). В якості профілактики обприскують кущі розчином мідного купоросу (30 г на 6 л води). Обробки здійснюють з інтервалом в 15-20 днів, в залежності від ступеня розвитку хвороби.

Висновок

Незважаючи на те що цей сорт сливи був виведений недавно, він поступово впроваджується на російські садові ділянки. Це пов’язано з тим, що він не тільки дає стабільний високий урожай (до 40 кг з 1 дерева), але і невибагливий в догляді.