Вівчарство: поради початківцям фермерам по організації бізнесу

розведення овецьВласний бізнес – серйозна справа, причому незалежно від того, в якій галузі він організовується. Сьогодні багато хто замислюється над розведенням сільськогосподарських тварин зважаючи на багато факторів, але більшість відлякує відсутність досвіду в настільки специфічній сфері. Сьогодні ви дізнаєтеся про всі тонкощі, вигоді і особливості вівчарства як бізнесу для початківця фермера в домашніх умовах (додаються ознайомчі відеоматеріали).

Особливості та можлива вигода

Вівчарство як бізнес на сьогоднішній день вважається одним з найприбутковіших. Фахівці вважають, що атмосфера в сільськогосподарському сегменті Росії зараз цілком сприятлива для розведення тварин з огляду на недостатньо розвиненою конкуренції.

Вівчарство, що примітно, цілком «по зубах» навіть бізнесменам, які не мають нікого досвіду в сільському господарстві. Варто зазначити, що рентабельність цього бізнесу не так вже й висока, і становить близько 20-30%. Проте для сільського господарства це – відмінний показник і вівчарство може стати чудовим трампліном для освоєння інших напрямків.

Вівчарство як бізнес при правильній реалізації досить швидко окупиться: зазвичай це відбувається протягом перших двох років. Розводячи овець, можна успішно реалізовувати такі види продукції: м’ясо, молоко, овечі шкури, шерсть, вирощених особин (як дорослих, так і молодняк). Якщо ви не маєте в своєму розпорядженні великим стартовим капіталом, завжди можна почати з малого: розведення невеликого поголів’я.

вівчарство вигідний бізнес

Вівчарство як бізнес має низку незаперечних переваг:

  • Попит на продукцію дуже великий (якісна овеча шерсть, м’ясо і молоко високо цінуються серед споживачів).
  • Вдало обрана порода овець дозволить швидко окупити вкладені кошти завдяки своїм біологічним особливостям. До них відносять високу скоростиглість (через лише 4 місяці після народження молодняк набирає масу, що становить 50% від маси дорослих особин) і відмінну виживання.
  • Догляд за тваринами дуже простий і не зажадає особливих знань або навичок.
  • Малі постійні витрати. Завдяки невибагливості овець в їжі і до умов проживання, витрати на корм і приміщення для їх утримання будуть невеликі.

Підготовчі роботи

Щоб вдало реалізувати вівчарство як бізнес, необхідно діяти послідовно, і головне, правильно. Далі докладно про поетапне створення бізнесу.

Збір необхідних документів та реєстрація

Отже, в першу чергу необхідно оцінити свої фінансові можливості, скласти детальний бізнес-план і пройти державну реєстрацію.

Порада. Якщо у вас немає досвіду, найкраще звернутися за консультацією до висококваліфікованої юристу, який підкаже оптимальний спосіб реєстрації вашого бізнесу.

Традиційно вівчарство реєструється як селянське фермерське господарство. Для відкриття такого бізнесу не обов’язково оформляти юридичну особу, цілком годиться і звичайне ПП.

Отже, при зборі та реєстрації необхідних документів першим кроком має бути звернення до податкової інспекції, потім слід оплата державного мита, придбання спеціального дозволу від пожежників і санітарного нагляду, і, нарешті, важливий заключний етап – отримання ветеринарного дозволу на збут м’яса.

як виростити овецьягнята

Після завершення всіх документальних формальностей можна приступати до складання докладного бізнес-плану, в якому детально прописуються всі деталі відкривається справи: обов’язково прораховується поголів’я худоби і його порода, а також площа пасовищ, місце для утримання тварин.

Порада. Поголів’я овець слід прораховувати дуже ретельно, адже від цього буде залежати не тільки кількість витрачених на покупку коштів, але і площа угідь для випасу. Враховуйте при розрахунках показник оптимального співвідношення тварин і площа пасовища: на 1 голову має припадати близько 1 га площі для випасу.

Пошук відповідного ділянки для вирощування тварин

Підбір якісного пасовища для випасу овець – важливий етап, який у початківців фермерів часто викликає питання: деякі коливаються, не знаючи чому віддати перевагу – покупці землі або ж її оренді. Однозначно, оренда – оптимальний варіант, особливо коли мова йде про невеликий фермерському господарстві. Як мінімум, клопоту у вас буде менше, ніж у власника землі, та й витрати на порядок нижче.

Якщо поголів’я планується невелике, найкраще шукати занедбані фермерські господарства, щоб не довелося будувати кошару з нуля, а досить було лише ремонту. Таким чином, можна вирішити відразу дві проблеми: велика витрата коштів на будівництво кошар і великі пасовища, які повинні бути розташовані поруч з ними.

Вівці – тварини невибагливі і здатні витримати суворі кліматичні умови, але потурбується хоча б про мінімальний для них комфорт (підлоги повинні бути теплими, а в приміщенні не повинно бути протягів), особливо в зимовий період все ж варто. Пам’ятайте, це – ваші особисті вкладення і втрата найцінніших голів була б неприйнятною.

чим годувати овець

Купівля тварин

Закупівля тварин – важливий етап, оскільки від якості придбаного поголів’я буде більшою мірою залежати рентабельність вівчарства як бізнесу. Для помірних широт краще віддати перевагу порід м’ясного напрямку, але і тип вовняного покриву також важливо враховувати. Залежно від цього показника вівці поділяються на такі види:

  1. Грубошерстий. У категорії відносяться такі типи овець як м’ясо-сальні, м’ясо-вовняного, шубно-м’ясні та ін. Тварини цього типу дуже витривалі і легко пристосовуються до навколишніх умов, в тому числі до низьких температур. Це – ідеальний варіант для цілорічного утримання. Відповідні породи: романська, кривуляста, кучугуровская.
  2. Напівтонкорунними. Сюди відносяться м’ясо-вовняного види короткошерсті і довгошерсті. Тварини цього типу відмінно підходять для виробництва вовни. Вони – товстошкірі, з міцною конституцією і білою вовною. Порода: литовська, горьковская і ін.
  3. Тонкорунної. Це вовняного, м’ясо-вовняного види. Ідеально підходять для м’ясного вирощування. Порода: дагестанська, грузинська, казахська.

Порада. Для початківців фермерів ідеальним варіантом вважається Романовська порода зважаючи на свою бистроплодності, скоростиглості і відмінною витривалості.

Підбір персоналу

Якщо мова йде про домашнє господарство, то тут можна легко обійтися силами сім’ї, але в великому фермерському господарстві знадобляться додаткові сили. З цієї причини обов’язково враховується додатковий персонал, оплата праці якого повинна бути врахована в бізнес-плані.

Для нормального функціонування вівцеферми слід підібрати наступних працівників:

  • доярку;
  • чабана (1 людина на 300 голів худоби);
  • сертифікованого ветеринара;
  • працівника для стрижки овець.

Останні два співробітника в переліку необов’язково повинні бути штатними. Але при цьому від ветеринара потрібно складання спеціального плану санітарних заходів: вівці повинні бути своєчасно щеплені, оглянуті на предмет хвороб, а приміщення правильно оброблені.

стрижка овець

Збут одержуваної продукції

Щоб одержувана продукція знайшла свого споживача, необхідно врахувати всі нюанси ринку збуту і ретельно досліджувати конкурентне середовище, щоб поставлена ​​за продукт ціна відповідала інтересам не тільки вашим, але і замовника.

При формуванні відповідної ціни враховуйте наступні чинники: собівартість продукту, попит і пропозиція ринку, орієнтовний розмір прибутку з урахуванням витрат.

Говорячи про збут продукції, слід враховувати, що найбільш затребуваним на споживчому ринку вважається овече м’ясо. Для отримання достатнього доходу з продажу вовни поголів’я худоби має становити не менш як 1000 голів, а це вже інша історія.

Реалізовувати то невелика кількість вовни і молока, яке виходить в процесі розведення овець, можна різним комбінатам, заводам і невеликим торговим продовольчим компаніям. Продаж м’яса зазвичай відбувається в 2 видах: живим товаром або в обробити вигляді.

При грамотній організації вівчарства як бізнесу в подальшому можна буде розглядати можливість його розширення. Наприклад, придбання власного цеху з вироблення шкір, виготовлення сиру та ін.

Ось і всі нюанси, які слід враховувати при розведенні овець з метою отримання прибутку. Успіху!

Домашнє вівчарство: відео